Hedry Mária: Tündér Míra – ökomese varázslatos köntösben

Az előadás ötéves kortól ajánlott, mert a tiszta víz védelmét és a környezettudatos életet nem lehet elég korán elkezdeni!

Főbb szerepekben: Gáspár Kata, Benkő Nóra, Tóth Sándor, Kálid Artúr, Tahi József, Tóth Éva
Rendező: Juhász Róza

Bemutató: 2016. november 5.

Színházjáró szülők állítják, milyen nagy gond igazán jó gyerekdarabot választani. Egyszerre legyen tartalmas és meseszerű, szép és befogadható. Olyan előadás, amelytől már egy 5 éves gyerek is megszeretheti a színházat és nyitottá válik az olyan fontos témák iránt, amilyen a környezetvédelem.
A Magyar Színház éppen egy ilyen ideális mesejátékot visz színre Tündér Míra címmel. Holnemvolt országban veszélybe kerül az életet adó tiszta víz, és csak a királylány és segítői menthetik meg a gonoszoktól.

Így kezdődik a mese:
A király születésnapjára leányától, Mírától egy korsó vizet kap, amin éktelen haragra gerjed és száműzi a lányt. Később Lodovico miniszter ráveszi a kapzsi királyt, hogy a vizeket arannyá és drágakövekké változtassák. Emiatt az élővilág, a növények és állatok szomjaznak, elpusztulnak, majd az emberek is megbetegednek, közöttük a király fia, Danika is…

„Tündér Míra klasszikus mesejáték, Holnemvolt ország királyával, Tündér Rózsa királynéval, udvari bolonddal, gonosz varázslóval, halászlegénnyel, kígyóval, varanggyal. Érzékelhetjük ebben a történetben, az ember hogyan fosztja ki anyagi haszonért a természetet. Látjuk, hogy az önzés és kapzsiság miként fenyegeti az élővilágot. Ám mint a mesékben, van megoldás és jóra fordul az igazak sorsa. A történet tanulsága szerint mindez a valóságban is lehetséges, ha időben felhívjuk a gyermekek figyelmét a környezetünk megóvásának, illetve a feltétel nélküli hűség, az önfeláldozás, a bátorság és a valódi értékrend fontosságára” – így ajánlja a szerző, Hedry Mária az előadást.

A szereposztás különlegessége, hogy Tahi József és Tóth Éva – akárcsak az életben – a darabban is házaspárként szerepel. Az előadás során derűs pillanatokat okoz majd, ahogyan a játék és az élet összecseng egymáshoz intézett mondataikban. A királyt és királynőt alakító Benkő Nóra és Tóth Sándor pedig a királyság mellett a Pesti Magyar Színiakadémiát is együtt kormányozza.

Színlap: http://pestimagyarszinhaz.hu/tunder-mira/

tundermira_plakat

Forrás: Magyar Színház
,