Cannesban díjazták a „szíven ütős” magyar kisfilmet

A Cannes Corporate Film Awards fesztiválról idén is díjjal tért haza Mankovits Marcell rendező és Győri Márk operatőr. Az október 12-13-án megrendezett filmfesztiválon az Öregfiúk kisfilmmel nyertek Ezüst Delfin díjat, mely rendhagyó és friss látásmódot hozott a Foci Eb-re időzített szurkolói tematikában. Mankovits Marcell rendező és a tavaly Aranyszemmel díjazott operatőr már javában készülnek közös nagyjátékfilmjükre.

A reklámok és filmek francia „fővárosában” megrendezett reklámverseny az utóbbi évek során a világ egyik legnagyobb nemzetközi vállalati filmes fesztiváljává nőtte ki magát, a zsűri ötven ország több mint 1000 pályázata.közül díjazta a legjobbakat.

Mankovits Marcell rendező és Győri Márk operatőr Öregfiúk című kisfilmjének főszereplője egy olyan hétköznapi hős, aki idős kora és hányattatott sorsa ellenére sem fogadja el a nemzeti pesszimizmus dogmáját. Életét a „soha ne add fel, mert megéri kitartani” szellemében éli, jó példával járva ezzel elöl mind a magyar focit temetők, mind általában, az emberek számára. Ars poeticaját emberként és foci drukkerként is siker koronázza, mikor a magyar csapat 44 év után ismét kijut az Európa Bajnokságra.

„…rendesen szíven ütött. Olyan, mintha apáról forgatták volna. Az én nem létező apámról, az ő meg nem élt 30 évéről” – olvashattuk az Index újságírójától már június közepén, a nemzeti válogatott Eb-nyitómeccsére készült kisfilmről.  A most Ezüst Delfinnel díjazott Öregfiúk a magyar online térben a több mint 700ezer néző körében is nagy és zajos sikert aratott. Mindemellett a témát figyelembe véve nem meglepő módon intenzív vitákat eredményezett a 6400 aktív felhasználó körében.

Arany után ezüst

A film rendezője és írója az a Mankovits Marcell, aki állandó alkotótársával Győri Márk operatőrrel a Cannes Corporate Film Awards Festivalon épp egy éve az eddigi legnagyobb magyar sikert, Arany Delfin díjat ért el az „Enter If You Dare” című munkával.

A rendező, aki 10 év kreatívigazgatói munka után, 6 éve már kizárólag reklámcélú kisfilmeken és filmes projekteken dolgozik, és a tavaly Aranyszemmel díjazott operatőr már javában készülnek közös nagyjátékfilmjükre.

,