Kokas Ignác emlékkiállítása a B32-ben

Ez évben emlékezünk meg a második világháború utáni magyar festészet kiemelkedő és meghatározó, stílusteremtő alkotójáról, Kokas Ignácról, születése 90. évfordulóján.

A művész fokozatosan alakította ki egészen egyéni, erős természeti benyomásokra építkező, valamint nagy emberi, etikai problémákra utaló festői felfogását, amely kilépve a látványfestészetből, de el nem hagyva a látvány szuggesztív hatását hozta létre lendületes, feszültségekkel telített, szín gazdag, mágikusan dús festői világát. Kokas Ignác nagyhatású, szinte iskolát teremtő mesterré vált, melyet erősített, hogy a Magyar Képzőművészeti Főiskola  (ma Egyetem) festő tanáraként  – mint volt Bernáth Aurél növendék és mint Bernáth Aurél tanár-utóda – vált meghatározó oktató személyiséggé. Szülőhelyéhez, Válhoz egész életében kötődött, melynek környezete folyamatosan inspirálta festészetét, de hosszú évekig lakott a XI. kerületben, mint a Kelenhegyi úti művészház egyik jelese.

E kiállítás – amely a Magyar Festészet Napja és a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál eseménysorozat egyik kiemelkedő képzőművészeti eseménye – elsősorban nem alapműveket, hanem eddig keveset vagy soha nem látott munkákat tár a közönség elé a B32 Galéria mindkét kiállítótermében, melyek magángyűjtemények féltve őrzött kincsei, valamint a kiállítás koncentrál korai munkák, rajzok, grafikák bemutatására.

A kiállítást Szotyory László, Munkácsy díjas festőművész nyitja meg október 14-én, 18 órakor, aki Kokas Ignác egyik kedves növendéke volt, s az eseményen szaxofon játékával közreműködik Roskó Gábor képzőművész, a szegedi egyetem tanára, s szintén erősen kötődött Kokas személyéhez. A kiállítást, annak zárása napján november 3-án 18 órakor egy kerekasztal-beszélgetés egészíti ki, melyen megidézik a Mester személyiségét és felidézik oktatói munkáját. Résztvevő három, valamikori Kokas növendék: Fehér László, Kossuth-díjas festőművész, Kicsiny Balázs Munkácsy-díjas képzőművész és Szotyory László, Munkácsy-díjas festőművész. A beszélgetés moderátora Feledy Balázs művészeti író lesz.

Megnyitó: 2016. október 14. péntek, 18:00
Helyszín: B32 Galéria és Kultúrtér, Budapest XI., Bartók Béla út 32.