Csontváry Öreg halásza Szegeden

Csontváry ikonikus festménye Szegedre érkezett: az Öreg halász című alkotás a Pompeji kiállítás apropóján vendégeskedik a Fekete házban. A különleges képet akár már a Múzeumok Őszi Éjszakáján is megtekinthetik az érdeklődők október 15-én, szombaton.

Egy ikonikus festmény érkezett Szegedre a Pompeji-kiállítás kapcsán: Csontváry Kosztka Tivadar az „Öreg halász” című alkotását a Fekete házban mutatják be. A kép azért kapcsolódik a Pompeji-tárlathoz, mert a háttérben a Vezúv körvonalai láthatók: a vulkán 79-ben pusztította el a várost.

A festmény más szempontból is különleges: ha a kép közepére tükröt helyezünk el, két teljesen más alakot látunk magunk előtt. Az alkotás baloldalát tükrözve egy nyugodt idős férfi látható háttérben a békés Vezúvval. Ha azonban a jobb oldalát tükrözzük, egy ördögi figura rajzolódik ki előttünk, háttérben a forrongó Vezúvval.

A festményt akár a Múzeumok Őszi Éjszakáján is megtekinthetik az érdeklődők: október 15-én, szombaton 18 és 23 óra között különleges rendezvényekkel várják a látogatókat. A Móra Ferenc Múzeumban Pompeji jegyében különleges római-kori szertartásokon, előadásokon vehetünk részt, a kalandos kedvűek pedig kipróbálhatják a kőfaragást is. A Fekete házban és a Kass Galériában pedig tárlatvezetésekkel várják az érdeklődőket szombaton éjszaka.

muzeumokosziejszakaja_plakat

Forrás: Móra Ferenc Múzeum