Vajda János: Zrínyi – Bemutató

A Honvéd Férfikar és a Zrínyi 1566 Emlékbizottság felkérésére új művet komponált Vajda János zeneszerző a Szigeti veszedelem 450. évfordulójára. A Zrínyi bemutatójára 2016. október 11-én 19 órakor kerül sor a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében, majd felcsendül a mű november 6-án Pécsett, a Kodály Központban is.

Vajda János a magyar „Ötök” (Csemiczky Miklós Gyöngyösi Levente, Orbán György, és Selmeczi György) egyike. Új műve a tőle megszokott míves kidolgozású, dzsesszes elemekre is hajazóan gazdag ritmikájú, dinamikus és szenvedélyes alkotás – olyan zenedarab, amely örömöt okoz hallgatójának és előadójának egyaránt.

A koncerten elhangzik még Dohnányi: Zrínyi nyitánya és Kodály: Zrínyi szózata. Szólót énekel: Fekete Attila (Vajda: Zrínyi) és Szegedi Csaba (Kodály: Zrínyi szózata). Közreműködnek a Pannon Filharmonikusok a Honvéd Férfikar és a Budapesti Stúdió Kórus Egyesület, vezényel Strausz Kálmán.

A hangverseny a Zrínyi Emlékév keretében kerül megrendezésre. Ünnepi köszöntőt mond dr. Hóvári János főigazgató, a Zrínyi 1566 Emlékbizottság elnöke.

Szavalat és próza: Kiss Emma és Oberfrank Pál.

A közreműködőkről:
Vajda János: korszakalkotó, sokoldalú, kortárs zeneszerző, a modern magyar opera- és oratóriumirodalom egyik legfontosabb képviselője. Művei népszerűek, folyamatosan jelen vannak a magyar és nemzetközi pódiumokon. Kossuth-díjas.

Vajda János (fotó forrása: Honvéd Férfikar)

Vajda János (fotó forrása: Honvéd Férfikar)

Strausz Kálmán: az Operaház és a Honvéd Férfikar karigazgatója, a kortárs magyar kórusélet legsikeresebb karnagya, a kodályi karvezetői hagyományok továbbvivője. Liszt-díjas.

Strausz Kálmán  (fotó forrása: Honvéd Férfikar)

Strausz Kálmán (fotó forrása: Honvéd Férfikar)

Fekete Attila: tenorista, a fiatal magyar énekes nemzedék egyik legjelentősebb képviselője. Meghatározó operaszerepei mellett gyakran énekel oratóriumok szólistájaként. A nemzetközi zenei élet elismert művésze. Liszt-díjas.

Fekete Attila  (fotó forrása: Honvéd Férfikar)

Fekete Attila (fotó forrása: Honvéd Férfikar)

Szegedi Csaba: lírai bariton, a legfiatalabb énekes nemzedék legkiválóbb tagja, az Operaház egyik legtöbbet foglalkoztatott művésze itthon és külföldön egyaránt. Junior Príma-díjas.

Szegedi Csaba  (fotó forrása: Honvéd Férfikar)

Szegedi Csaba (fotó forrása: Honvéd Férfikar)

Oberfrank Pál: kiemelkedő színművészként több tucat színmű és film főszerepének emlékezetes alakítása fűződik nevéhez. A Veszprémi Petőfi Színház igazgatójaként a nézőszámot tekintve a legsikeresebb intézményvezetők egyike. Jászai Mari-díjas.

Oberfrank Pál  (fotó forrása: Honvéd Férfikar)

Oberfrank Pál (fotó forrása: Honvéd Férfikar)

Kiss Emma: frissdiplomásként címszerepet játszott a Nemzeti Színházban (Honegger: Jeanne d”Arc). Sokoldalúságára jellemző, hogy fiatal kora ellenére nem áll távol tőle a hősies szerepek megformálása sem (az aradi vértanú Kiss Ernő oldalági leszármazottja).

Kiss Emma  (fotó forrása: Honvéd Férfikar)

Kiss Emma (fotó forrása: Honvéd Férfikar)

Forrás: Honvéd Férfikar