Játékok és életmód a „népi demokráciában” – Kamarakiállítás az Andrássy út 52-ben

Az 1956-os forradalom 60. évfordulójára izgalmas kultúrtörténeti kiállítás nyílik az Andrássy út 52-ben.

Podlupszky Mihály amatőr fotográfus munkája az 1950-es évekből, mely egy nagyobb anyag része (forrás: RUNWAY Communitacions)

Podlupszky Mihály amatőr fotográfus munkája az 1950-es évekből, mely egy nagyobb anyag része (forrás: RUNWAY Communitacions)

Az 1956-os forradalom 60. évfordulója kapcsán kiállítás nyílik az 50-es évek játékkultúrájáról és életmódjáról a Hello Baby Bar emeleti termeiben (Budapest, VI. Andrássy út 52.). Elsősorban iskolai csoportoknak, iskolán kívüli tanórák vagy a történelemórákat kiegészítő foglalkozás formájában javasolják a tárlat megtekintését, de természetesen szeretettel várnak minden egyéb csoportos és egyéni érdeklődőt is. A kiállításra a belépés DÍJTALAN. A tárlatvezetés kb. 30 perc, a maximális csoportlétszám 35 fő.

Játékok és életmód a népi demokráciában – kamarakiállítás
Helyszín: Hello Baby Bar – 1062 Budapest, Andrássy út 52.
Időpont: 2016. október 10. – november 12.
Kedd – szombat: 10.00 – 16.30
Jelentkezés: otvenesevek@gmail.com     

Az 1950-es évek tárgyi kultúrájának emlékezetes részei a korabeli gyermekjátékok. A szovjet mintára átalakított magyarországi ipar érdekes és különleges részét képezte az államilag felügyelt játéktervezés és játékgyártás, melynek néhány jellemző, illetve kevéssé ismert termékén keresztül nyerhetünk bepillantást a korszak hétköznapjaiba. A kiállítás a gyermekek világán kívül bemutatja azt a lakókörnyezetet, amely jellemző volt a második világháború rombolásán épp túlesett fővárosban: megismerhetjük, hogy éltek „a pestiek” egy több család által lakott egykori nagypolgári lakás szobáiban, milyen volt ez a társbérletnek nevezett életmód, milyen eszközök és használati tárgyak vették őket körül. Ezek a napjainkra jórészt feledésbe merült tárgyak a mára időskorú akkori gyermekek számára mindmáig sok emléket és érdekes, izgalmas történetet hordoznak. Korabeli bútorokkal, használati tárgyakkal és ruhákkal berendezett társbérleti lakószoba, fából készült kishajók és bakelit kisautók, színes litográfiával díszített lemezjátékok, kaucsuk-és papírmasé babák – és a minden korabeli gyermek által áhított, drága karácsonyi ajándék: a nagyméretű „Pannónia” villanyvasút… Ezek lesznek láthatók az 1956-os és az azt megelőző évek budapesti miliőjéből, az egykori Sztálin út – ma Andrássy út 52. szám alatti kiállításon.

Forrás: RUNWAY Communitacions