Cabaret Medrano 15 éves születésnapi koncert

Cabaret Medrano 15 éves születésnapi koncert
2016. október 28. 19.30 / Gödör Klub

Vendégek: Taraf de Akácfa (SWE, FR, HU, USA), Presszó Tangó Libidó

Cabaret Medrano

Cabaret Medrano (fotó forrása: Cabaret Medrano)

Cabaret Medrano (fotó forrása: Cabaret Medrano)

A Cabaret Medrano zenekar Verebes György vajdasági magyar festő és Kamondy Imre fővárosi költő-színész barátságából született a pesti romkocsmákkal együtt 2001-ben.

Dalaikban keveredik a 20-as évek berlini kabaréjának, a Brecht songoknak és Budapest éjszakai figuráinak világa. Minden dal egyben egy mini novella és minden koncert egy kicsit színházi előadás is, ahol a hangulattal együtt alakul a történet és az azt leíró zene is, hiszen minden alkalom elengedhetetlen kellékei az improvizáció és a játékosság.

Szövegeik sok rokonságot mutatnak ismert kelet-európai írók (Hrabal, Mrożek) világával, akik szintén a kisemberek hétköznapjairól mesélnek.

A csapat tizenöt éves története során kiadott három albumot és a hagyományos koncerthelyszínek mellett – többek között – megfordult a Nemzeti Színházban és a Katona József Színházban, a Nemzeti Múzeumban és a Petőfi Irodalmi Múzeumban, a Műpában és a Fővárosi Nagycirkuszban. Legújabb, más műfajokat is bevonó műsorát a „Bohém világ” című darabot pedig idén nyáron a Bábel Sound Fesztiválon mutatta be Szalóki Ági és két kitűnő színész Tóth József és Krausz Gábor közreműködésével.

A zenekar tagjai: Kamondy Imre (ének, harmonika), Verebes György (zongora, ének), György Andrea (hegedű, ének), Horváth Gábor (basszusgitár), Szert Zsigmond (dob), Nagy Balázs Krisztián (gitár), Tamás Áron (klarinét – aki ezen a koncerten mutatkozik be először a zenekarral!).

Az évek során sok muzsikus megfordult a csapatban, és mindegyikük hozzáadott valamit saját zenei világából. A születésnapi koncerten a következő vendégzenészek közreműködnek:

Darvas Kristóf: tangóharmonika
Darvas Bence: zongora, hegedű, trombita (jelenleg: Vasárnapi Gyerekek, Európa Kiadó)
Dudás Zsombor: ütőhangszerek (jelenleg: Vasárnapi Gyerekek, Balaton, Pluto, Űrhajó…)
Grénus Tímea: altklarinét (jelenleg: Cosa Polska)
Nemes Janó: szaxofon (jelenleg: Vodku)

Kiállítás

A koncert kísérőrendezvénye egy kiállítás is, amely a Cabaret Medrano tagjainak „kézzelfogható” műveit mutatja be. Verebes György (zongora) festőművész, a Szolnoki Művésztelep vezetője olajfestményeit, György Andrea (hegedű) grafikáit, Kamondy Imre (ének, harmonika) fotóit, Nagy Balázs Krisztián (gitár) concept art alkotásait, valamint Rontó Lili, a zenekar legtöbb albumának borítóját és plakátját tervező grafikusművész munkáit nézheti meg a közönség.

A zenekarról írták:

„A Cabaret Medrano zenéje, ez a minden hangulatot desztilláló akusztikus esszencia kifejezi a csontokba hatoló közép-európai világot.”
(Domonkos – Hangszer és Zene)

„A nagyvárosi élet cirkuszát elevenítik meg csodálatraméltó vehemenciával és részletességgel.”
(Rácz Mihály – Lángoló Gitárok)

„Olyan tökéletes ritmussal és érzékkel, valamint zenei és zenélni tudással keverik az egyes műfajokat és motívumokat, hogy az ember szinte egy filmben vagy színdarabban érzi magát a koncertjeiken.”
(mmi – Koncert.hu)

Bővebb információ a zenekarról és a koncertről:
https://www.facebook.com/cabaretmedranoband
www.cabaretmedrano.hu
www.youtube.com/playlist?list=PLTi_YLptw-s_Fd9JMS5nwLGObVz4MnoJa

Facebook esemény: www.facebook.com/events/612891178883362

Vendégek

Taraf de Akácfa (SWE, FR, HU, USA)

A Taraf de Akácfa, egy Budapesti székhelyű zenekar, melynek tagjai olyan utcazenészek, akik Magyarországon találkoztak. Játékuk egyedi értelmezése a Román, Erdélyi és Balkáni népzenének. Az elmúlt években lehetőségük nyílott ellátogatni az általuk kedvelt és játszott népzene eredeti helyeire, ahol olyan kiváló Roma zenészektől tanulhattak, mint a Taraf de Haïdouks tagjai és Marcel Ramba. Zenéjükben újszerű és más zenei stílusokból hozott ötleteiket vegyítik a tradicionális dallamokkal, ezzel új szabályokat alkotnak és más keretek közé helyezik zenéjüket. Hallhatunk tőlük Macedón cočeks, érdekes lüktetésű, páratlan ritimizálású Bolgár, Román Cigány horas és Erdélyi dallamokat is.
A zenekar tagjai: Johannes Olsson (harmonika), Lulu de la Rue (hegedű), Valentin Desmarais (nagybőgő), Isaac Misri (guitar), Ferenc Zimber (cimbalom).

Információ:
tarafdeakacfa.com
www.facebook.com/tarafdeakacfa

Presszó Tangó Libidó

Akusztikus gitár, harmonika és trombita a klasszikus ritmusszekció mellé, egy kis ska, egy kis chanson, egy kis ’kocsmaforradalmár rákkenroll’, így áll össze a szentendrei zenekar saját hangzása, amit hol odavágós, hol odaérzős, kiválóan énekelhető dalszövegek egészítenek ki. A Presszó Tangó Libidó zenekar 2006-ban alakult, több évnyi koncertezés után, mialatt a zenekar és a számok összeértek, 2011 nyarán jelent meg az első lemez „Keletközépeurópai” címmel, amit a „Másik ország album” követett 2013 tavaszán. Jelenleg a zenekar a klub- és fesztiválkoncertek mellett következő stúdióalbumán dolgozik, melynek megjelenése 2016 végére várható.
A zenekar tagjai: Kabai Viktor (gitár, ének, dalszöveg), Keszei János: (harmonika), Lajkó Bence (trombita), Császári Gergely (basszusgitár), Aknay Zoltán (dob).

Információ: www.facebook.com/presszotangolibido

cabaret_medrano15_plakat

Forrás: Cabaret Medrano