Talajt vesztett fiatalok A Szemrevalón – Herczog Máriával és a Mérges Buddha alkotóival is találkozhat a közönség

A Szemrevaló Filmfesztivál egyik blokkja a fiatalok problémáival foglalkozó alkotásokat mutat be. A tavalyi Zürichi Film Fesztivál Közönségdíját elnyert Amateur Teens azt ábrázolja, hogy a közösségi média hogyan sokszorozza meg, erősíti fel a tizenévesek életkori problémáit, hogyan teszi még kiszolgáltatottabbá ebben az érzékeny életkorban őket. A film szeptember 26-i vetítése után Herczog Mária gyermekvédelmi szakemberrel beszélgethet a közönség a budapesti Művész moziban. A Mérges Buddha című osztrák-német dokumentumfilm azt az elkötelezett küzdelmet mutatja be, melyet a sajókazai buddhista gimnázium pedagógusai folytatnak. Szeptember 28-án vendégünk az iskola két alapítója, Orsós János és Derdák Tibor, valamint a film rendezője, Stefan Ludwig.

Amateur Teen

Amateur Teen (forrás: Szemrevaló Filmfesztivál)

A tavalyi Zürich Film Festival Közönségdíját elnyert Amateur Teens című filmben kamasz fiúk és lányok mindennapjait követhetjük nyomon egy zürichi középiskolában. Fiatalok, akik arra vágynak, hogy szeressék és elfogadják őket, miközben sokféle családi, iskolai, kapcsolati gonddal küzdenek. De a közösségi média a csillogó szelfikkel és a megfelelési kényszer, hogy minél lazábbnak és szexibbnek látsszanak, arra készteti őket, hogy letagadják valódi érzéseiket, illetve olyan módon igazodjanak a vélt elvárásokhoz, ami tovább bonyolítja az amúgy is összetett élethelyzetet. Tragédia készül, melyben szinte alig lehet különbséget tenni elkövető és áldozat, bűn és ártatlanság között. A film szeptember 26-i 20 órai vetítése után Herczog Máriával, a gyermekvédelem legavatottabb hazai képviselőjével beszélgethet a közönség a budapesti Művész moziban. „A film sokat segíthet abban, hogy a véleményeket ütköztethessük, és a szélesebb közvélemény számára láthatóvá tegyük, mennyire sokféle rétege és mélysége van a tizenévesek dilemmáinak, szorongásainak, és egyben arra is alkalmat ad, hogy megvitassuk, hogyan segíthetik a felnőttek, szülők, szakemberek, barátok, rokonok s krízishelyzetek megelőzését, kezelését” nyilatkozta a szociológus.

Sajókaza 3000 lakosú község Kelet-Magyarországon, otthona az egyre növekvő lélekszámú, de elképesztő szegénységben élő roma lakosságnak és egy előítéletekkel teli, elöregedő nem cigány populációnak. A két csoport között tapintható a feszültség. Néhány évvel ezelőtt azonban két, egymástól nagyon különböző háttérből érkező buddhista reményt hozott a község életébe – az ott élők nem kis megrökönyödésére. Orsós János roma származású tanár és a politikusi pályát otthagyó Derdák Tibor megalapította a buddhista Dr. Ámbédkar gimnáziumot, hogy a hátrányos helyzetű roma fiatalok számára perspektívát nyújtson. A Mérges Buddha – mely a német Fünf Seen Filmfesztiválon elnyerte a legjobb dokumentumfilmnek járó díjat – a romák társadalomból való kizárását dokumentálja, és azt a kísérletet, hogy hogyan lehetne változtatni ezen a képzés és a spiritualitás segítségével. Az alapítók szeretnék egy maguk választotta élet felé terelni a fiatalokat, s megerősíteni őket a társadalom ellenséges reakcióival szemben. Orsós János maga is megkérdőjelezi olykor munkája hasznosságát és tudja, hogy akár több száz évbe is telhet, míg pártfogoltjainak helyzete tartósan megváltozhat.

A német-osztrák koprodukcióban készült film rendezője, Stefan Ludwig ritkán látható közelségbe kerül filmje szereplőivel és azok mindennapjaival, anélkül, hogy elveszítené a szociális viszonyok objektív szemléletét. „A nyugati ember hajlamos azt hinni, hogy elegendő pénzzel és megfelelő szakértőkkel mindent meg lehet oldani. De a cigány emberek életének már évszázadok óta része a kirekesztettség. Csak pénzzel és szakértőkkel nem lehet rajtuk segíteni.” – nyilatkozta a rendező. Szeptember 28-án a 19 órai vetítés után vendégünk az iskola két alapítója, Orsós János roma származású tanár és Derdák Tibor, valamint a film rendezője, Stefan Ludwig. A film szeptember 30-án 17 órakor is megtekinthető a Művész moziban. A filmet Magyarországon a Magyarhangya forgalmazza.

A Talajt vesztett fiatalok blokk további filmjei közül szeptember 27-én 18 órakor láthatja a közönség az idei Max Ophüls-díjon a Legjobb játékfilmnek ítélt Egy közülünk című alkotást, mely azt az esetet dolgozza fel, mikor 2009-ben a rendőrség lelőtt egy fiút, aki egy éjjel betört egy szupermarketbe. Szeptember 29-én 18.30 órakor vetítik az idei Német Filmdíjon Bronz Lolát nyert 4 királyokat, melyben négy eltérő karakterű tizenéves a pszichiátrián tölti a szentestét, október 1-jén 21 órakor pedig a csak 18 éven felüliek számára ajánlott Agónia című osztrák filmet, melyben két zárkózott bécsi srác, a 24 éves Christian és a 17 éves Alex mindennapjait követhetjük nyomon egészen a tragikus végkifejletig.

Teljes program: www.szemrevalofesztival.hu, facebook.com/szemrevalo

Forrás: Szemrevaló Filmfesztivál