A Koreai Kalligráfia Felfedezése – 2016. október 1-31.

2016. október 1. és 31. között ’A koreai kalligráfia felfedezése’ címmel a Távol-Keleten több évezredes hagyománnyal bíró művészeti ág eddig nem látott részletességgel mutatkozik be a Koreai Kulturális Központ kiállítóterében. Az ingyenesen látogatható időszakos kiállításon Kim Byeong-gi kalligráfus mester negyven alkotását tekinthetik meg az érdeklődők.

%ea%b9%80%eb%b3%91%ea%b8%b0-%ec%84%9c%ec%98%88-%ea%b3%b5%ec%97%b0-%ed%95%9c-%ec%9e%a5%eb%a9%b4

Kim mester amellett, hogy az egyik legismertebb koreai kalligráfus és a hagyományos művészetek ezen ágának kutatója, a Jeonbuk Kalligráfiai Biennálé tiszteletbeli elnökeként is rengeteget tett már azért, hogy ez a gyönyörű hagyomány mind hazájában, mind szerte a világon ismert legyen és fennmaradhasson. Jelen kiállítás remek lehetőséget teremt arra, hogy a koreai tradicionális művészetek ezen kiemelkedő színfoltja szélesebb körben megismerhetővé válhasson, és a kalligráfia esztétikáját minél többen megcsodálhassák. A kiállítás révén kikristályosodhatnak a távol-keleten egyébként sok országban művelt kalligráfia kifejezetten koreai sajátosságai, azok a karakterisztikumok, amelyek a koreai kalligráfiát megkülönböztetik a környező népek hasonló művészetében látható jellegzetességeitől.

A kiállítás a II. Koreai Kulturális Fesztivál programjai között nyílik meg 2016. október 1-jén 19 órai kezdettel egy fergeteges színpadi show keretein belül. Kim mester a MOM Sport rendezvénycsarnokának színpadán óriási méretű, hagyományos technikával készült papírtekercsen demonstrálja majd a kalligráfiában rejlő elemi erőt és szépséget. Az ELTE Koreai Tanszékén pedig a koreai és kínai írásjegyek és írásművészet közötti különbségekről tájékozódhatnak majd az érdeklődő hallgatók egy speciális kurzus keretein belül október 4-én.

A Koreai Kalligráfia Felfedezése
Időszakos kiállítás
Kiállító művész: Kim Byeong-gi (김병기)
Helyszín: Koreai Kulturális Központ (1124 Budapest, Csörsz u. 49-51.)
Nyitvatartás: H-P 9:30-18:00, Sz 9:30-12:00 V zárva
A belépés ingyenes.

Forrás: Koreai Kulturális Központ