Budapest Táncszínház: Balance premier – MOM Kulturális Központ

Ez a darab vízió az emberről, aki Sziszüphoszként görgeti előre-hátra múltja egyensúlyvesztéseit. S bár hatalmas energiája újra és újra eljuttatja a szakadék szélére, de csak, hogy ott ismét semmivé válhasson… – s ő tovább keresse az elvesztett egyensúlyt, most már az idők végezetéig.

balance_promo-1

Az egyensúly és egyensúlyvesztés, a jó és a rossz erők, Jin és Jang ősi ellentétpárjai körül kering az előadásunk. Arányokat vizsgál, energiákat tapogat le – energiákat, amelyek egyszerre építőek és rombolóak is.

Úgy gondoljuk, hogy az egyensúlyra való törekvésünk, nem annyira tudati szinten, inkább, egyfajta belénk táplált kódhoz hasonlóan munkál bennünk. Nem intellektuális és nem is meditációs tevékenységből fakadó felismerés hajt bennünket az egyensúlyi helyzet létrehozása felé, sokkal inkább annak az érzésnek az előszele, amelyet mi lelki békének, a boldogság állapotának szoktunk nevezni.

A tánc pedig nem más, mint ritmus és harmónia, vagyis a balance-ra való állandó törekvés – melynek létét és szépségét éppen az off-balance léte igazolja. Ha azonban az off-balance állapotot a rosszal azonosítjuk és ebből következően az egyensúlyi állapotot jónak nevezzük, öncsalás áldozatai leszünk és a statikus semmibe veszik a létünk. Elvégre, egy olyan a világban, ahol minden élő mozog és a légzés maga is a mozgás mechanizmusára épül, a mozdulatlanság könnyedén a halál szinonimájává válhat.

Budapest Táncszínház: Balance
Premier: 2016. szeptember 29., MOM Kulturális Központ, 19:00

Előadják: Budapest Táncszínház
Zene: Dányi Krisztina
Dramaturg: Vécsei Anna
Koreográfus: Sághy Alexandra
Művészeti Igazgató: Földi Béla

Forrás: Budapest Táncszínház