Magyar flódni – rendhagyó előadássorozat középiskolásoknak

Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata kiemelt figyelmet fordít az olyan értékteremtő, kulturális projectek felkarolására, melyek oktatási – nevelési tartalmukkal irányt mutatnak, hagyományápoló és újító szándékúak is egyben. E törekvés mentén a 2014/2015-ös évben megvalósította a Gang Színház projectet, azzal a céllal, hogy a kerület minél nagyobb számú lakosa jusson színházi élményhez otthona környezetében.

Az idei évben Erzsébetváros önkormányzata egy újabb kulturális, oktatási – nevelési, egyben színházi projectet valósít meg, melynek keretein belül Kováts Kriszta – Nyáry Krisztián: Magyar flódni című zenés előadása kerül bemutatásra a kerületi középiskolás tanulóknak a Bethlen Téri Színházban (1071 Budapest, Bethlen Gábor tér 3.) szervezett formában.

Magyar flódni: Kováts Kriszta, Nyáry Krisztián - Fotó: Vajda Tamás

Magyar flódni: Kováts Kriszta, Nyáry Krisztián – Fotó: Vajda Tamás

Az előadás színpadra állítója a Zsidó Művészeti Napok szervezője, a Kultúr Produkciós Iroda.

A Zsidó Művészeti Napok (ZSIMÜ) 2016. május 28 – június 14. között először került megrendezésre Budapesten.  A kéthetes rendezvénysorozat közel 50  művészeti programot kínált a közönségnek a sokszínűség jegyében.  Olyan komoly-  és könnyűzenei koncerteket, színházi előadásokat, irodalmi felolvasásokat, filmeket, táncelőadásokat láthatott a közönség,  amelyeken keresztül a zsidó kultúrát nemcsak mint egyedi és unikális örökséget, hanem mint a magyar, az európai és a világkultúra élő, szerves részét ismerhette meg a közönség.

A szervező Kultúr Produkciós Iroda törekvése az volt, hogy a rendezvénysorozaton bemutatott előadások újabb helyszíneken tovább éljenek. A Magyar flódni című zenés irodalmi előadást ősbemutatója e fesztivál keretei közt, 2016. június 4 – én volt, és ennek jegyében született az együttműködés Erzsébetváros önkormányzatával.

A sorozat első előadása a Magyar Dráma Napja alkalmából kerül bemutatásra, tisztelegve ezzel a magyar irodalom kiemelkedő szerzői, és műveik előtt.

Az előadások időpontja:
2016. szeptember. 23.;15.00,
2016. október 25.;14.00,
2016. november 16.;14.00,
2017. január 23.; 14.00

Külön érdekesség, hogy a műsorról, annak irodalmi és történelmi vonatkozásairól a diákok közös beszélgetésen is részt vehetnek az előadások után a fellépő művészekkel.

MAGYAR FLÓDNI
Zenés történelem és irodalomóra
Kováts Kriszta és Nyáry Krisztián előadása 

Közreműködik a Kováts Kriszta Kvintett

Zenés történelem és irodalomóra? Igen!

Kováts Kriszta színésznő, énekes, és Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész – az Így szerettek ők, Igazi hősök, Merész magyarok című kötetek szerzője – írókat, költőket, zeneszerzőket, és hősöket idéznek meg dalban és prózában.  Olyan művészeket, akikre méltán vagyunk, és lehetünk büszkék.

A diákok számára azért különleges élmény az előadás, mert az elhangzott történetek, kordokumentumok, és visszaemlékezések többnyire nem szerepelnek a tankönyvekben, így mindenképp olyan ismeretre tesznek szert az adott korszakról, amelyek gazdagítják tudásukat, szélesítik látásmódjukat, és felkelthetik érdeklődésüket az idézett művészek munkássága iránt.

Kikről beszélünk? A Magyar kultúra meghatározó íróiról, költőiről, mint pl. Molnár Ferenc, Karinthy Frigyes, Örkény István, Szerb Antal, Radnóti Miklós, akik mindnyájan magyarok voltak, de többüket a Horthy rendszerben meggyilkoltak, zsidó származásuk miatt.

De a pesti vicc is a kultúránk része, ahogy az operettek (Csárdáskirálynő), a kuplék (Weisz Adél), a bárzenék és dalok (Seress Rezső), vagy a kabarék (Alfonzó), amely műfajok a legszomorúbb és legdrámaibb korszakban is jelen voltak, így a műsorban is fel-felvillannak, mert oldás a nevetés, a mosoly, és mindenkinek szüksége van rá.

A zsidó és magyar kultúra úgy olvad össze ezekben a sorsokban, mint a flódni rétegei az ember nyelvén – elválaszthatatlanul.

MAGYAR FLÓDNI – Kóstoltad már?
Dalszerzők: Schneider Zoltán, Wolf Péter
Szöveg: Fábri Péter, Örkény István, Radnóti Miklós
Asszisztens: Mudráninecz Éva
Grafika: Kováts Kristóf
Film: Weininger Gabriella
Világítás: Mudráninecz János
Látvány: Ruttka Andrea
Szerkesztő-rendező: Kováts Kriszta

magyar-flodni-szoro

Forrás: Zsidó Művészeti Napok
, , ,