"…én vagyok te…" – Non Solus – A Recirquel Újcirkusz Társulat kétszemélyes előadása a Müpában

Szerző: Tóth Judit Nikoletta
Fotók: Posztós János, Müpa (forrás: Müpa)

Egy évvel ezelőtt a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében mutatkozott be a Recirquel társulata azzal a két személyre, Vági Bence által írt, rendezett és koreografált darabbal, amelyben a tőlük addig megszokott előadásokkal ellentétben mindössze két artista lépett a színpadra. A 2013-ban a Müpa Fesztivál Színházában otthonra találó újcirkusz társulat korábbi – azóta nemzetközi sikereket is elért – feldolgozásaiban is a mozgásművészetet és a cirkusz világát helyezte olyan erős mondanivalóval felruházva az egész estés produkcióik középpontjába. amely az alapvetően a látványra és akrobatikára épülő elemeket egészen más megvilágításba helyezte. Az Illés Renátó és Zsíros Gábor kettősével kialakított, közel egy órás, egy felvonásos Non Solus előadás azonban még ezen is túlmutat, és egy egészen új fejezetet nyit a Recirquel életében és a cirkusz, mint művészet megítélésében is. Ebben az előadásban a két művész kivételes színvonalon, verbális kommunikáció és a mimika használata nélkül, de testének milliméter pontosan kidolgozott  mozgásával, táncával és akrobatikus elemeivel vezeti  be a nézőt egy olyan ősi világba, ahol pont a test jelenlétének nem lenne meghatározó szerepe. Hiszen az elkészült alkotás azt az ősi egységet jeleníti meg, amelyben a léleknek, a lelkek találkozásának van alapvető szerepe.

Recirquel Újcírkusz Társulat: Non Solus - Fotó: Posztós János, Müpa (fotó forrása: Müpa)

Recirquel Újcirkusz Társulat: Non Solus – Fotó: Posztós János, Müpa (fotó forrása: Müpa)

A darab fő motívuma az a felvetés, hogy a világon minden egy pontból fakad, így mi emberi lelkek is. A hajdani közös szétválása óta a másik felét keresi minden lélek itt a földi létben. Azt a személyt, akivel pont ezért tökéletesen kiegészíti egymást lelki, szellemi és testi síkon is. A két embert megtestesítő táncos-artisták ezt az alapvetően lelki síkú egymásra találást jelenítik meg szinte szó szerint a Fesztivál Színház színpadán. A művészek mozgása mellett a gondosan megválogatott klasszikus és modern hangzásvilágú zeneművek váltakozása, a fény játéka, a tükrök használata és az egyszerű díszletek is fokozzák azt az elemi erőt, amelyet ennek a két embernek a fizikai találkozása és egymásra találása generált.

[Galleries 410 not found]

Az ugyanis, hogy a két főszereplő itt lelki és szellemi síkon is önmagára ismert a másikban, az a néző számára az egyetlen felvonás alatt is bizonyosságot talál. A belőlük, egymás jelenlétéből alapvetően bennük felfakadó kölcsönös energia áramlik át – itt most a közönség számára is – érzékelhető valósággá, amelyet sem szavakkal, sem bizonyítékokkal nem kell kísérni. Az egyes jelenetekben külön és együttesen is megjelenő testükbe zárt lelkek észnek talán felfoghatatlan módon, de szinte tökéletes átfedéssel érzik és ezáltal értik egymást. És az előadás ezt a lelki szintű áthallást a két művész kidolgozott, egymásra irányuló, bizalomra épülő mozgássorozatát a középpontba helyezve, de ezáltal érzeteket gerjesztve adja át a közönségének is.

Recirquel Újcírkusz Társulat: Non Solus - Fotó: Posztós János, Müpa (fotó forrása: Müpa)

Recirquel Újcirkusz Társulat: Non Solus – Fotó: Posztós János, Müpa (fotó forrása: Müpa)

A darab rendezője, Vági Bence egy régebbi interjújában utalt arra, hogy ez a Recirquel előadás nem használ semmiféle show elemet és bizonyos értelemben szembe is megy a modern közönség színházi elvárásaival. Igen. Mert ez a darab, amely a cirkuszi és táncelemekre építette rá igen erős kihallani valóját abból indul ki, hogy mindannyian a testünket átmenetileg – halálunkig – birtokló, tapasztalttal rendelkező lelkekként a világmindenség tagjai, de igaz társunk megtalálása nélkül elveszett részei vagyunk. A technikai megoldások – elsősorban a testek megtartása – kivitelezése mellett ezért sem számít még az sem, hogy a két egymásban önmagát felismerő embert itt két férfi jeleníti meg.  Az egész estés Non Solus előadás, amely a test-lélek-szellem összefüggéseit kutatja, szavak nélkül, a testek kifejező erejét mesterfokon használva, a lelki és a szellemi síkú maradandó összekapcsolódás erejét teszi kézzel foghatóvá két egymáshoz tartozó lélek között.

A Recirquel Újcirkusz Társulat weboldala: http://www.recirquel.com/

Recirquel Újcírkusz Társulat: Non Solus - Fotó: Posztós János, Müpa (fotó forrása: Müpa)

Recirquel Újcirkusz Társulat: Non Solus – Fotó: Posztós János, Müpa (fotó forrása: Müpa)