„Engedjük meg a világnak, hogy változzon!” – Kóti Réka WONDERLAND című kiállítása a TOBE Galleryben

Szerző: Tóth Judit Nikoletta

A kortárs magyar fotográfia elkötelezettjeként is ismert TOBE Gallery tulajdonosai és kurátorai: Puskás Bea és Tomas Opitz az általam rendszeresen látogatott és ismert kiállításaikon eddig is kivétel nélkül olyan művészek számára biztosítottak bemutatkozási lehetőséget, akik alkotásaiban a tehetség, az igényesség és a minőség egyéni látásmóddal és életfelfogással találkozott. Legújabb, az alig néhány napja látogatható tematikus tárlatuk kiállítója, Kóti Réka viszont amellett, hogy rendelkezik mindezekkel az „alapfeltételekkel”, a témaválasztásával is egyszerre ingoványos, de annál letisztultabb terület megismerésére hívja magával az arra nyitott látogatókat. Az eredetileg jogi végzettségű, kizárólag analóg technikával foglalkozó fotóművész legújabb, Berlinben, New Yorkban és Budapesten készült alkotásai olyan spontán modellt álló fiatalokról készültek, akiknél saját nemi identitásuk felvállalása mellett a gender sztereotípiák és előítéletek eltörlése is ugyanannyira fontos.

Fotó forrása: TOBE Gallery

Fotó forrása: TOBE Gallery

A WONDERLAND című kiállítás keretében Kóti Réka két sorozatának fotográfiáival együttesen ismerkedhet a közönség. A német és a magyar fővárosban készült Liberation és a New York-i Bureau of General Services-Queer Intézetében tavasszal összeállított Bureau sorozat képei, amelyek 35-mm-es filmre analóg technikával készültek, mind a művész által használt eljárásokban mind az általuk keltett érzelmi hatásban is hasonlóak. Hiszen az alkotásokban nem csak a nagyvárosok textúráinak és a szereplők portréinak egymásra exponálása a közös, de az azokon szereplő, a kép szín- és formavilágától függetlenül a modell belső harmóniájából áramló, egész tartására hatással lévő szépsége is. A képek ezen egyéni és együttes hatását még az sem bontja meg, hogy azokon a modell arca mennyire vehető jól ki, hiszen ezen nem direkt beállítottságú portrék lényege nem feltétlenül az arc, hanem a teljes személyiség szavak nélküli rekonstruálása volt.

[Galleries 409 not found]

A kiállítás megnyitóján Székely Kriszta, a Katona József Színház rendezője beszédében utalt arra, hogy ezen tárlat esetében nem csak az annak otthont adó galéria, az alkotásokat elkészítő művész, de az ide látogató közönség is kell, hogy  rendelkezzen egy bizonyos nyitottsággal és toleranciával. Nem véletlen az sem, hogy a kiállítás képein szereplő modellek legtöbbjével nem is itthon, hanem külföldi útjain találkozott az alkotó. A nyitottság, a tolerancia és önmagunk elemi ismerete pedig nagyon fontos kellene legyen, függetlenül attól, hogy a világ mely pontján születtünk vagy élünk. Hiszen csak az önmagát jól ismerő és a személyiségét teljes egészében vállaló és alkalmazó ember tud maximálisan teljesíteni. A rendező egyik gondolata: „Engedjük meg a világnak, hogy változzon!” olyan alapok ismeretére helyezi ezt a változást, amely nélkül sokak számára ellenérzést vált ki a jelenség maga. Hiszen a változás alapja, amely ebben az esetben alapvető és külső jegyekben nyilvánul meg, tiszta belső önismeretből fakad. És ennek Kóti Réka alkotásain szavak nélküli, kortól, nemtől, nemzetiségtől független ereje van. A fotográfiákon örök érvényt kapott a rajtuk szereplő ember önmagára tett igaz felismerésének pillanatnyi és visszavonhatatlan ereje. A modellekről és a művész közvetítésén keresztül a kiállított képekről sugárzó belső erő, szépség és harmónia ugyanis állandósult nem csak az alkotásokban, de a rajtuk szereplő emberekben is. És az, hogy ezen tematikus tárlat esetében ez alapvetően a nemi identitás fel- és elvállalásából fakad, ne tévesszen meg senkit. Ne legyenek kétségeink: ha nem is ezen a területen, de mindannyian (igen én is) rendelkezünk fel- és elvállalni valókkal önmagunkban…

Fotó forrása: TOBE Gallery

Fotó forrása: TOBE Gallery

Fotó forrása: TOBE Gallery

Fotó forrása: TOBE Gallery

Ideje van hát a felfedezésének: a tárlat október 7-ig látogatható a Herzen utcai TOBE Galleryben (Budapest XIII., Herzen u. 6.)

(Nagyon fontos információ, hogy a TOBE Gallery szeptember 19-26. között csak bejelentkezéssel látogatható: info@tobegallery.hu)

,