Az Óbudai Danubia Zenekar 2016/17 évadának őszi hangversenyei

Az Óbudai Danubia Zenekar ebben a szezonban is az új közönségrétegek bevonásának céljával hirdette meg koncertsorozatait. Ennek érdekében, a zenekar folytatja rendhagyó kalandozásait a társművészetek és műfajok világában. 2016 nyara a fesztiválszereplések jegyében telt az együttesnek, hiszen az Ördögkatlan fesztivál rendkívül népszerű Mozart-kommandói után a Sziget minden napján más-más különlegességgel szórakoztatták a klasszikus zenére nyitott fesztiválozókat. Ezek mellett  az ÓDZ ebben az évben is szerepelt az Érdi Tamás nevével fémjelzett Klassz a pARTon fesztiválon.
Az élményekkel gazdag nyarat lezárva az együttes újult erővel és új tematikával vág neki a 2016-17-es szezonnak.

Óbudai

Óbudai Danubia Zenekar

2016-os őszi évad
Szabadok vagyunk – Bérletsorozat a Zeneakadémián

Az előző évadokhoz hasonlóan idén is tematikus koncertsorozatokkal jelentkezünk.
A Zeneakadémián folytatódik a négy alkalomból álló bérletünk, melynek az őszi évadban a Szabadok vagyunk szlogent választottuk. Az 1956-os forradalom évfordulójához kapcsolódva koncertjeink igyekeznek a művészet eszközeivel körbejárni azt, hogy mit is jelent számunkra ez az oly sokszor megénekelt szó. Jelent – e egyáltalán valamit, magyarként, európaiként, vagy akár művészként számunkra a szabadság?

Hámori Máté, a műsorok megszerkesztője, kigondolója ismét újdonságot csempészett az együttes koncertsorozatába. A Szabadok vagyunk sorozatban elhangzó műveket ugyanis magyar költők ismert versei köré fűzte fel.
A koncertek középponti témájává ezzel egy társművészet vált: az irodalom, azon belül is a költészet. Egy olyan művészeti ágról van szó, amire sokat hivatkozunk, és amely fontos identitásképző eleme a magyar kultúrának, de mégis: kevés verset olvasunk.
A XX. század ’20-as, ’30-as éveiben a Zeneakadémia nagyterme nem csupán zenei helyszínként funkcionált. Sokáig olyan közösségi helyszín is volt, amely nyitva állt a legkülönbözőbb műfajok, irányzatok, tendenciák, törekvések számára. A nyugatosok számtalan gyűlést, felolvasó estet tartottak itt, amelyek során nagyon sok irodalmi nagyságot látott a Zeneakadémia színpada Karinthytól Babitsig, Füst Milántól Illyés Gyuláig.
Az Óbudai Danubia Zenekar szeretne ehhez a hagyományhoz visszanyúlni, néhány kiváló színművész segítségével, akik a koncertek elején elmondják azt a verset, ami köré az adott este zenei programja felépült. Olyan koncertműsorokról van szó, amelyek valamiképpen tartalmilag, hangulatilag kapcsolódnak az elhangzó ikonikus magyar költeményhez. A két műfaj pedig jól kiegészíti egymást. Ahol a kifejezést cserbenhagyják a szavak, éppen ott kezdődik a zene birodalma.

Hámori Máté, Marcello Rota és Pál Tamás vezénylik Mozart, Brahms, Csaikovszkij, Nino Rota műveit. Bálint András, Bíró Kriszta, Takács Kati és Mácsai Pál mondják el Kosztolányi, Weöres, Márai és Babits verseit.

A koncerteket minden esetben Beavató előadás előzi meg
Zenekarunk másfél éve minden zeneakadémiai koncert előtt 17.45 órától a koncerthez kapcsolódó beavató előadást szervez, mely ingyenesen látogatható. A beavató előadásokat Eckhardt Gábor zongoraművész, zenepedagógus tartja zenebejátszásokkal, képvetítéssel és számos zenei csemegével fűszerezve. Vendégei általában a koncertet vezénylő karmesterek, vagy szólisták, akik sokszor személyes élményeiket, a művekhez fűződő viszonyukat is feltárják a hallgatóság előtt.

AZ ÓBUDAI DANUBIA ZENEKAR 2016. ŐSZI ÉVADÁNAK KONCERTJEI A ZENEAKADÉMIÁN

SZEPTEMBERI ÁHITAT
Szabadok vagyunk sorozat 1. koncert
2016. szeptember 29. csütörtök, 19.30 – Zeneakadémia   

Mozart: C-dúr zongoraverseny
Brahms: D-dúr szerenád

Közreműködik:
Érdi Tamás – zongora
Kosztolányi Dezső versét elmondja Bálint András.
vezényel: Hámori Máté

„A költészet, a zene: olyan pillanatok időtlen fényképei, melyekre egész életünkben várunk, sokszor hiába.” – írta Hámori Máté a koncert kapcsán született blog bejegyzésében. Kosztolányi számos műve örökíti meg az élet határtalan örömének pillanatait, amiket még hangsúlyosabbá tesz az elmúlás közelsége. Ha Mozart életművére gondolunk, ugyanezt érezhetjük: egy tragikusan rövid élet, mely mégis maradandóvá tette a hangokban megfogalmazott életörömöt. Ugyanígy van ez Brahmsnál is: az ő D-dúr művei (köztük a fiatalkori, erőtől duzzadó Szerenád) szinte megelőlegezik Kosztolányi lírájának boldog kiáltásait, és a természet csodájában való mámoros feloldódást.

„Szép életem, lobogj, lobogj tovább,
cél nélkül, éjen és homályon át.
Állj meg, te óra és dőlj össze naptár,
te rothadó gondoktól régi magtár.
Ifjúságom zászlói úszva, lassan
röpüljetek az ünnepi magasban.”
(részlet, Kosztolányi Dezső: Szeptemberi áhítat)

TÉMA ÉS VARIÁCIÓK
Szabadok vagyunk sorozat 2. koncert

2016. október 21. péntek, 19.30 – Zeneakadémia  
Webern: Variációk zenekarra
Rota: Országúton – szvit
Elgar: Enigma variációk

Weöres Sándor versét elmondja Bíró Kriszta.
vezényel: Marcello Rota

A modernitás egyik legfeltűnőbb jellemzője éppen az alkotói szabadság felfedezése volt, és annak belátása, hogy a kifejezés minősége műfajok felett álló. Nincs könnyű és komoly, modern és régi: csupán jó vagy rossz zene létezik. Zenében és költészetben a szabadság kifejezésére furcsa módon éppen az egyik legkötöttebbnek tűnő műfaj, a variáció a legalkalmasabb. A téma ugyan adott, de ez a fajta kötöttség szinte szárnyakat ad a kreatív elmének: nem véletlen, hogy ez a forma mennyire gyakran jelenik meg a nagy szerzők eszköztárában. Ahogy Webern a szigorú Reihe technikát és a variáció szabályait betartva alkot színes remekművet, úgy játszik Weöres Sándor is mesterien a szavakkal. És ez a komoly játék a művészet egyik legszebb arca, téren és időn átívelő párbeszéd alkotó, előadó, és a hallgatók között.

„Ma szép nap van, csupa sugárzás, futkosnak a kutyák az árokszélen és mindenki remekül tölti az időt, még a rabkocsiból is nóta hangzik.”
(részlet, Weöres Sándor: Téma és variációk)

MENNYBŐL AZ ANGYAL
Szabadok vagyunk sorozat 3. koncert
2016. november 23. szerda, 19.30 – Zeneakadémia   
„A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja”

Beethoven: Egmont – nyitány
Kodály: Psalmus Hungaricus
Sosztakovics: XI. szimfónia

Közreműködik:
Fekete Attila – ének
Nemzeti Énekkar
Márai Sándor versét elmondja Takács Kati.
Vezényel: Hámori Máté

Hogyan kapcsolódik Márai Sándor: Mennyből az angyal című verse például Sosztakovics XI. szimfóniájához? Márai verse az ’56-os forradalom egyik legszebb költői mementója, Sosztakovics műve pedig sokak szerint nem csupán az 1905-ös oroszországi forradalomnak állít emléket, de munkájában a szerzőt a budapesti események is inspirálhatták. Akárhogy is: a szimfónia gyönyörűen mutatja be azt a folyamatot, ahogy az elnyomás fagyos némaságából egy nemzet kitör, és véres áldozatokat hoz egy új világért küzdve. Bár az 1905-ös forradalom elbukott, mégis visszavonhatatlanná tette a változást, és egy új birodalom megszületését: úgy ahogy az ötven évvel későbbi magyarországi harcok előkészítették ennek a birodalomnak a lassú, de biztos bukását.

„Mennyből az angyal – menj sietve
Az üszkös, fagyos Budapestre.
Oda, ahol az orosz tankok
Között hallgatnak a harangok.
Ahol nem csillog a karácsony.
Nincsen aranydió a fákon,
Nincs más, csak fagy, didergés, éhség.
Mondd el nekik, úgy hogy megértsék.
Szólj hangosan az éjszakából:
Angyal, vigyél hírt a csodáról.”
(részlet, Márai Sándor: Mennyből az angyal)

KARÁCSONYI ÉNEK
Szabadok vagyunk sorozat 4. koncert
2016. december 21. szerda, 19.30 – Zeneakadémia

Mozart: Varázsfuvola – nyitány
Mozart: Bella mia fiamma
Mozart: Titus kegyelme – nyitány
Mozart: Ch’io mi scordi di te?
Csajkovszkij – Duke Ellington: Diótörő szvit

Közreműködik
Sáfár Orsolya – ének
Budapest Jazz Orchestra
Babits Mihály versét elmondja Mácsai Pál
vezényel: Pál Tamás

A karácsony este – bár intim, szűk családi körben ünnepeljük – mégis több embert kapcsol össze a világon, mint bármilyen más ünnep. Akár háborúban, fogságban, jólétben vagy szegénységben: ezt az estét mindenki megünnepli valamilyen módon. Egy apró sziget ez a hányattatások közepette, egy fénysugár, egy perc, amelyben otthon érezhetjük magunkat – akár a világ másik felén is vagyunk-, egy perc, amely a belső szabadság ünnepe is. A keresztények hite szerint Krisztus a megváltást, a szabadulást hozta el születésével a világba. Mi hiszünk benne, hogy Mozart vagy Csajkovszkij zenéje hasonlóan felszabadító lehet a hétköznapok egyforma terhei alatt görnyedő lélek számára.

„Szeress hát minket is, koldusokat!
Lelkünkben gyűjts pici gyertyát sokat.
Csengess éjünkön át, s csillantsd elénk
törékeny játékunkat, a reményt.”
(részlet, Babits Mihály: Karácsonyi ének)

BACH PORTRÉSOROZAT A BMC-BEN

Az Óbudai Danubia Zenekar folytatja népszerű, három részből álló zeneszerző portrésorozatát a BMC-ben. 2016. novemberétől Johann Sebastian Bach és családjának zenei arcképét igyekszik felvázolni az együttes. A sorozat állandó házigazdája, Eckhardt Gábor. Az ő színes, vetítéssel és anekdotákkal átszőtt vezetésével kerülnek új megvilágításba Bach ismert, vagy éppen árnyékban maradt remekművei, így a három hangverseny végére nézőink átfogó, élményszerű képet alakíthatnak ki a zeneszerzőről és elhangzó műveiről.

ATYA- FIÚ(K) – SZENTLÉLEK

Azt nagyjából minden zenével, kultúrával kicsit is foglalkozó ember tudja, hogy Johann Sebastian Bach minden idők zenésze és zeneszerzője, a nagyok mestere, a kicsinyek vigasza – a végtelenségig halmozható lenne a sok eposzi jelző. De miért is? Erre nehéz válaszolni, a jelenség, amit a négy zenei hangot is jelölő betű takar, túlnő magán az életművön. Itt egy egész klánról is szó van, több tucat elődről és fiúról, vér szerinti és „lelki” utódokról. Zeneszerző sorozatunkban tehát elérkeztünk a nagy origóhoz, a szentek szentjéhez, az óriáshoz, aki papucsban és parókában valószínűleg egy teljesen hétköznapi, jelentéktelen mesterember volt. A csodát a hangok hordozzák, a dallamok kifogyhatatlan áradása, és – hittől és vallástól függetlenül – a Szentlélek lehelete, ami századok múltán is élővé izzítja ezeket a megmagyarázhatatlan, földönkívüli zenéket.

2016. november 12. szombat 19.00 – Atya
Bach – Webern: Fúga „Ricercata”
J.S. Bach: 2. Brandenburgi verseny
J.S. Bach: Zenekari szvit
Közreműködik: Horváth Vilmos, Belej Márton, Mező Péter, Spáth Viktor
vezényel: Rácz Márton

2016. december 10. szombat, 19.00 – Fiú(k)
Johann Christoph Bach: Lieber Herr Gott
J.S. Bach: O Jesu Christ, mein’s Lebens Licht
Johann Christian Bach: Esz-dúr Sinfonia concertante
Philipp E. Bach: D-dúr szimfónia
J.S. Bach – Kurtág Gy.: Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit
J.S. Bach-Oláh Kálmán: Sketches from Bach Cello Suits – kamarazenekari változat
közreműködik: Oláh Kálmán, Barcza-Horváth József, Vass Lajos Kamarakórus
vezényel: Németh Pál

2017. február 4. szombat, 19.00 – Szentlélek
Sofia Gubaidulina: Meditáció egy Bach korál felett
J.S. Bach: Vor deinen Thron
J.S. Bach: Ich habe genug
közreműködik: Hegyi Barnabás
vezényel: Hámori Máté

ÓDZ Párizsban

A korábbi évek németországi turnéi után, idén az Óbudai Danubia Zenekar Párizsban vendégszerepel. Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának emlékévében október-november folyamán ünnepi hangversenysorozatra kerül sor 25 európai városban, az 56-os Emlékbizottság támogatásával. 2016. november 15-én, Párizsban, a Maison de la Radio France Studio 104-es termében lép fel az Óbudai Danubia Zenekar, Hámori Máté vezényletével, Balázs János zongorista közreműködésével. A koncerten Bartók III. zongoraversenyét, Beethoven Egmont nyitányát és Lajtha VII. szimfóniáját hallhatja a párizsi közönség.

TOVÁBBI KONCERTJEINK

Az Óbudai Danubia Zenekar számára saját koncertsorozatain túl rendkívül fontos az a számos együttműködés, amely zenei műfajok találkozását segítik elő vagy akár összművészeti produkció megvalósulásában jön létre. A zenekar új utakat keres és készen áll minden olyan színvonalas művészeti forma, megközelítés megvalósítására, amely képes megszólítani a fiatalokat is.

A zenekar évek óta szoros együttműködésben dolgozik a Klasszik Rádióval.
Szeptember 18-án 15.00 és 19.30-kor Nyitány c. koncerten, népszerű nyitányok és áriák hallgathatók meg a Zeneakadémia Nagytermében.
Közreműködik Fekete Attila és Kálnay Zsófia.

A december 17-i Klasszikus Karácsony koncerten a Klasszik Rádió repertoárjának ünnepi dallamai csendülnek fel.

Magyarország legrangosabb kortárs művészeti fesztiválja, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál,  ifjúsági koncert létrehozásával bízta meg a zenekart. Az előadás október 16-án 11. 00 és 15.00 órakor láthatják a Vigadó nagytermében.
Bartók Bélát még ma is előszeretettel sorolják a nehezen befogadható, modern zeneszerzők köré. Akik a legjobban cáfolhatják ezt a tévhitet, azok éppen a gyerekek. Ezért is nekik szól az ÓDZ legújabb előadása, a Bélamese.

A történet egy képzelt, poszt-apokaliptikus világban játszódik, ahol az emberi civilizáció immár totális győzelmet aratott az élővilág felett, elpusztítva mindent, maga alá gyűrve az egész természetet. Ebben a sivár világban tilos különbözni, szembeszegülni a világ Urának, a gonosz Öreg Apónak az akaratával. A mese főhőse itt a Legkisebbik Fiú, aki bátyjaitól különbözik: képes ugyanis álmában újrateremteni a természeti világot, fákat, erdőt, és az erdőben magát a csodaszarvast is. Számos szuperhős száll be a küzdelembe mindkét oldalon, ám végül nem lehet kétséges a Legkisebb Fiú győzelme, aki zenéjével legyőzi az egyformaság fény és zaj-világát.
Kacagás és szépség egyaránt megjelenik az előadásban, és Bartók zenéje ezúttal, mint tökéletes mese-muzsika, új arcát mutatja nem csak a gyerekek, de felnőtt kísérőik számára is.

(Ajánlott életkor: 6-99 éves korig)

szövegét írta és rendezte: Hámori Máté

díszlet és jelmez: Pálfi Balázs

közreműködnek a MOHA táncművészei

vezényel | Hámori Máté

Október 30-án a Művészetek Palotájában Szimfonikus felfedezések címmel Bánkövi Gyula, Bartók, és Borogyin műveiből játszik a zenekar a Nagy-britanniai származású, a 18 éves Julian Trevelyan, közreműködésével.

IFJÚSÁGI HANGVERSENYEINK

Legfőbb célunknak 2013 óta ugyanakkor a legfiatalabbak megszólítását tartjuk, ennek szellemében gyarapítottuk ifjúsági sorozataink számát, és 2016-ban szeretnénk még több Budapesti iskoláshoz eljuttatni a legkiválóbb zenét – a legmagasabb színvonalon.
A program összeállításánál vezérelvünk a változatosság és a zenei igényesség. A 45 perces programot legtöbbször egy-egy iskola tornatermében adjuk elő.
Idén Csipkejózsika című előadást visszük el a gyerekeknek.
Egyszer volt, hol nem volt, ober az Entzen és az Atlanti óceánon, egy szép tavaszi délután Csipkejózsika az oldalára fordult, és folytatta 99 évvel és 364 nappal azelőtt megkezdett álmát. Ugyanazt álmodta immár 99 éve mindig: jön a szörnyű, tűzokádó sárkány, de Józsika kardjával levágja mind a 7 fejét, begyűjti a mogyorós csokoládét és Hamupipőke hálás mosolyát, majd együtt uralkodnak Tündérország népén, örökkön örökké, a tanévkezdés napjáig. Furcsa álom volt, de Csipke Joe – ahogy a barátai hívták álmában – (nem csodálkozott már semmin, amióta egy négyéves fiúcska átírta a meséjét. „A Csipkejózsikásat meséjjed!” követelte az apukájától ez a kisfiú, és hiába gyakorolták százszor is hogy „jépa, jetek, mogyojó” hősünk továbbra is Józsika maradt. Néha bizony egy betű is gyökeresen meg tud változtatni mindent.

2015-ös év eredményei számokban
A saját szervezésű bérletsorozatokon és önálló hangversenyeken túl a Művészetek Palotájától, a Zeneakadémiától (operavizsgák, zeneszerző –és karmester vizsgák), a BMC-től (Eötvös-kurzus), a Budapesti Tavaszi Fesztiváltól és a CAFe Budapest Fesztiváltól érkező felkérések az évad egészére terjedően a zenekari művészek foglalkoztatottsági rendszerében fontos szerepet töltenek be a mennyiség és a minőség terén.

A fenti két tényező eredményei a 2015/2016-os évadban: 84 előadás, össznézőszám 72.000 fő, a koncertjeink átlag látogatottsága elérte a 95 százalékot.

2016-os fejlesztések
A zenekar új próbaterme korábban filmszínházi funkciót töltött be, a teremakusztikai kialakítása ennek megfelelően történt. A próbaterembe való beköltözés után a zenekar zavaró teremakusztikai jelenségeket tapasztalt. Azok javítására az ODZ felkérte az Arató Akusztikai Kft-t. A fenti akusztikai feladatok megoldása: együtthallás, megfelelő hangarány, a karmester számára lehető leghűbb hangkép biztosítása, természetes hangzás megvalósítása és a „túlvezérlés”, azaz a túl nagy hangerő csökkentése nem kis feladat. Az Akusztikai Kft még idén elvégzi a javításokat.

Forrás: Óbudai Danubia Zenekar