Kenneth Branagh modern Rómeó és Júlia-feldolgozása az Urániában

Szeptember 20-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban az elismert színész-rendező, Kenneth Branagh társulatának Rómeó és Júlia produkciójával veszi kezdetét a színházi előadások moziközvetítéseinek őszi-téli évada. Ennek során az idei Shakespeare-emlékév jegyében a Royal Shakespeare Company, a londoni Globe Színház előadásait is láthatják a mozinézők.

2016-ban a drámairodalom zseniális alkotója, William Shakespeare halálának 400. évfordulójára emlékezik a színházi világ. A filmklasszikusok újra-bemutatására és színpadi produkciók moziközvetítéseire specializált Pannonia Entertainment hazai filmforgalmazó az év során több bemutatót is az emlékévnek szentelt. Ezek közül a két legemlékezetesebb Kenneth Branagh színtársulatának Judi Dench-csel a főszerepben színre vitt Téli rege produkciója és a Royal Shakespeare Company április végi évfordulós összművészeti gálaműsora, a Shakespeare Live! élő közvetítése volt.

A nyári szünet után friss és izgalmas színházi produkciókkal tér vissza a mozikba a Pannonia Entertainment, Budapesten és vidéken is több helyszínen. Az őszi-téli évad szeptember 20-án 19 órakor a Kenneth Branagh Theatre Company előadásával kezdődik az Uránia Nemzeti Színházban, ahol Shakespeare tiltott szerelemről szóló szívszorító története, a Rómeó és Júlia új felfogásban elevenedik meg. Branagh és társulata szenvedélyes hangvételű, modern darabbá formálta a klasszikus tragédiát, amelyet különleges módon – a rendezői koncepció részeként –  a fények és árnyékok játékát különösen kiemelő fekete-fehér vetítésen láthatnak a nézők. A Kenneth Branagh és Rob Ashford közös rendezésében megvalósuló produkcióban újra együtt dolgozik Branagh Oscar-jelölt 2015-ös Hamupipőke remake-jének színészgárdája: Richard Madden alakítja Rómeót, Lily James Júliát, Sir Derek Jacobi pedig Mercutiót. Branagh produkcióját a darabja nyár eleji ősbemutatója után a londoni közönség és a kritikusok körében is elismerést aratott. A Time Out „Nyüzsgő, energikus, kirobbanó!” jelzőkkel jellemezte, míg a Variety szerint “Ez egy pezsgő, perzselő Verona. Az egész város a forráspont határán zubog.

Az Urániában január végéig még további három előadás kerül műsorra a Pannonia Entertainment színházi repertoárjából. December 20-án a Kenneth Branagh Theatre Company előadásában John Osborne modern klasszikusa, A komédiás látható, amelyben maga Kenneth Branagh alakítja a címszereplőt, Archie Rice-t. A két ünnep között, december 27-én a Shakespeare’s Globe Színház eredeti reneszánsz díszletekkel és kosztümökkel színre vitt produkciójában a Tévedések vígjátéka lesz műsoron, amit január 31-én a Lear király bemutatója követ a Shakespeare szülővárosában, Stratford-upon-Avonben működő Royal Shakespeare Company előadásában, a kétszeres Laurence Olivier-díjas Anthony Sher főszereplésével.

A színházi közvetítéseket angol nyelven, műfordítások alapján készített magyar felirattal vetítik. Részletes előadás-ismertetők a http://www.urania-nf.hu honlapon olvashatók.

kenneth-branagh_romeo-es-julia-plakat

Forrás: Pannonia Entertainment