Százezer látogató a Modigliani-kiállításon

Több mint százezer látogató volt eddig kíváncsi a Magyar Nemzeti Galéria Modigliani-kiállítására. Az október 2-ig látható kiállítás az olasz festő életművének első nagyszabású bemutatója Magyarországon. A több mint nyolcvan alkotást – aktokat, portrékat és szobrokat (köztük 61 Modigliani-művet) – felvonultató tárlatra a világ több nagy köz- és magángyűjteménye kölcsönzött műveket. Szeptember 15-én, csütörtökön a Múzeum+ est keretében a kiállítás hosszított nyitvatartással és számos programmal, 22 óráig várja a látogatókat.

Amedeo Modigliani: Fekvő akt kibontott hajjal, 1917, olaj, vászon, 60 × 92,2 cm © Oszaka Város Modern Művészeti Múzeuma, Oszaka (fotó forrása: Magyar Nemzeti Galéria)

Amedeo Modigliani: Fekvő akt kibontott hajjal, 1917, olaj, vászon, 60 × 92,2 cm © Oszaka Város Modern Művészeti Múzeuma, Oszaka (fotó forrása: Magyar Nemzeti Galéria)

A nagyszabású kiállítás szobrokon, festményeken és rajzokon keresztül mutatja be Amedeo Modigliani (1884–1920) életművének főbb korszakait és stílusfordulatait, valamint a kortársakhoz fűződő kapcsolatát. A Modigliani életét övező mítoszok, az árveréseken elért rekordárak gyakran elterelik a figyelmet az alkotó valódi művészi teljesítményéről. Modigliani ugyanis úgy vált az európai modernizmus egyik legfontosabb mesterévé, hogy valójában soha nem tért el a klasszikus műfajoktól és a klasszikus formálástól. A kiállítás célja, hogy bemutassa az egyéni utat járó művész munkásságának sokrétűségét, egyedi modern ízét. A fiatal Modigliani 1906-ban érkezett Olaszországból Párizsba, ahol hamar beilleszkedett a montmartre-i, majd a montparnasse-i művészi körökbe. A kiállítás különös hangsúlyt fektet e két meghatározó helyszín szellemi, művészi közegének és főbb szereplőinek ismertetésére.

A kiállításra a világ több nagy múzeuma is kölcsönzött műtárgyakat, többek között a párizsi Louvre és a Picasso Múzeum, a bécsi Albertina, az amszterdami Rijksmuseum, a jeruzsálemi Izrael Múzeum, illetve az egyesült államokbeli Philadelphia Museum of Art és a Dallas Museum of Art gyűjteményéből is érkeztek kiemelkedő művek.

A nagy érdeklődésre való tekintettel a Modigliani-kiállítás a szokásos nyitvatartáson túl hétfői napokon is, vagyis a hét minden napján látogatható. Szeptember 15-én csütörtökön a Múzeum+ est keretében a kiállítás hosszított nyitvatartással és számos programmal 22 óráig várja a látogatókat. Szeptember 18-án vasárnap 16 órától pedig Bellák Gábor művészettörténész tart előadást a kiállításhoz kapcsolódóan Modern Vénuszok – Az akt Modigliani festészetében címmel.

Bővebb információ a kiállításról:

http://mng.hu/idoszaki_kiallitasok/modigliani-122690