Palya Bea és Juronics Tamás is gyermekeknek mesél

Hogyan lesz valakinek az orgona, az opera vagy a kortárs tánc a szenvedélye? A Müpa 2016 októberében induló Szenvedélyem című sorozatában ismert előadók vallanak művészetükről. Az élő zenével kísért matiné mellett más újdonságokat is tartogat a 2016/17-es évad a legkisebbek számára.  Az általános iskolások Zenés tízórain ismerkedhetnek a különböző műfajokkal, vasárnap délelőttönként pedig továbbra is a gyerekek veszik birtokba az épület tereit.

Egykor Amerikából érkezett Magyarországra Danny Bain, aki szeptember 10-én, az új évad első gyerekeknek szóló előadásán egy különleges hangú ghánai hangszerrel, a balafonnal és egy afrikai népmesével egyből a szavannák világába röpíti hallgatóságát. Sok iskolás biztos örömmel fogadná, ha tízóraiját nem a suliban, hanem egy koncerten kapná meg. Erre ad lehetőséget az általános iskolásoknak szóló Zenés tízórai című sorozat, ami olyan műfajokkal ismerteti meg a fiatalokat, amelyekkel többségük otthon és az iskolában sem találkozik. Szeptember 22-én Máthé Evelin a jazz, októberben az Ethnosound a világzene, míg novemberben a Góbé Zenekar a népzene rejtelmeibe avatja be az érdeklődőket. Két nappal később Stravinsky A katona története című darabjának mesés-táncos feldolgozását francia nyelven adja elő a Coincidance Társulat.

Stravinsky A katona története - Fotó: Bartha Laura (forrás: Müpa)

Coinciande Társulat: Stravinsky A katona története – Fotó: Bartha Laura (forrás: Müpa)

A Matinékoncertek nagy sikerű, a kulisszák mögött zajló munkafolyamatokba is betekintést engedő előadásai Műhelykoncertek néven folytatódnak. Októberben egy szüreti mulatság, decemberben pedig A varázsfuvola előkészületeibe kapcsolódhatnak be a gyerekek. A Szenvedélyem című sorozat alkalmain másként leshetünk be a színfalak mögé. Fassang László az orgona, Palya Bea a népzene, Ókovács Szilveszter az opera, Juronics Tamás pedig a kortárs tánc szépségéről és fontosságáról mesél majd. A beszélgetéseket zenei blokkok egészítik ki, hogy minél érhetőbbek és élményszerűbbek legyenek a személyes élményekre fókuszáló történetek.

Palya Bea - Fotó: Emmer László (forrás: Müpa)

Palya Bea – Fotó: Emmer László (forrás: Müpa)

Természetesen tovább folytatódnak a Müpa jól megszokott sorozatai is. Vasárnaponként, a Cifra Palota ingyenes előadásain és készségfejlesztő programjain a felhőtlen szórakozásé a főszerep. A Hang-szer-szám zenés foglalkozásain magyar néphagyományból ismert hangszereket mutatnak be.  A legkisebbeket pedig a Babakoncertek és Ringató foglalkozásai várják.   

Cifra palota - Fotó: Pályi Zsófia (forrás: Müpa)

Cifra Palota – Fotó: Pályi Zsófia (forrás: Müpa)

Családi és Ifjúsági Programok

Szeptember 6-tól duplán szerezhetnek hűségpontokat a Müpa+ hűségprogram tagjai a Családi és ifjúsági programokra váltott jegyekkel.

További információ: https://www.mupa.hu/programok/csaladi-es-ifjusagi-programok/aktualis-programok

Forrás: Müpa
, ,