Filmklub – Művészettörténeti és filmtörténeti előadássorozat

Ősszel folytatódik a Magyar Nemzeti Galéria filmvetítéssel egybekötött művészettörténeti és filmtörténeti előadássorozata. Idén még két alkalommal, szeptemberben és novemberben lesz filmklub a múzeum időszaki kiállításaihoz kapcsolódva.

Utazás a  tudattalan mélyére I 2016. szeptember 25., vasárnap, 16.00

image002

Gimesy Péter művészettörténész előadása
Film:  Aranykor (1930, fekete-fehér, feliratos, 60 perc, rendező: Luis Buñuel)

A szeptemberi filmvetítés és előadás is a szürrealizmushoz kapcsolódik, hiszen ebben az évben többségében az ehhez a stílushoz is sorolt alkotók művei szerepeltek (Pablo Picasso) és fognak szerepelni (Ország Lili) a Magyar Nemzeti Galéria időszaki kiállításain. A filmklubban ez alkalommal Luis Buñuel Aranykor című filmjét láthatják az érdeklődők. A filmvetítés előtt Gimesy Péter művészettörténész Utazás a tudattalan mélyére címmel tart előadást. Az Aranykor Buñuel második és egyben utolsó Dalival közösen készített munkája. A mester ezzel a művével alapozta meg az egész későbbi pályájára is jellemző módszert, vagyis a tudattalant és annak szimbolikáját kutató különleges filmnyelvet.

Elveszve a labirintusban I 2016. november 27., vasárnap, 16.00

image005

Gimesy Péter művészettörténész előadása
Film:  Tavaly Marienbadban (1961, fekete-fehér, feliratos, francia-olasz filmdráma 94 perc, rendező: Alain Resnais)

Alain Resnais Tavaly Marienbadban című filmjének vetítése előtt Gimesy Péter művészettörténész tart előadást, a decemberben nyíló Ország Lili kiállításhoz is kapcsolódva, a mindenkori labirintusban bolyongó és megfejthetetlen rejtélyekkel szembesülő alkotók műveiből válogatva. Az előadás elsősorban a kibogozhatatlan ismétlődéseket motívumként alkalmazó René Magritte, Giorgio de Chirico, Ország Lili és a filmnyelvet hasonló szellemben megújító Alain Resnais művészetét mutatja be.

Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria, B épület, előadóterem

Belépőjegy: 500 Ft/fő
Jegyek korlátozott számban kaphatók a Magyar Nemzeti Galéria jegypénztáraiban, illetve a jegymester.hu oldalon.

Forrás: Magyar Nemzeti Galéria
,