Dollár Papa Gyermekei az Oslói Nemzeti Színházban

A magyarországi színház szcéna egyik legfiatalabb társulatának GYERMEK (Henrik Ibsen: Nóra) című előadása meghívást kapott a Nemzetközi Ibsen Fesztiválra. Az Oslóban kétévente megrendezésre kerülő esemény Norvégia legnagyobb színházi eseménye. Az előadás szeptember 14-én és 15-én látható az Oslói Nemzeti Színházban. A rendező Ördög Tamás, Nóra szerepében pedig Kiss-Végh Emőke látható.

clip_image002

A Dollár Papa Gyermekei Kiss-Végh Emőke és Ördög Tamás alkotópáros színházi műhelye. Tanulmányaikat a Kaposvári Egyetem Művészeti Főiskolai Kar színész szakán folytatták. 2009 óta különleges helyszíneken, az adott tér sajátosságaira koncentrálva hoznak létre olyan színházi eseményeket, melyek nem a megszokásból valamint a színészi rutinból, hanem az adott pillanat valóságából építkeznek és merítenek ihletet. Az általuk kifejlesztett egyedi munkamódszerrel nagy klasszikusokat ültetnek át mai nyelvre, alakítanak maivá.

Az évadról: Dollár Papáék 2016-2017-es évadja Finnországban kezdődik. A Poriban megrendezésre kerülő Lainsuojattomat-teatterifestivaali felkérésre hozzák létre, majd mutatják be az itthon a Placcc Fesztiválon megvalósult ONE IN ONE című munkájuk helyi kiadását. A 2×6 órás maratoni előadás két hét alatt jön létre a helyszínen, a párkapcsolat/kivándorlás/integráció kérdéseit járja körül. Mindez Kiss-Végh Emőke és Ördög Tamás lakásában lesz megtekinthető szeptember 10-11-én.

Innen utaznak Norvégiába az Ibsen Fesztivál meghívásának eleget téve szeptember 14-15-én GYERMEK (Henrik Ibsen: Nóra) című előadásuk lesz látható az Osló-i Nemzeti Színházban Láng Annamáriával és Terhes Sándorral kiegészülve.

Ezt követően, több mint egy éves szünet után, az előadás a Család trilógia korábbi két részével együtt – SZERELEM (Henrik Ibsen: Kis Eyolf), OTTHON (August Strindberg: A pelikán) – újra látható lesz egész évadban a Trafó Stúdiójában. Utóbbi októberben Temesváron az Eurothalia Fesztiválon vendégszerepel.

CSEHOV, az évad új bemutatója a Trafó nagytermében november 10-11-én lesz látható először. A korábban már a társulattal dolgozó színészek, többek között Sárosdi Lilla mellett új művészek is részt vesznek a munkában. Kari Györgyi, Mészáros Piroska és Georgita Máté Dezső is látható lesz a Csehov drámáiból összeálló előadásban.

Mindezek mellett a Je Suis Belle showroomjában újra felbukkan Bovary Emma, Kiss-Végh Emőke monodrámája; műsoron lesz a Trafóban tavaly bemutatott A Tágra zárt szemek próbája Rába Roland főszereplésével; és továbbra is házhoz rendelhető a már közel kétszázszor játszott Ibsent a nappalimba! (Hedda Gabler) című előadás is.

Forrás: Trafó Kortárs Művészetek Háza