”Az fog meg, ha hallom, hogy nagy szívvel alkották a művet és nagy szívvel lehet előadni” – Beszélgetés Szőke Nikoletta jazzénekesnővel

Tóth Judit Nikoletta interjúja

Szőke Nikoletta Montreux-i Jazzverseny győztes és Junior Prima Díjas jazzénekesnővel rendszeresen találkozhat a közönség a magyar és a nemzetközi színpadokon is. Az előadó, akit két egymást követő évben is az ”Év énekesnőjének” választottak a JazzMa.hu olvasói, most egy nagyon különleges koncertre készül. Szeptember 21-én este a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermébe, Michel Legrand zeneszerző a saját koncertjére Szőke Nikolettát választotta ki énekesnőként. Az erre történő felkészülésről és a jazz hazai és nemzetközi helyzetéről is beszélgettünk.

Szőke Nikoletta - Fotó: Raffay Zsófi

Szőke Nikoletta – Fotó: Raffay Zsófi

Alig néhány hét és itthon, egy világhírű zeneszerzővel, a Te pályafutásodat is meghatározó Michel Legranddal és zenésztársaival az Ő szerzeményeit adod elő a világ egyik legjobb akusztikájú hangversenytermében, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Milyen érzés ez?

– Hatalmas boldogság, hogy Michel Legranddal állhatok egy színpadon! Négy dalt fogok énekelni, de egyelőre csak a három szólószámomat tudom, a duettet a napokban fogja kiválasztani.

Tudod annak az előzményeit, hogy hogyan alakult ki az, hogy Te legyél ez a magyar énekesnő, akit el tud képzelni a zeneszerző az élő műsorában?

– Amikor megkeresett a Müpa munkatársa, már a döntést közölte velem, úgyhogy úgy fejezte be a felvezetőt, hogy “imádkozunk, hogy jó legyen neked a szeptember 21-e, mert a dátumon nem tudunk változtatni”. Bevallom, elsírtam magamat örömömben, mikor megtudtam a hírt. Magánéleti szempontból egy nehéz időszakban jött ez a felkérés és úgy éreztem, ez a fény az alagút végén. Szakmailag is hatalmas kihívás, de nem görcsölök rá erre a részre. A legnagyobb énekesnőkkel dolgozott, Barbra Streisandnál és Sarah Vaughnnál ki tud jobb lenni? Arra fogok törekedni, hogy önmagamat adjam, és hogy a tőlem telhető legnagyobb intenzitást és érzelmeket vigyem bele az előadásmódba. Nem izgulok, szeretném minden percét kiélvezni az együtt muzsikálásnak. Ha jól érzem magam a bőrömben, úgyis minden rendben lesz.

Találkoztatok már személyesen a művésszel?

– Nem találkoztam vele korábban személyesen, de az eddigi levelezésből az derült ki, hogy nagyon kedves és emberséges. Például egy ekkora legendának nem lenne muszáj megkérdeznie, hogy megfelelnek-e számomra is azok a dalok, amiket kigondolt nekem, de ő megtette. Ez nagy gesztus, mert természetesen bármelyik dalát nagy örömmel énekeltem volna, akár olyat is, amit ezért a koncertért kellett volna megtanulnom. De említhetném azt is, hogy külön kérte, hogy mindenhol legyen az én nevem is kiírva az övé mellett vendégművészként. Ez szintén olyan dolog, amit nagyon ritkán tesznek meg az ilyen kaliberű sztárok.

Gondolom javában tart a felkészülés. Miből áll ez?

– A felkészülést hétfőn fogom megkezdeni Szakcsi Lakatos Róberttel, akivel hosszú évek óta dolgozunk együtt. Nagyon egy nyelvet beszélünk zeneileg, és így leszek igazán nyugodt, hogy ő segít nekem, mivel a Mesterrel magával csak aznap lesz alkalmam próbálni közvetlenül a koncert előtt.

Elárulhatod azt nekünk, mely dalok csendülnek fel szeptember 21-én általad?

– Ahogy említettem, Michel Legrand választotta ki a dalokat, de rákérdezett, hogy nekem is megfelelnek-e. Természetesen megfeleltek, és egyébként pont olyan dalairól van szó, amelyeket már énekeltem korábban saját koncertjeimen. Egyelőre nem árulhatom el a címeket, de annyit azért elmondhatok, hogy nagyon ismert slágereiről van szó.

Egy korábbi interjúdban említetted, hogy Michel Legrand művei mekkora hatással voltak rád, és rendszeresen elő is adtad már ezeket a dalokat hazai színpadokon, magyar közönség számára. Milyen érzés az, hogy ez most egyedülállóan: az Ő jelenlétében fog megtörténni? 

Persze, énekeltem sok dalát eddig is, de ez teljesen más helyzet. Az, hogy ő maga kísér zongorán, az az ember, aki a pályám kezdete óta inspirál és az én szememben egy két lábon járó zenetörténelem, elmondhatatlan érzés lesz. Pszichésen és lelkileg ez hatalmas töltetet ad hozzá. A zenésztársaim szintén azt mondták, hogy biztosan olyan erős kisugárzása lesz, hogy szárnyra kapok tőle. Azért pedig külön boldog vagyok, hogy mindez magyar közönség előtt fog történni. Rengeteg támogatást és szeretetet kaptam a hír bejelentésétől fogva, leírták, hogy velem vannak lélekben az egész felkészülésben, és ez nagyon sokat jelent nekem. A zenei részét illetően mindent aznap fogok megtudni, a koncert előtt lesz lehetőségem csak személyesen találkozni vele és zenekarával. Én mindig is szerettem a nagy kihívásokat, úgyhogy nem izgulok, hanem kíváncsian várom, milyen ötletekkel áll elő a Mester.

Első lemezeden is énekeltél már Michel Legrand számot. Énektechnikailag elkerülhetetlen Ő, vagy valamilyen érzelmi, gondolati része is van a dalainak, ami miatt az Ő világa ennyire a Te világod is?

Énektechnikailag is sokat lehet fejlődni a dalai által, de engem sohasem ez motivál főként a dalválasztásoknál. Az alapján szeretek meg egy szerzőt vagy egy szerzeményt, hogy hallgatás közben milyen érzéseket vált ki belőlem. Legrand zenéjében az fogott meg, hogy amellett, hogy csodálatos dallamvilága és szívhez szóló harmóniavilága van, sosem giccses, egyszerre közérthető és szakmailag a legmagasabb színvonal. Az fog meg, ha hallom, hogy nagy szívvel alkották a művet és nagy szívvel lehet előadni, nem szeretem a “langymeleg” stílust. Nagyon fontos számomra a mondanivaló is, szeretem a dalok szövegeit, melyek többségét az Alan-Marilyn Bergman házaspár írta.

Szőke Nikoletta - Fotó: Raffay Zsófi

Szőke Nikoletta – Fotó: Raffay Zsófi

Korábban is énekeltél már a Müpában. Mit jelent ez egy előadónak, hogy egy ilyen akusztikájú teremben énekelhet? Te, mint nemzetközi hangversenytermeket is megjárt előadó mit gondolsz arról, hogy van egy ilyen felszereltséggel bíró, ilyen akusztikájú hangversenyterem Budapesten?

– Igen, énekeltem már korábban több alkalommal is ott, és minden alkalom nagy élmény volt. Egy előadónak mindig jó érzés, ha a legjobb körülményeket biztosítják számára, akár az akusztikát, akár a gyönyörű  helyszínt, akár a jó bánásmódot tekintve.  Könnyebb úgy a legjobbat kihozni magamból, ha semmi mással nem kell foglalkoznom, csak a saját dolgommal. Ez számomra nem csupán az éneklést jelenti, mert énekelni sokan tudnak. Előadóművészként tekintek magamra, szeretnék adni az embereknek, szeretném, ha teljesen feltöltődve távoznának minden egyes koncertünk után. Ehhez minden feltétel adva van a Müpában, és büszkeséggel tölt el akármilyen külföldi fellépés után, ha ennek az intézménynek a színpadára lépek.

A zenei pályádon léptél már fel világsztárokkal, több nemzetközi helyszínen is megfordultál, számos díjat, elismerést kaptál. 2010-ben duettet énekelt Bobby McFerrinnel szintén itthon. Jó érzés alapvetően magyar közönségnek énekelni?

– Persze, a legjobb! A magyar közönség az, ami a kezdetektől végigkíséri a pályámat, előttük váltam énekesnővé, előttük lépkedtem lépcsőről lépcsőre, ők voltak itt mellettem folyamatosan a sikerekben és a kudarcokban egyaránt. Bárhova megyek, bármi is történjen a jövőben, sosem fogom elfelejteni, hogy honnan jöttem.

Hol nehezebb a jazzénekesek élete? A külföldi élményeid alapján van erről összehasonlítási tapasztalatod?

– A jazzt a világon mindenhol játsszák, és mindenhol rétegzene, sehol sem könnyű az érvényesülés. Azt látom, hogy ma már lassan a brand, az előadó körüli kultusz és rajongás beelőzi fontossági sorrendben magát a produktumot, a zenét. Azért a popzenében tapasztalható szintet még nem értük el, de mindenképpen látom a tendenciát efelé. Hatalmas a verseny, aki ma aktívan szeretne koncertezni, meg kell tudnia fogni a közönséget ahhoz, hogy meghívják a szervezők vagy kell tudnia valami különlegeset ahhoz, hogy meghívják a zenészek. Nemzetközi terepen pedig mindenképpen kell egy nagyon komoly menedzsment is mögé. Ebben a skandinávok óriási előnyben vannak például, ott hagyománya van a hazai zenészek állami támogatásának. Nagy presztízst építettek a skandináv jazz köré, és az állam egyfajta befektetésnek tekinti, hogy a zenekarok teljes költségvetését biztosítja külföldi turnéknál, így bárhol tárt karokkal várják őket. Magyarországon fantasztikus jazz zenészek vannak, és nagy dolog, hogy annak ellenére, hogy nekünk nincs ilyen támogatottságunk, mégis jelen vagyunk nemzetközi terepen.

Rendszeresen találkozhat veled a közönség a saját formációd énekeseként is. Velük az év hátralévő részében készültök még valamivel?

Nagyon sok koncertünk volt a nyáron és év végéig még sok szép fellépés vár ránk. Közben pedig zajlanak 7. szólólemezem munkálatai, melyről egyelőre csak annyit árulhatok el, hogy tovább megyünk az eddig nagy sikert hozó hagyományos örökzöldes vonalon, a felvételeket pedig Amszterdamban fogjuk rögzíteni. Igazi nemzetközi csapat jött össze, azt hiszem, nagy dolgok kapujában állunk. Hamarosan mindent meg fogok osztani, addig is koncerten találkozhatnak velem szeptember 21-én Michel Legrand vendégeként, 30-án utazunk trióval Koppenhágába egy nagy fesztiválra, október közepén Amszterdamba stúdiózni, majd utána Szabadkára fesztiválra. Nagyon izgalmas időszak ez számunkra!

Szőke Nikoletta weboldala: http://www.nikolettaszoke.com/

Európai Hidak 2016 – Francia Napok a Müpában – Michel Legrand / Vendég: Szőke Nikoletta – 2016. szeptember 21., Müpa