Lencsevégre kapott Sorstalanság – Budapest más szemmel

Szerző: Ottroba Anna
Fotók: Komáromi Richárd
 

Budapest Pont, ott ahol kell. A belváros szívében nyílt kiállítás a hajlék nélküliek által készített fotókat jeleníti meg, akik talán Pont úgy látják Budapestet, ahogyan más soha nem fogja. Jobb esetben. A kiállítás szeptember 18-ig nyitva áll azok előtt, akik kíváncsiak, és nyitottak egy új Budapestre. Minket érdekelt. Elmentünk a megnyitóra, és nem csalódtunk.

_MG_2150

A Budapest Bike Maffia és a Cafe Art közös szervezésének eredménye az a Londonból eredő kezdeményezés, amelynek célja, hogy a fővárost egy új szemszögből tárja elénk. A My Budapest Photo Project 2016 során hajléktalanok vették a kezükbe a fényképezőt, és kapták lencsevégre Budapest eddig ismeretlen arcát. Több mint kétszáz kép készült, amelyből a kiállítás szervezői hatvankét fotót választottak ki, hogy újabb látogatók szemét nyissák fel a városra, ami mellett elrohanunk – munkába, iskolába, haza. Egy biztonságot nyújtó fedél alá. Az itt látható munkák olyan élethelyzet néma bizonyítékai, amelyek megfogalmazzák a művészet lényegét; új szemszögből láttatják – és általuk látjuk a – hétköznapokat.

[Galleries 403 not found]

A megnyitón nemcsak a szervezők mutatták be a projektet, de a jelenlevő alkotók is bemutatkozhattak. Utóbbiak kevesen álltak csak ki a népes közönség elé, maradnak inkább azok a tanuk, akik a háttérbe húzódva figyelik, milyen arcát mutatja éppen a város.

_MG_2180

Mindenképpen érdemes ellátogatni a Pontba, ahol amellett, hogy megnézhetjük a kiállítást, hétvégente találkozhatunk az alkotókkal is és szavazhatunk az általunk legjobbnak ítélt munkákra. A szavazatokat nemcsak a helyszínen, de a Bike Maffia Facebook oldalán is le lehet adni, csak menjen egy felfelé mutató hüvelykujj a három legjobb képre! A szavazatok alapján a legjobb 12+1 alkotást a My Budapest jövő évi naptárában láthatjuk viszont. Az alkotók pénzjutalomban részesülnek, és a naptárak eladásából származó összeget is a hajléktalanok támogatására fordítják.

_MG_2226

Sokszor mondják, a művészet cél nélküli, mert ha valaminek a szolgálatába áll, az már nem önmagáért való. Ami a művészet első és legfontosabb ismérve. A percepciókat most felejtsük el, a lépcsőn lefelé haladva a pincében lévő kiállítótérben maradjunk együtt a művekkel, és mélyedjünk el egy kicsit. És akkor felfedezzük, hogy a cikk címében szereplő Sorstalanság milyen félrevezető, hiszen ameddig vannak önkéntesek, akik segítenek, és emberek, akik nyitottak arra, hogy felismerjék a hajléktalanság társadalmi problémáját, addig senki nem marad a sorsára.

_MG_2182

Ha a művészetet lehet egy cél mögé állítani, akkor a Budapest Bike Maffia a legadekvátabb formáját adja, aki nem hiszi, nézze meg a My Budapest Photo ingyenes kiállítását a Budapest Pontban!

My Budapest Photo Project 2016 – 2016. 08. 30-09. 18.Budapest Pont, Budapest V., Királyi Pál u. 18.