Hatások, párkapcsolatok, illúziók a Rózsavölgyi Szalonban

A 2015/2016-os évad összegzése

Négy évvel ezelőtt, 2012. április 11-én, a Költészet napján megnyílt a Belváros új kávéháza és művészeti központja: a Rózsavölgyi Szalon Arts & Café. A Rózsavölgyi név folytonosságot és hagyományt, a Szalon elegáns találkozóhelyet, az Arts & Café pedig művészetekre, zenére, beszélgetésekre nyitott közönséget. Megnyitásunk óta 37 saját bemutatóval büszkélkedünk. A 2015/2016-os évadban 314 előadást tartottunk, és több mint 50 ingyenes programmal vártuk az érdeklődőket (könyvbemutatók, szakmai találkozók, klub programok). Előadásainkra az elmúlt évadban csaknem 30 ezren, egészen pontosan 29118-en váltottak jegyet és körülbelül 3000-en látogattak el az ingyenes eseményekre. Évadunk végéig 20 alkalommal adtuk elő darabjainkat vidéki városokban, többek között Nyíregyházán, Hódmezővásárhelyen, Sopronban, Kőszegen, Balatonbogláron, Nyírbátorban, Szolnokon, Nagykanizsán, Szentendrén és Salgótarjánban.

Rózsavölgyi Szalon Arts & Café sajtótájékoztató, 2016. 09. 06. - Fotó: Éder Vera

Rózsavölgyi Szalon Arts & Café sajtótájékoztató, 2016. 09. 06. – Fotó: Éder Vera

6 új produkció került repertoárra: 2015. szeptember 1-én újítottuk fel Romain Gary (Émile Ajar): Előttem az élet című darabját, melyet korábban sikeresen játszottunk Margitai Ági hirtelen haláláig. A kultikus regény kamaraszínházi változatának sikere töretlen, közel 40-szer adtuk elő. 2015. november 26-án a székesfehérvári Vörösmarty Színházzal koprodukcióban mutattuk be Éric-Emmanuel Schmitt: Rejtélyes viszonyok című kétszemélyes darabját, Hirtling István és Lábodi Ádám szereplésével, Kolos István rendezésében.

2015. december 14-én mutattuk be először Magyarországon Jean-Marie Chevret: Amazonok c. darabját.

Az Amazonok bemutatójára 2003-ban került sor a Théâtre Rive Gauche-ban Jean Pierre Dravel és Olivier Macé rendezésében. A produkció több mint 900 előadást élt meg, a darabot játszották Kanadában, Lengyelországban, Olaszországban, Görögországban, Angliában és az Egyesült Államokban is.

Mark St. Germain neve nem ismeretlen a Szalon közönségének, hiszen több mint 130-szor adtuk elő Az utolsó óra c. darabját. 2016. január 28-ától Az istenek tanácsa c. drámáját, Valló Péter rendezésében nagy sikerrel játsszuk, amelyet egy kritikus igencsak találóan a 12 dühös ember és a Vészhelyzet keresztezésének nevezett.

A 20. század egyik nagy klasszikusát, Déry Tibor-Makk Károly: Szerelem c. alkotását 2016. április 5-én mutattuk be. A két Déry-novella és a film, és ezáltal a színpadi produkció megmutatja, hogy az emberi szeretet, a másikba vetett hűség és bizalom mindent túlél, és azt nem kezdheti ki semmiféle hazugság vagy bármilyen politikai rendszer elnyomása.

A K.V. társulattal közösen mutattuk be Yasmina Reza: Egy élet háromszor művét 2016. április 23-án. Egy hétköznapinak induló látogatást háromszor nézhetünk meg egymás után, mindháromszor máshogy.

Az évad utolsó bemutatója júniusban ugyancsak egy Romain Gary (Émile Ajar) mű; a Salamon király szorong, melyben Hernádi Judit és Jordán Tamás remekel.

Már korábban bemutatott előadásainkat is szép sikerrel játsszuk, Az utolsó óra című előadásunk túl van a 130. előadáson, az Anna Gavalda regényéből készült Szerettem őt c. előadásunk, a Napfény kettőnknek, Széllel szembe, Tisztelt Hazudozó! és Hindi Brooks: romance.com előadások is meghaladták az 50. előadásszámot. Utóbbi darabunk a 2015-ös Vidor Fesztiválon elnyerte a legszívhezszólóbb előadásért járó Arlecchino-díjat. A Grecsó Krisztián regényén alapuló Mellettem Elférsz c. darab júniusban ünnepelte 50. előadását.

A 2015/2016-ös évad rendezői voltak: Dicső Dániel, Kolos István, Léner András, Ördög Tamás, Szarka János, Valló Péter.

Az előadásokban fellépett színészlegendák és ifjú színészeink: Alföldi Róbert, Auksz Éva, Balog Judit, Bánfalvi Eszter, Borbás Gabi, Csomós Mari, Domokos László, Domokos Zs., Dunai Tamás, Erdélyi Timea, Fándly Csaba, Formán Bálint, Für Anikó, Gyabronka József, Györgyi Anna, Héricz Patrik, Hernádi Judit, Hirtling István, Jordán Tamás, Kaszás Gergő, Kútvölgyi Erzsébet, Lábodi Ádám, Lengyel Ferenc, Lukács Sándor, Márton András, Mészáros András, Mihályfi Balázs, Mohai Tamás, Molnár Piroska, Nagy Mari, Náray Erika, Ozsgyáni Mihály, Őze Áron, Őze Áron, Pető Kata, Pogány Judit, Schneider Zoltán, Silló István, Sipos Vera, Söptei Andrea, Spolarics Andrea, Sütő András, Szervét Tibor, Szilágyi Tibor, Sztarenki Dóra, Tánczos Adrienn, Tordai Teri, Tóth Ildikó, Udvaros Dorottya.

A 2015. decemberében bemutatott Amazonok c. előadásunk meghívást kapott a Szentendrei teátrum és nyár kulturális rendezvényre, a balatonboglári Kultkikötőbe és a 2016-os VIDOR Fesztiválra. Romance.com című darabunkat a Kőszegi Várszínház tűzte műsorára idén nyáron.

A Rózsavölgyi Szalon egyik fő célja, hogy az irodalom mélyebb megismertetésével még közvetlenebb kapcsolatot alakítson ki a nézőkkel. A Duna Tv jelenleg szünetelő Lyukasóra c. műsorának élő produkcióját kétszer láthatták a nézők 2015 őszén.

A 2016/2017-es évad tervezett premierjei

A Rózsavölgyi Szalon a 2016/2017-es évadban is folytatja az olyan, értéket képviselő, magyar és külföldi irodalmi alapú színművek műsorra tűzését, melyek Magyarországon még nem kerültek bemutatásra, vagy kifejezetten a Szalon felkérésére íródtak vagy íródtak át színpadi változatba.

1. Lucy Prebble: Mellékhatások
Tervezett magyarországi bemutató: 2016. szeptember 16.
Szereplők: Tóth Ildikó, Lengyel Ferenc, Sodró Eliza és Porogi Ádám
Díszlettervező: Enyvvári Péter
Jelmeztervező: Remete Kriszta
Dramaturg: Kovács Krisztina
Rendező: Valló Péter

Lucy Prebble a kortárs angol drámairodalom kiemelkedő és elismert szerzője. Mellékhatás (The Effect) című darabját 2012-ben hatalmas sikerrel mutatta be a Londoni Nemzeti Színház, és még abban az évben megnyerte a legjobb drámának járó kritikusok díját.

A darab egy hétköznapinak induló egyszerű gyógyszerkísérletről szól, ahol egy új depresszió elleni szert tesztelnek. A kísérlet résztvevői arra vállalkoznak, hogy némi díjazás fejében heteken át, a világtól elzárva, szigorú megfigyelés alatt szedik az új gyógyszert, vagy annak placebóját.

Lucy Prebble lebilincselően szórakoztató és elgondolkodtató drámája a tudományos objektivitást állítja szembe az emberi szív és agy rejtelmeivel, az tiszta számokat és adatokat az érzéseink kuszaságával, kiismerhetetlenségével.

3. Szabó Magda: Az őz
Tervezett ősbemutató: 2016. október 15.
Szereplők: Nagy Mari, Gáspár Sándor, Spolarics Andrea, Erdélyi Timea, Sipos Imre
Színpadra alkalmazta: Kovács Krisztina
Díszlettervező: Enyvvári Péter
Jelmeztervező: Sántha Borcsa
Dramaturg: Kovács Krisztina
Rendező: Őze Áron

Az őz a kegyetlen őszinteség regénye; a féltékenység, az irigység, a szenvedélyes szerelem és az igaz barátság története. Encsy Eszter, a regény főhősnője szerelmének sírjánál felidézi életét, és az emlékek morzsáiból egy különleges női történet bontakozik ki.

1959-ben, amikor megjelent Szabó Magda nagy sikerű regénye, bombaként robbant be a köztudatba. A mű 20. századi a magyar irodalom egyik kiemelkedő alkotása, felkavaró és lebilincselő történetével, csodálatos nyelvezetével, és hihetetlen tudatos, zseniális szerkesztettségével. Szabó Magda felkavaró regénye – bár több mint harminc nyelvre lefordították – most először kerül színpadra.

Támogató: EMMI, NKA

4. Agota Kristof: Az analfabéta
Tervezett ősbemutató: 2016. november 8.
Szereplő: Kováts Adél
Színpadra átdolgozta: Galgóczy Judit
Díszlettervező/ jelmeztervező: Varsányi Anna
Rendező: Galgóczy Judit

A szerző 21 éves volt, amikor 1956 végén, a forradalom leverése után egy kisgyerekkel a karján az osztrák–magyar zöldhatáron keresztül elhagyta Magyarországot, végül Svájcban telepedett le. Második férjével és az új házasságából származó gyerekeivel már franciául beszélt.

Verseit magyarul írta, de történeteit, néhány kísérlettől eltekintve, már franciául.

Ahhoz, hogy francia nyelvű író lehessen, újra kellett tanulnia az olvasást, mint egy analfabétának. Szimbolikus történetek a kötet írásai: eljutunk attól a stabil értékrendtől, hogy mindenki magyarul, tehát „érthető nyelven” beszél, addig, hogy a kivándorlónak, az alkotónak új nyelvet kell elsajátítania, mint egy tudatlannak, mint egy analfabétának, ahhoz, hogy létezni tudjon a világban.

A kényszerű menekülés, az önként vállalt száműzetés krónikája. Az analfabéta jelenleg is aktuális témákat feszeget, szól az asszimiláció és a gyökértelenség problémaköréről; az identitás, az országhatárok, a nyelv, és a művészet kapcsolatáról.

Támogató: Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlék bizottság

5. „Szülőfalum, Pest”
Fesztbaum Béla színházi estje Molnár Ferenc írásai alapján
Tervezett ősbemutató: 2016. november 24.
Rendező: Fesztbaum Béla

Jól ismerjük az elegáns és briliáns vígjátékok, vagy a Pál utcai fiúk szerzőjét, de nem igazán ismerjük azt a szenvedélyes hangú, tisztán látó publicistát, aki a világhírű darabok hátterében, estéről-estére, magányosan, egy kávéházi asztal mellett, egyéni hangvételű, szellemes cikkekben írta meg, mondta el véleményét a körülötte lévő világról, a felnövő világvárosról, Pestről, közéleti visszásságokról, a társadalmi egyenlőtlenségekről, mindent átszövő hazugságokról. Színjátékírói íráskészsége, szellemessége, humora és éleslátása ezekre az írásokra is nagyon jellemző, de ezeket természetesen nem színpadra szánta, bár megjelentek nyomtatásban, tulajdonképpen a nagyközönség számára ismeretlenek.

Közönségünk egy olyan egyszemélyes színházi estet láthat, ami tudatosan egymás mellett megidézi a „színházi” írót és a „kávéházi” ismeretlen arcát, nem színpadra szánt szövegein keresztül. Az estet 3 fős zenekar kíséri, a dalok Fesztbaum Béla szerzeményei.

Támogató: NKA

6. Neil Labute: Valami csaj(ok)
Tervezett magyarországi bemutató: 2016. december 15.
Szereplők: Pokorny Lia, Őze Áron
Díszlettervező: Enyvvári Péter
Jelmeztervező: Sántha Borcsa
Dramaturg: Lőkös Ildikó
Rendező: Németh Kristóf

Neil Labute 2005-ben írt Valami csajok című komédiáját még abban az évben bemutatták Londonban, 2013-ban pedig film készült belőle. Magyar nyelven játszották Marosvásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön és Temesváron. Magyarországon a Rózsavölgyi Szalonban látható először. Az előadás különlegessége lesz, hogy a komédia négy különböző női karakterét ugyanaz a színésznő, Pokorny Lia játssza.

Egy középkorú férfi nősülni készül, és elhatározza, végigjárja az élete nagy szerelmeit – valamennyiükkel hasonló szállodai szobában találkozik, más-más városokban (az első szerelem, a második az érzéki, a harmadik a különleges, a negyedik az igazi) –, de nem lel megnyugvást, a nők sokkal többet értek-érnek nála – egy elrontott, gyáva élettel kell szembenéznie a végén… A szórakoztató előadás alapanyaga – különösen, ha az összes nőt ugyanaz a színésznő játssza – bravúrszerep.

6. Eric Assous: Mesterhármas
Tervezett magyarországi bemutató: 2017. február 9.
Szereplők: Bozó Andrea, László Zsolt, Kocsis Gergely
Dramaturg: Oláh Krisztina
Rendező: Csizmadia Tibor

A Rózsavölgyi Szalon ismét egy népszerű kortárs francia darabot tűz műsorára. A Mesterhármas szereplői kegyetlen őszinteséggel rántják le a leplet a házasfelek közötti apró titkokról, amelyek az idő múlásával egy nagy hazugsággá állnak össze. És ahogy az lenni szokott, természetesen az a bizonyos harmadik sem hiányozhat a képből.

A főként vígjátékai miatt nevezetes francia drámaíró kétszer is elnyerte a Franciaországban rangosnak számító Molière-díjat a legjobb kortárs szerző kategóriában, első alkalommal éppen a 2009-ben megírt Mesterhármasért.

7. Ivan Viripajev: Illúziók
Tervezett bemutató: 2017. március 3.
Szereplők: Hirtling István, Varga Mária, Tóth Ildikó, N.N.
Zene: Dobri Dániel
Díszlettervező: Magyarosi Éva
Jelmeztervező: Kárpáti Enikő
Rendező: Hargitai Iván

Két házaspár groteszk humorral megírt történetét négy színész meséli el. Az ötven éven át tartó, egymásba fonódó-gabalyodó történet során fokozatosan kiderül, hogy semmi sem az, aminek látszik, semmi nem úgy történt, ahogy a szereplők visszaemlékeznek az életükre. Az emberi érzelmek, az emberi emlékezet csupa illúzióból próbálja felépíteni a boldogságnak, a szerelemnek hitt légvárát. Az előadás fanyar, egyszerre kacagtató és melankolikus hangvételével, nemes szórakoztatás keretében szól férfi és nő drámai felismeréseiről.

A székesfehérvári Vörösmarty Színház és a Rózsavölgyi Szalon koprodukciója.

8. V. Kulcsár Ildikó: Három Szótag: SZE-RET-LEK
Rendhagyó párkapcsolati tréning – a szerző belebeszéléseivel
Tervezett bemutató: 2017. április 20.
Szereplők: Kádek Heny, Hirtling István, Sütő András, V. Kulcsár Ildikó
Rendező: Czeizel Gábor

A Nők Lapja népszerű újságírójának jókedvű, ironikus és szomorkás írásaiból összeállított zenés darab joggal tekinthető rendhagyó párkapcsolati tréningnek: szituációs játékok sorozata. A nézők nevetnek, meghatódnak, bosszankodnak, aztán rájönnek, hogy a darab rólunk, valamennyiünkről szól. Szerelmeinkről, csalódásainkról, hibáinkról, hazugságainkról, tévedéseinkről, pontosabban arról, hogy miként tudjuk egymást boldoggá tenni, vagy a pokol legmélyebb bugyrába taszítani.

A Rózsavölgyi Szalon 2016 szeptemberétől olvasókör indításával bővíti program-repertoárját Morcsányi Géza (dramaturg, műfordító, a Líra Kiadói Csoport igazgatója) vezetésével. Célunk lehetőséget adni az olvasás élményének egy-egy mű bemutatásán keresztül. A havonta megrendezett eseményen a résztvevők által kiválasztott könyvekről lesz szó.

Az első találkozón, szeptember 17-én 11 órától, a Színházak éjszakája rendezvénysorozat keretén belül, Grecsó Krisztián: Jelmezbál című könyvével ismerkedhetnek meg az érdeklődők, amely az idei év egyik legnépszerűbb irodalmi műve.

Folyatódik tovább a Párbeszéd zenével és irodalommal sorozatunk, Kedvencek alcímmel.

Dosztojevszkij és a bécsi szelet, az Illy-kávé és a Hetedik szimfónia, a lisszaboni villamos és Van Gogh, az Annie Hall és Maradona 86-os csodagólja: kedvenceink. Művek és fogalmak, emlékek és evidenciák. Egyéni favoritok és közös-közösségi kincsek.

Az est során a meghívott vendéggel (színészekkel, írókkal, zenészekkel) az egykori és mindenkori kedvenceiről beszélget Szegő János. Az életét meghatározó és befolyásoló műalkotásokról ugyanúgy, mint a hétköznapjait színesítő és segítő apróságokról, legyen az egy berlini kávéház vagy egy elnyűtt aktatáska. Kánonok és receptek, anekdoták és titkok. A beszélgetés végén a közönség is kérdezhet, hozzászólhat az esthez, kedvenceink kedvenceihez: ekképpen kinyílik a kör, találkoznak az ízlések. A pofonoknak pedig természetesen kívül tágasabb. A Szegő János által szerkesztett, 6 alkalomból álló sorozatra bérletet is lehet váltani.

A programsorozat tervezett meghívottjai:

Cserna-Szabó András, György Péter, Háy János, Spiró György, Térey János, Máté Gábor, Molnár Piroska, Ascher Tamás, Vojnich Erzsébet, Szüts Miklós, Parti Nagy Lajos, Németh Gábor, Cserhalmi György, Novák Eszter, Takács Zsuzsa, Tompa Andrea, Fullajtár Andrea, Bereményi Géza, Szakonyi Károly valamint zenészek, énekesek, színészek – olyan előadóművészek, akiket az írók, költők maguk választanak ki.

Támogató: NKA

Forrás: Rózsavölgyi Szalon Arts & Café
,