Alföldi Róbert állítja színpadra Christopher Marlowe II. Edward című darabját

Christopher Marlowe II. Edward című drámáját mutatja be a Zikkurat Színpadi Ügynökség Alföldi Róbert rendezésében; a darab premierje október 7-én lesz a Budapest Music Centerben (BMC), a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében.

A drámát, amelynek főszerepét Fekete Ernő alakítja, hat alkalommal tűzik műsorra a BMC-ben, majd novembertől az Átrium Film-Színházban játsszák – mondta Alföldi Róbert a produkció keddi budapesti sajtótájékoztatóján. Mint mondta, a darab pikáns témát dolgoz fel, ám ennél többről szól: a magánügy és a közügy összekeveredését vizsgálja, arról szól, hogy a hatalmon lévők magánélete hogyan határoz meg bizonyos társadalmi folyamatokat, határozza meg egy ország sorsát.

Hozzátette: a darabot, amelyet Forgách András fordításában játszanak, a melodráma műfajában szeretnék megvalósítani. Megjegyezte, hogy hosszú szövegről van szó csaknem 50 szereplővel, a darab bizonyos részeit zenével váltják ki, amelyet Gőz László válogatott. A zenei anyag átöleli a zenetörténetet, leginkább a 20-21. századi kortárs zenére koncentrálva. Mint mondta, a háromtagú zenekar által játszott zenének dramaturgiai szerepe lesz az előadásban.

Gőz László zenész, a BMC alapítója elmondta: több ezer órányi zene meghallgatása után alakította ki a produkció zenei koncepcióját. Ének és szöveg nincs, a zene mintegy 30 percet tesz ki. Célja az volt, hogy a szöveghez simulva jelenjenek meg a zenedarabok, amelyeknek szerepét a filmzenékéhez hasonlította. Basszusklarinét, orgona és cselló lesz hallható.

Rosta Mária producer arról beszélt, hogy a II. Edward próbái szeptember 1-jén kezdődnek.

Az előadás díszletét és a korabeli öltözetek világából merítő, ám mégis újragondolt jelmezeket Tihanyi Ildi tervezte. A főszerepet játszó Fekete Ernő mellett további főbb szerepekben Patkós Márton és Medveczky Balázs látható. Emellett Szatory Dávid, Makranczi Zalán, Gyabronka József, Jordán Tamás, Radnay Csilla, Mihályfi Balázs, Fábián Szabolcs és Sztarenki Dóra játszik a darabban.

Forrás: MTI