„Nyughatatlanok vagyunk” – Évadnyitány az Átrium Film-Színházban

Szerző: Tóth Judit Nikoletta

Sajtóreggeli keretében tartotta meg a 2016/17-es színházi szezon évadnyitányát a Margit körúti teátrum. A tájékoztatón a színház vezetői és vendégművészei mellett az új, 5. évadát kezdő színházban bemutatásra kerülő színdarabok rendezői is részt vettek.

Fotó: Kállai Tóth Anett (forrás: Átrium Film-Színház)

Fotó: Kállai-Tóth Anett (forrás: Átrium Film-Színház)

A Sándor Erzsi moderálásával zajló egy órás beszélgetés folyamán megszólított rendezők kivétel nélkül olyan személyiségek, akik gondolkodásmódjukkal, kihívásaikkal és színvonalas alkotásaikkal igazodnak a Magács László által megálmodott és megvalósított teátrumhoz. Az Átrium repertoárjába már befogadott vagy létrehozott 30 színházi alkotás mellett ebben az új évadban 7 új bemutatóra készülnek. Az Ártium amellett, hogy szoros együttműködésben marad az új évadban is Pintér Béla társulatával, folytatja a gimnazista korosztálynak szánt programsorozatát a NézőKépzőt is. A már műsoron lévő színdarabok közül a Vaknyugat az 50., az Őrült nők ketrece pedig a 125. előadásához érkezett el. A valóban a művészi szabadságot jelképező magán színház így a 2016/17-es évadban a mellett, hogy változatlanul magas színvonallal, kortárs és független alkotókkal,  de új kihívásokkal is jelentkezik.

Znamenák István, Dömötör Tamás, Benkó Bence, Balázs Zoltán, Zsótér Sándor, Magács László, Sándor Erzsi - Fotó: Kállai -Tóth Anett (forrás: Átrium Film-Színház)

Znamenák István, Dömötör Tamás, Benkó Bence, Balázs Zoltán, Zsótér Sándor, Magács László, Sándor Erzsi – Fotó: Kállai -Tóth Anett (forrás: Átrium Film-Színház)

Az új előadások:

A Zsótér Sándor által rendezett Edward Albee darab a Mindent a kertbe a Miskolci Nemzeti Színház vendégjátékaként szeptember 5-én debütál. A rendező elmondta, a darab egy nehezen induló, nem moralizáló, de nagyon komoly alkotás, amely egy rádiójátékból íródott. A történet szerelői mind szeretnének egy kicsit jobban élni, amelyhez mindenki megmagyarázza magának azt, miért követ el „bűnöket”.  A rendező szerint a Rusznyák András és Voith Ági főszereplésével játszott színdarabban a belenyugvás pontja az, amely nem hagyható figyelmen kívül, amelyen mindannyian felháborodunk, aztán mégis belenyugszunk…

Fotó: Kállai -Tóth Anett (forrás: Átrium Film-Színház)

Zsótér Sándor – Fotó: Kállai -Tóth Anett (forrás: Átrium Film-Színház)

Dömötör Tamás rendezésével, a Bábelna – Keleti nyitás című darabbal szeptember 21-től találkozhat a közönség. A  napjaink közéleti viszonyaira reflektáló, Tasnádi István színdarabja által írt Terminal Workhouse produkció érdekessége, hogy az Átrium büfé része biztosítja a színházi teret annak megvalósításához.

Bábelna-Keleti nyitás trailler - Fotó: Kállai-Tóth Anett (forrás: Átrium Film-Színház)

Bábelna-Keleti nyitás trailler – Fotó: Kállai-Tóth Anett (forrás: Átrium Film-Színház)

Október 20-án és 21-én a Dada Cabaret a dadaizmus 100 éves történetének évfordulója alakalmából állítják színpadra a CAFe Budapest Kortára Művészeti Fesztivál és az Ártium közös együttműködéseként. A darabot rendező Balázs Zoltán elmondta, ez egy nemzetközi együttműködést is von maga után, hiszen az itt ősbemutatásra kerülő művet más országokba is átviszik. A sajtótájékoztatón megjelent a Lenint alakító színművész, Kútvölgyi Erzsébet is.

November 4-én lesz a premierje a Kultúrbrigád és a Átrium közös produkciójának az Egy, kettő háromnak. A Znamenák István által rendezett Molnár Ferenc darabnak Alföldi Róbert lesz a főszereplője. Az előadás próbái már zajlanak, ennek tapasztataként a rendező elmondta, nagyon erős alkotás készül, amely úgy van megírva, hogy abban a színdarab rendezi az alkotóit. A humor mellett pedig a legfájdalmasabb felismerés az, hogy ebben a műben a lényeg azon van, hogy bárkiből csinálhatunk bármit, hiszen arról szól (itt egy házaspár esetében), hogy egy ember hogyan „tolja le” a másik emberről annak a személyiségét úgy, hogy az hagyja. És a legszomorúbb, hogy ez így van az életben is.

Fotó: Kállai -Tóth Anett (forrás: Átrium Film-Színház)

Znamenák István – Fotó: Kállai -Tóth Anett (forrás: Átrium Film-Színház)

November közepén a k2 színház műhely alkotóval találkozhat az Átrium közönsége. A Bíró Krisztával kiegészült társulat saját darabja a Cájstükk rendezője Benkó Bence elmondta, hogy az improvizációs elemekből általuk összeállított mű célja az, hogy a közönség ne csak arra a másfél, két órára érezze a az általa megnézett színházi darabok hatását hanem vigye tovább saját életére is. Ahogy ő fogalmazott: „Mélységesen egyetért a közönség, de eztán nincs következmény.” A végig a közönségnek szánt és szóló színházi élmény ezzel a hozzáállással egyedülállónak ígérkezik.

Dömötör Tamás, Benkó Bence, Balázs Zoltán - Fotó: Kállai -Tóth Anett (forrás: Átrium Film-Színház)

Dömötör Tamás, Benkó Bence, Balázs Zoltán – Fotó: Kállai -Tóth Anett (forrás: Átrium Film-Színház)

Ezeken kívül még két új bemutató várható a színházi évad második felében. A Duda Éva Társulat Frida Kahlo életét dolgozza fel egy olyan előadásban amelyben a tánc, a zene és a színház egyenrangú szerepet kapnak. E mellett még egy önálló bemutatóra is készül az Átrium, amelyben Magács László rendezésében az Isteni színjáték olyan formában kerül bemutatásra, ahol a cirkusz, a tánc és  színház elemeit is felhasználják az alkotók.

Az Átrium Film-Színház augusztus végén már megnyitotta kapuit a közönsége számára is. A Margit körúti helyszín 30 produkcióval várja azokat, akik úgy gondolkodnak az életről, mint azok akik létrehozták ezeket az előadásokat.

Átrium Film-Színház: http://atriumfilmszinhaz.hu/