Lenyűgöző animációs filmmel bővült a 6. Mozinet Filmnapok programja

A 6. Mozinet Filmnapokon idén október 28-31. között a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál legnagyobb sikereit láthatjuk. A korábban megismert címekkel is rendkívül erősnek mondható válogatás most újabb remekművel bővült: itt lesz majd Magyarországon először látható a japán Ghibli Stúdió első európai koprodukcióban készült, lenyűgözően látványos és megható filmje, A vörös teknős. A stúdió fennállása óta először engedett külföldi alkotót a berkeibe: az egészestés alkotás az Oscar-díjas Michael Dudok de Wit kilenc évnyi megfeszített munkájának eredménye. A filmet Bucsi Réka különleges hangulatú rövid animációjával, a LOVE-val együtt vetítik majd.

The red turtle / A vörös teknős (forrás: Mozinet Filmnapok)

The red turtle / A vörös teknős (forrás: Mozinet Filmnapok)

A Ghibli nevéhez olyan kiváló animációs filmek fűződnek, mint a Chihiro Szellemországban, A vándorló palota és a Szél támad. A stúdió fennállása óta először engedett külföldi alkotót a berkeibe: az Oscar-díjas rövidfilmesnek, Michael Dudok de Wit-nek nyílt lehetősége arra, hogy a szárnyaik alatt elkészítse első egészestés alkotását.

Hajótörött férfit mos partra a tenger. A szerencsés, ám magára hagyott túlélő felfedezi a trópusi sziget élővilágát, miközben különös kapcsolatba lép az egyik óriás teknőssel. Az élet örök körforgásáról szóló, elsősorban felnőtteket megcélzó, lenyűgöző látványvilágú mese egyszerre ötvözi az európai és japán gondolkodásmódot, miközben szívszorító módon mutatja be természet és ember egymásra utalt kapcsolatát.

A Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál Un Certain Regard szekciójában különdíjat nyert A vörös teknős kilenc évnyi megfeszített munka eredménye. A film produceri feladatait a rendezőként is elismert, legendás Isao Takahata (Szentjánosbogarak sírja, Kaguya hercegnő története, A Yamada család, Pom Poko – A tanukik birodalma) látta el.

A vörös teknős vetítése ráadásként egy igazi magyar nagyágyúval egészül ki: a film előtt vetítjük ugyanis – mind a Mozinet Filmnapok, mind a későbbi mozibemutató alkalmával – Bucsi Réka különleges hangulatú rövid animációját, a LOVE-ot, amely szellemiségében méltó párja Dudok de Wit mozijának. A Magyar Média Mecenatúra program által támogatott és francia koprodukcióban elkészült film az idei Berlinale-n debütált, és azóta több, mint 70 nemzetközi filmfesztiválra kapott már meghívást.

The red turtle / A vörös teknős (forrás: Mozinet Filmnapok)

The red turtle / A vörös teknős (forrás: Mozinet Filmnapok)

A Mozinet Filmnapok válogatásában összesen hat film lesz látható hazánkban először, további tíz pedig újra mozivászonra kerül. Mindegyikben közös, hogy korábban a világ legrangosabb filmes mustráján, a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon mutatták be őket, így a Filmnapok négy napja alatt az országosan résztvevő 14 art moziban a filmbarátok a kortárs filmművészet legjavában merülhetnek el. Ahogy az előző öt évben, a válogatás most is igen sokszínű: koreai erotikus thriller (Park Chan-wook: A szobalány), finn szerelmi történet (Juho Kuosmanen: Olli Maki legboldogabb napja), iráni párkapcsolati dráma (Asghar Farhadi: Az ügyfél), francia művészfilm (Alain Guiraudie: Állva maradni) és abszurd vígjáték (Bruno Dumont: A sors kegyeltjei… meg a többiek) egyaránt megtalálható benne. A programból természetesen nem hiányozhat a legnagyobb nemzetközi sikert elért magyar film, a Saul fia sem, amely tavaly egy cannes-i Fődíjjal kezdte diadalútját.

Forrás: Mozinet Filmnapok