Készpénzmentes város, készpénzmentes fesztivál

Szeged város “Smart City” koncepciójának első lépéseként idén Szeged emblematikus fesztiválján, a SZIN-en bevezetik a készpénzmentes fizetési szolgáltatást számos, a nemzetközi piacon is úttörő jellegű új szolgáltatással. A “készpénzmentes város” project keretében pedig a város egyik iskolájában elindul – egyelőre tesztüzemben – az étkezés online megrendelésének és bankkártyás befizetésének lehetősége.

SZIN

“Szeged Közgyűlése márciusi ülésén fogadta el a város Smart City koncepcióját. A koncepcióban megfogalmazott egyik cél, hogy olyan összehangolt Smart City szolgáltatásrendszert alakítsunk ki, amelynek része a „készpénzmentes város” irányába történő fejlesztés, a készpénzmentes fizetési lehetőségekkel kiegészített városi szolgáltatások nyújtása több szolgáltatási területen” – mondta Nagy Sándor, Szeged alpolgármestere. Ezek közül kiemelten fontosak a helyi közszolgáltatások és a turisztika. A készpénzmentes város project első lépéseként – a Festipay közreműködésével – a Szegedi Ifjúsági Napokon bevezetik a készpénzmentes fizetési szolgáltatást és a fesztiválozók idén számos új szolgáltatással találkozhatnak. Az alpolgármester arról is beszámolt, hogy egyelőre egyetlen iskolában, pilotként, majd az év végétől minden gyermekintézményben elindul az étkezés online megrendelésének és bankkártyás befizetésének lehetősége.

A SZIN készpénzmentes fizetési szolgáltatását idén a Festipay biztosítja. A fesztiválozók számos új szolgáltatással találkozhatnak majd Szegeden. Az innovatív fejlesztések között több a nemzetközi piacon is úttörő jellegű, ilyen pl., hogy a Festipay mobil alkalmazás már nem csupán segíti majd annak követését, hogy hol és mennyiért fogyasztottunk vagy hogy áll az aktuális egyenlegünk, hanem további kényelmi szolgáltatást biztosítva, – az alkalmazásban regisztrált bankkártyánkkal – kényelmesen, sorban állás nélkül tölthetjük fel a fesztiválkártyánkat. A fesztiválozók igényeihez igazodva, valamint a gyors és zökkenőmentes készpénzmentes szolgáltatás biztosítása érdekében a Festipay egy újdonsággal jelent meg a hazai piacon. A Festipay Prepaid kártya, minden MasterCard elfogadóhelyen és online vásárlások során is használható, sőt fesztivál környezetben egyszerű, biztonságos és gyors fizetést tesz lehetővé. A prepaid kártya egyaránt praktikus azoknak, akik könnyen, gyorsan, bankfüggetlen módon szeretnének bankkártyához jutni, vagy azoknak, akik internetes vásárlás, online játék során kívánják pénzüket biztonságban tudni. A költéseiket tudatosan kezelők számára is jól működő eszköz és ajándékkártyaként is adható. Az előre fizetett kártyát a szülők a gyerekeiknek is átadhatják, így a zsebpénz felhasználása jobban ellenőrizhető, a külföldön dolgozóknak pedig pénzküldési lehetőséget biztosít az új termék.

A készpénzmentes szolgáltatás előnyös a fesztiválozóknak, mert egyszerű és gyors a fizetési tranzakció, rövidebb a várakozás, a kártyán maradt összeg a rendezvény végéig visszaváltható és folyamatosan nyomon követhető a költés és az egyenleg. A Festipay applikáció további hozzáadott értéket biztosít, a kártya pedig jól bírja a használatot.

Előnyös a rendszer a kereskedők számára is, hisz’ pontos és követhető vele az elszámolás, a látogatói fogyasztást naprakészen lehet nyomon követni és a folyamat egyszerűsége ösztönzőleg hat a vásárlásokra, így 10-30%-kal több a vásárlási tranzakció. Gyorsabbá válik a kiszolgálás, megszünteti a dolgozói visszaélések lehetőségét és csökkenti a készpénz kezelésből adódó kockázatokat.