A magyar zene is mérvadó a Szigeten

Szerző: Jakab Norbert
Fotók: Kaunitz Miklós

Idén is rekordot döntött a Sziget Fesztivál látogatóinak száma. Közel kétszáz országból, mintegy 496 ezer ember volt kíváncsi Magyarország legnagyobb programsorozatára. A külföldi világsztárok mellett természetesen a hazai zenészek, zenekarok előadásait is nagy érdeklődés kísérte.

Fotó: ArtNews.hu

Fotó: ArtNews.hu

A fesztivál utolsó előtti napján, augusztus 15-én délután fél 5-kor, hazánkat a Svédországban rendezett hatvanegyedik Eurovíziós Dalfesztiválon is képviselő, Fehérvári Gábor Alfréd alias Freddie lépett a Petőfi Rádió – Telekom Volt Fesztivál színpadjára. A délutáni koncert ellenére a kezdetben még szállingózó emberek rövid időn belül megtöltötték helyszínt. Az első szigetkoncertjét tartó előadó több külföldi és hazai sláger mellett saját dalaival biztosított minőségi szórakozást a Szigetre kilátogatóknak. John Newman slágerei mellett felhangzott az LGT – Neked írom a dalt és Mester Tamás – Szabadítsd fel című slágere is. Természetesen hallható volt Freddie legújabb dala is: Na jó, Hello, továbbá a talán legjobban várt Pioneer című száma is, mellyel idén Stockholmban is színpadra állt.

Freddie után közvetlenül lépett színpadra a 2008-ban alakult, elektronikus zenét énekkel tarkító SuperStereo, akik korábban már a VOLT Produkció NAGY-SZÍN-PAD „tehetségmutató” programjába  is bekerültek. A 2015 őszén a Wellhelloval együtt turnézó énekes DJ formáció idén a rangosabb rendezvényeken, fesztiválokon szerepelve, fővárosi fellépések mellett több vidéki városba is becsempészi a „SuperStereo” érzést.

x_DSC0625x_DSC0631

A még mindig korainak nevezhető időpontban színpadra lépő zenekar is játszott más előadók közismert számai közül. Az egyik legnagyobb ovációt a Kelemen Kabátban – Maradjatok gyerekek című felturbózott változata kapta. A zenekar saját számait előadva, könnyedén lopta be magát a hallgatóság szívébe. A legnagyobb várakozás természetesen a Bent neved című dalukat előzte meg, melynek szövegét többször a közönség skandálta és a zenekar tagjai hallgatták.

A pörgős koncert után nem sokat lazíthattak a magyar zene szerelmesei. Az ütemes SuperStereo koncertet egy legalább annyira lendületes csapat, az Anima Sound System követte a színpadon. A magyar elektronikus zene élcsapata percek alatt megtöltötte a helyszínt. A vegyes korosztály kiválóan jelezte, hogy a zenekar 1993-as alakulása óta töretlen népszerűségnek örvend.

x_DSC0690x_DSC0713

Az együttes a legújabb dalai mellett a legnagyobb slágereivel vegyítve visszanyúlt a 20 évvel ezelőtti albumához is, ahogy tette azt a tavaly ilyenkor is. Akkor a Shalom 20. éves megjelenését ünnepelve tértek vissza a régi korongokhoz, idén pedig az ez évben 20 évessé lett Hungarian Astronaut című anyagukkal tették színesebbé előadásukat. A pörgős ritmusoknak köszönhetően többen egyedi tánckoreográfiában igyekeztek még mélyebben befogadni azt a zenét, melyet valószínűleg jövőre is hasonló izgalommal fognak várni az ASS rajongók.

Az Anima Sound System után nem sokkal, magyar oldalon az egyik várva várt együttes a 30Y izzíthatta hangszereit. A négy pécsi zenész még meg sem jelent a színpadon, de többen már egymásba kapaszkodva skandálták Beck Zoliék legismertebb slágereit. Az alternatív rockbanda nagyon hamar egymásra talált a közönségével. Mi sem lehetne ékesebb példája, minthogy a Csönded vagyok című számnál Cseh Tamás emlékére mindenki leguggolt, vagy meghajolt. Az újabbak mellett természetesen legismertebb számait is eljátszotta az együttes, végül a Sötét van című dallal vonult le a sötét színpadról.

x_DSC0723x_DSC0734

Kíváncsian várjuk a következő Sziget Fesztivált, melyről azt nyilatkozták a szervezők, hogy évről évre arányosabban oszlik meg a napi látogatottság. Úgy látszik nem csak a külföldi előadókra, zenekarokra, hanem a magyar zenészekre is egyre kíváncsibb a publikum, egyre nagyobb az érdeklődés a magyar nyelvű zenére is.