„Komfortos világunkban?” – Ability Park a Szigeten

Szerző: Tóth Judit Nikoletta
Fotók: Kaunitz Miklós

Kiköltözött a Szigetre is az a hazai és nemzetközi elismerésekkel jutalmazott interaktív kalandpark, amely nem kevesebbet vállal fel, minthogy személyes élményeken keresztül, játékos, szórakoztató formában ismertesse meg a fogyatékossággal élő emberek mindennapi élethelyzeteit, akadályozottságuk objektív körülményeit az oda látogató szigetlakókkal.

x_DSC0514

A több érdekvédelmi szervezet által támogatott élménylehetőség kipróbálásának ugyanis az a célja, hogy az érdeklődőket egy-egy képességüktől átmenetileg megfosztva bevezessék a látás-, hallás- és mozgássérült, autista és értelmi fogyatékos emberek állandósult szerepébe egy-egy élethelyzetben. Így lehet kerekesszékkel kosárlabdázni és/vagy egyszerűen közlekedni, bekötözött szemmel falat mászni, eltorzított szemüveggel focizni vagy tandem biciklizni. Az állatbarátok tudnak testközelből is a segítő kutyákkal ismerkedni, közlekedni, játszani.

x_DSC0516x_DSC0520

A sokak által misztikusnak tartott fejlődési rendellenességgel élők „világlátásával” is ismerkedhetünk, hiszen az autizmus spektrum zavarral élők számára kifejlesztett segédeszközök és játékok kipróbálásával hozzák közelebb a laikusok számára ennek az élethelyzetnek a megértését a szakemberek.

x_DSC0523x_DSC0534

A Sziget területén kialakított átmeneti Ability Park nem csak a felnőttek, de az ide látogató családosok számára is élvezhetővé, befogadhatóvá és hosszú távon is beépülővé teszi ezt az élményt. Szükség is van erre, hiszen hazánkban közel fél millióra tehető azok száma, akik hasonló élethelyzetben élnek nap, mint nap. Az ő társadalmi beilleszkedésük elősegítéséhez nem csak eszközökre, szakemberekre, intézményekre, munkahelyekre, de szemléletformálásra is nagyon nagy szükség van. Hogy azok, akik ténylegesen valamely képességük hiányával megküzdve próbálnak a „normál” populáció számára komfortos világunkban hozzánk hasonlóan tájékozódni és élni, legalább tekintetünkből kiolvasva ne érezzék azt, hogy mások, mint mi.

x_DSC0536x_DSC0539

Ability Park programok – Sziget 2016: http://sziget.hu/dws.php?searchenginerUrl=fesztival/programok&language=de#!programmation=venue$ability-park/128

Sziget 2016: http://sziget.hu/fesztival

,