Több mint 200 program a XVII. Savaria Történelmi Karneválon

Közép-Európa legnagyobb históriás rendezvényén, a XVII. Savaria Történelmi Karneválon 23 helyszínen 250 program közül válogathatnak a látogatók augusztus 25. és 28. között Szombathelyen – mondta el Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármester a rendezvényről tartott szerdai sajtótájékoztatón.

A karnevál fő látványosságának az a fáklyás felvonulás ígérkezik, amely pénteken és szombaton este 7 órától indul csaknem1000 jelmezes részvételével. A felvonulások egyik leglátványosabb eleme a zászlóforgatók bemutatója, amelyen mintegy 70 zászló lesz egyszerre a magasban. A menetet hét gyönyörű római kétlovas kocsi is színesíti, amelyek egyikében díszvendégként Esterházy Antal herceg és felesége is helyet foglal.

Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy az idei programok összeállításánál nagy hangsúlyt kaptak a fiatalabb korosztályt megcélzó attrakciók, helyszínek. Ezek közül várhatóan nagy népszerűségnek örvend majd a Sörtér, ahol helyi zenekarok és a városhoz kötődő előadók személyes atmoszférájú koncertjeit élvezheti a közönség.

A Kalandvárban gyerekek és a felnőttek együtt élhetik meg a közös játék örömét. Élményt ígér a közösségi óriáshinta, valamint a római katonák játékaként is ismert petanque.

A karneváli újdonságokat ismertetve Grünwald Stefánia kiemelte az augusztus 22-től látható, a Székesegyház homlokzatára vetített fényfestést, amely a 2000 éves, ám folyton megújuló városról mesél sötétedés után napi 3 alkalommal. A karnevál egyik leglátványosabb attrakciója szeptember 20-ig lesz látható a nemrégiben megújult Mindszenty-téren.

Szintén újdonságként említette az utcaszínházi produkciókat. A Gáyer park esténként felnőtt helyszínné változik és hétvégén sötétedés után utcaszínházi kalandra invitálja a vidámság, a kacagás, a szerepjátékok és a rögtönzés híveit.

A VAOSZ-udvarban, a 2000 éves város történetét bemutató óriásfreskó tövében egy rekordkísérletnek is szurkolhatnak a karneválozók. Húsz év – húsz óra Szent Márton nyomdokain címmel a 20 éves jubileumát ünneplő szombathelyi Kötélugró Klub kétköteles gyorsasági világcsúcskísérletre vállalkozik – zárta az újdonságok ismertetését az igazgató.

A XVII. Savaria Történelmi Karneválnak is központi figurája a város leghíresebb szülötte, Szent Márton. Számos helyszínen, sokféle stílusban jelennek meg a programok, amelyek nemcsak a szent életű férfi életének történetét mesélik el, hanem bemutatják a késő római hétköznapokat viseletben, zenében, színpadi vagy utcai játékok során.

Új látványosság lesz a Múltidéző Szombathely – Kalandjáték Savariában elnevezésű játszóház, mely a Kalandvárban várja a gyermekeket. Az óriási játéktér a római világ hiteles, ugyanakkor kalandos felfedezésére buzdítja a családokat.

Több alkalommal és több helyszínen feltűnik majd a városban Márton óriásbábos figurája is – az Ungaresca Táncegyüttes és helyi muzsikusok kíséretében.

A legnagyobb érdeklődésre számot tartó koncertek ezúttal is a Fórum Színpadon kapnak helyet: fellép a Quimby, a Csík Zenekar és a Hot Jazz Band. A Borok utcájában a történelmi borvidékek nedűit koncertek mellett lehet kóstolni: fellép többek közt az Ismerős Arcok, a Kiscsillag és a Vad Fruttik is.

A Történelmi Témaparkban helyet kapó hagyományőrző csapatok között is lesznek új vendégek és először lesznek láthatók a IV. századi katonai viseletek, amelyek erre az alkalomra készültek. A Keleti Udvarban különleges vendégek lépnek fel: a Szenegálból érkező Abdoul Camara és társulata, a Just For Fun Country Line Dance, a hagyományos indai táncok mestere, Somi Panni bemutatóin túl számos hastáncos produkciót láthat a közönség a moziárkádok alatt.

A Művészetek Utcáján idén is számos művész avatja be a látogatókat a kézművesség fortélyaiba. Idén ismét megnyitja kapuit a Curia Iudaica (Zsidó udvar), ahol az állandó kiállítások és folyamatos napközbeni programok mellett koncertek várják a látogatókat. Ismét kinyit majd Szombathely főterén az Öreg Város Vására, amelyen közel 170 kézműves kínálja portékáját.

Az idei Karnevál bekerült a Gasztroélmények éve programsorozatba is. A klasszikus vásári ételek mellett megjelennek a helyi termékek és a Szent Márton-kifli.

Forrás: MTI