Várjuk a Katlant! – Holnap kezdődik a 9. Ördögkatlan Fesztivál

Szerző: Csikós Erzsébet

Bizony, már nagyon izgatottan várjuk a 9. Ördögkatlan Fesztivált, amely 2008 óta minden augusztusban megrendezésre kerül Baranya megye Nagyharsány, Kisharsány, Beremend és (2016-tól) Villánykövesd településein. A programok helyszínéül a felsorolt községek nyilvános terein, parkjain, sportlétesítményein és épületein kívül a Vylyan Terasz és a Mokos Pincészet szolgál. A fesztivál védnökei Törőcsik Mari és ……†Cseh Tamás.

Fotó: ArtNews.hu

Nagyharsány – Fotó: ArtNews.hu

Miért várjuk annyira az Ördögkatlan Fesztivált?

Mert életmentő esszenciája annak, amiért érdemes élni. Itt azon túl, hogy rengeteg színes és mindenféle korosztály számára kínálnak programot a szervezők, az ember megleli azt, ami a hétköznapok taposómalma és rohanása közben-után táplálékot és feltöltődést ad a továbbiakra. Ha a feszültséget szeretnénk kiadni magunkból, csak menjünk el egy koncertre és tomboljuk ki magunkból. Kiénekelve-ordítva a zenekarok által is megírt életigazságokat, mindjárt vidámabb lesz a lelkünk. Ha gondolkodni szeretnénk az élet dolgain, üljünk be egy-egy irodalmi estre, színházi előadásra, könyvbemutatóra vagy beszélgetésre, és máris magunkra ismerhetünk. Ha a vizuális élményekre vagyunk érzékenyebbek, nézzünk meg egy kiállítást és rájövünk, mennyi módja van érzéseink, gondolataink kifejezésére. Ha pedig elcsendesedésre vágyunk, csak feküdjünk le a fűbe, bámuljuk az elhaladó felhőket, és hagyjuk, hogy átjárjon az érzés: de jó is élni!

Mindezeket bárhol megtehetnénk, a Katlan mégis azért a legjobb hely, mert itt minden és mindenki megfér egymással, az összes művészeti ág a sokféleségével, színességével a mainstreamtől az alternatív irányzatokig, és a rengeteg féle emberrel, aki megfordul itt. Annyira ember- és természetközeli ez a fesztivál, olyan családias hangulatú és emberi léptékű minden, hogy a hatalmas mennyiségű esemény ellenére mégis teljesen befogadható és egészen lehatol a zsigerekig, a szívig. Az élményeinkben pedig osztoznak a barátaink, a helybéli emberek és a szervezők egyaránt, mert a fesztiválban együtt alkotunk egy közös egészet, amely időt álló, szellemi, kulturális és emberi értékeket képviselő, előre mutató és fejlődésre késztető mindannyiunk számára.

Fotó: ArtNews.hu

Nagyharsány, Narancsliget – Fotó: ArtNews.hu

Szerzőtársam és 23 éve jó barátnőm volt az, aki először elhívott az Ördögkatlanba. Olyan életre szóló élményekben volt részünk, amelyeket azóta sem feledünk, és idén újra készülünk visszatérni több barátunkkal együtt. Tóth Judit Nikoletta, az előbb említett szerzőtársam is elmondta gondolatait a fesztiválról:

A létezéseddel… Vannak helyek, események, és ami a legfontosabb vannak olyan emberek, akikre elemi szükségünk van a létezéshez. Számomra ilyen Baranya azon csücske, amely az Ördögkatlan Fesztiválnak ad otthont minden augusztus első napjaiban. Nem csak természetközeliségével de sokszínű, minőségi kultúrát képviselő programjaival is. Az év bármelyik részében találkozhatom azokkal a barátaimmal, akikkel hazajárunk ide. Azért ide, mert a fővárosi zaj után jólesik a vidéki csend, és ez az egyik legkiválóbb helyszín az ország különböző részeiben élő barátaimmal való közös találkozásra. Évek óta a fővárosban elérhető programoknak is otthont adó környezetben eltöltött idő mellett tesszük le a voksunkat. Az egész fesztiválra és a környék lakóira is jellemző az a hangulat, amely azt a nagyharsányi családot jellemzi, akik évek óta megosztják velünk az otthonukat ez alatt az idő alatt. Teljes nyugalommal várom a háziasszonyunk válaszát érkezésünk felvetésére: mert olyannyira „nem vagyunk normálisak” talán már csak alibi lett a katlan ahhoz, találkozzunk…”

Fotó: ArtNews.hu

Fotó: ArtNews.hu

A 9. Ördögkatlan Fesztivál 2016. augusztus 2-án kezdődik, és augusztus 6-án fejeződik be. A fesztivál honlapján megtalálható minden lényeges információ, amit tudni érdemes: http://www.ordogkatlan.hu/