Egy kísérleti fúzió diszkrét bája – Planetbabel a Szent István Bazilikában

Szerző: Ottroba Anna
Fotók: Komáromi Richárd

Lifttel megyünk fel a harmadik emeletre, ki gondolta volna, hogy a Szent István Bazilikában van lift, és bábeli magasságokba repít, hogy méltó helyen történjen meg a kiállítás befogadása. Nyílik a liftajtó, a Planetbabel szélesre tárja kapuit.

_MG_8723

Boros Mátyás és Kerekes Gábor kiállításának hivatalos megnyitója előtt még van egy kis időm szétnézni. Az alkotók nagyméretű papír alapú installációi a bábeli tematikát járják körül – és válnak körüljárhatóvá a közönség számára.

Képpé vált nyelvi zavar

A bábeli tematika akár pre-, akár poszt- megközelítésből vizsgáljuk, kétségtelenül feszültséget rejt magában. Erre a kettősségre – vagyis a nyelvi különválás, a meg-nem-értés disszonanciája előtti és utáni állapot – épül a művészek víziója. Érzésem szerint a téma mellett az egység iránti vágy is megfogalmazódik az alkotásokban. A kérdés azonban jogos: milyen egységet teremt a sokféleség? A kérdésre kérdéssel felelhetünk: vajon milyen méreteket ölthet még az emberek monumentalitás iránti vágya? Az 1970-es években kezdődő – és a két művészt inspiráló – technikai innováció, és ezzel együtt megfogalmazódik a fő kérdés: Mi a megoldás a kommunikációs szakadék áthidalására?

[Galleries 401 not found]

Az ikonográfia online formái kialakítják a saját nyelvüket, amelyek áthidalják a vélt, vagy valós szakadékot a bábeli zűrzavarban.  Boros Mátyás éppen ezeket az átjárhatóságokat vizsgálja az egyén és a közösség kapcsolati rendszerében.

_MG_8737

Boros Mátyás a saját közösségi oldalának követőit ösztönözte arra, hogy szemből fotózott arcképeikkel járuljanak hozzá a Befejezhetetlen című installációjának megszületéséhez. Az elkészült fotók lenyomatait arra használta, hogy egy hétemeletes tornyot létrehozva szemléltesse az individuum és a közösség viszonyát. Az egyének téglaként – vagy inkább papírlapokként – alkotják egy nagyobb egység részét.

_MG_8751

Egészkor megszólal a Bazilika harangja, már majdnem túlvilági hangulata van itt Bábel tornyai között bolyongva, az ingatag magasságok között.  Várom, mikor borul minden a nyakamba. Ehelyett a kiállítás kurátora, Telek-Nay Ágnes ragadja magához a mikrofont.

A felkonferálás után folytatom a bolyongást.

_MG_8856

Kerekes Gábor víziója baljós képet fest. A kiállítótér közepén egy képekből összerakott torony magasodik, amelynek sérülékenységét nemcsak a köré helyezett kordonnal jelzik, hanem a képekkel is: a sokféleség széttartó mindaddig, ameddig a közös cél nem más, mint egy biztos alap megteremtése. Illetve azzal, hogy a fa szimbolikát beemeli a térbe, megteremti a lehetőséget, hogy az installációt összeolvassuk a bibliai eredettörténettel, kezdve a teremtéssel, aztán bűnbe esve és száműzetve a mába, ahol bábeli víziót ölt az emberi kommunikáció. A témából adódó szakralitást megtöri a hétköznapi profán ritmusa.

_MG_8785

Tény nr. 1 : Minél több az irány, és minél élénkebb az inger, annál nehezebben befogadható az üzenet, még akkor is, ha a mai kor embere az információ áramlásában próbál a felszínen maradni.

Tény nr. 2: Az egyik kollázs egy hőlégballont ábrázol, ahol a sokaságot kötelek fogják össze, és súlyok szabályozzák az emelkedését. A művészet ars poeticája talán, vagy ez már túlszárnyal a koncepción?

_MG_8744

A kijárat felé közeledve a kiállítást hirdető plakátra pillantok, hogy biztosan tudjam: a Planetbabel nem omlik össze. Legalábbis szeptember 18-ig még biztosan nem. Menjetek a Bazilikába, tekintsétek meg a kiállítást, nem kell félnetek, jó lesz.

Planetbabel – Boros Mátyás és Kerekes Gábor kiállítása – Szent István Bazilika, Lovagterem (Bp. V., Szent István tér 1.) – 2016. július 20. – 2016. szeptember 18.