Újra a szegedi Dóm téren A nyomorultak

A Szegedi Szabadtéri Játékok a tavalyi bemutatót követően pénteken és szombaton újra műsorára tűzi a musicalirodalom egyik legnépszerűbb művét, A nyomorultakat, a fesztivál és a Madách Színház közös produkcióját Szirtes Tamás rendezte.

Claude-Michel Schönberg Victor Hugo monumentális regénye nyomán született darabjának londoni ősbemutatóját 1985 őszén tartották, rá két esztendőre, 1987-ben pedig a Szegedi Szabadtéri Játékokon is bemutatták. A harmincadik évfordulóra tavaly Szirtes Tamás teljesen új koncepciójú darabot álmodott a Dóm tér színpadára, a produkció kőszínházi premierét áprilisban tartották Budapesten.

A Thénardierné alakító Sáfár Mónika szerint a rendezőnek és művészeknek is különleges lehetőséget teremt több mint negyven Madách Színház-beli előadás után a visszatérés a szabadtérre. Az amúgy is nagyszerű produkciót estéről-estére sikerült csiszolgatni, és így igazi gyöngyszemmé vált. A színész bízik abban, hogy a fantasztikusan erős, lélekre ható előadás a kőszínházinál nagyobb távolság ellenére megérinti a nézőket.

Zöld Csaba – aki Jean Valjeant játssza – úgy véli, igazán különleges előadás jött létre, amelyben kihasználják a zene lehetőségeit, minden egyes hangra történik valami. A darabban több nyolcvan jelenetváltás van, a művészeknek pedig komoly kihívást jelent a színpad mérete – mondta.

A színészek klasszikus, a 19. századi viselet ihlette, Rományi Nóra tervezte ruhákat hordanak a színpadon. Egyes jelenetekben a színészeken kívül Tihanyi Ákos koreográfus munkája nyomán pedig mintegy félszáz táncos és statiszta mozog együtt.

A Püspököt alakító Vikidál Gyula 1984-ben szerepelt először a Szegedi Szabadtéri Játékokon. Mint mondta, élete meghatározó emlékei kötődnek a Dóm térhez, ahol az István a király mellett játszott a Mária evangéliumában és A nyomorultakban is. Bármelyik darabról is volt szó, az első nagy megmérettetést mindig a fesztivál jelentette, amely hangulata a környezet és a hatalmas nézőtér miatt egyedülálló.

Forrás: MTI
,