Etno Liget a Néprajzi Múzeummal a Művészetek Völgyében

A Néprajzi Múzeum nyitott kulturális tér, a világ megismerésének gazdag és sokrétű forrása. A múzeum idén három helyszínt is működtet a pénteken nyíló Művészetek Völgyében. Taliándörögdön az Etno Ligetben mindennap állandó programok és koncertek, az Etno-Port-A–ban filmvetítések és beszélgetések, Kapolcson az Éltető Völgyben pedig az Etno Mobilinfo várja a fesztiválozókat. A programok az ősszel nyíló lábbeli kiállítás, az intézmény költözése és az aktuális kutatások épülnek.

DSC_0017

Minden nap állandó programokkal jelentkezik a múzeum közösségi lazítója, az ETNO LIGET. Az egyik legérdekesebb elem a Szekér puzzle, a közösségi kirakós játék, ahol darabokból kell összerakni egy szekeret. Emellett lesz kulturális lábnyom-mérés, „néprajzolás” azaz képregény szerkesztés népmeséink világából, valamint Most befűzünk névvel kézműves sarok – itt mindenféle lábbeli kellékeket lehet bütykölni, mobil cipészműhellyel, óriás cipőfűző készítéssel. Ugyanitt kortárs ír népzene, belga-francia népzene és gitár improvizáció koncertek is várják a fesztiválozókat.

A múzeum másik helyszíne, az ETNO PORT-A filmvetítésekkel és beszélgetésekkel vár. Volt egyszer egy cipő – lesz egyszer egy kiállítás címmel a Néprajzi Múzeum ősszel nyíló lábbeli kiállításából ad ízelítőt a program a mezítlábas léptektől Hamupipőke sztoriján át napjaink trendjeit, a design és extrémitás világát is bemutatva. Érdekes beszélgetésekre invitálnak a múzeum szakemberei, a híres Afrika-kutatóról, Torday Emilről, a régi idők „fesztivál hangulatáról” – aratásról és szüretről, vagy éppen a menekültek és bevándorlók tárgykultúrájának múzeumi kutatásáról.

DSC_0015

Az ETNO MOBILINFO-ban minden kiderül, ami  tudni érdemes egy megújuló múzeumról. Ha csak pár perced van, itt akkor is kipróbálhatod a rajzos és mozgásos játékokat, amelyek garantáltan felfrissítenek! A Művészetek Völgyében emellett a látogatók úton-útfélen találkozhatnak a Néprajzi Múzeum mesélő cipő-szigeteivel is.

A Néprajzi Múzeum 1872 óta gyűjti, kutatja és közvetíti a magyarországi, az európai és az Európán kívüli közösségek hagyományos és modern kulturális emlékeit. Társadalmi múzeumként a múltbeli és a jelenkori tárgykultúra, valamint a társadalmi jelenségek kutatásának és bemutatásának helyszíne. Munkatársai minden fesztiválozót szeretettel várnak a fenti három helyszínen.

IMG_20160721_184547

Forrás: Néprajzi Múzeum
,