Új filmek a debreceni ködszínházban

Két új film látható hétfőn estétől a debreceni Nagyerdőben lévő ködszínházban: a filmek vetítését Papp László polgármester indítja el este kilenc órakor a Magyarországon egyedülálló multimédiás szökőkútnál.

Az egykori nagyerdei csónakázó tó és környéke 2014-ben teljesen megújult, akkor alakítottak ki hazánkban egyedülálló fejlesztésként egy multimédiás szökőkutat, más néven ködszínházat. A csaknem 2000 négyzetméteres vízfelület közepéről felszökő 35 méter magas vízoszlop és a mintegy 30-szor 10 méteres, legyező alakú vízsugárra kivetített filmek már messziről is jól láthatóak.

A két új kisfilm segítségével a szemlélődő végigjárhatja a város legismertebb részeit, felfedezheti értékeit és látnivalóit, az utóbbi évek fejlesztéseit. A ködszínházban minden este 20, 21, 22 és 23 órától van vetítés, amikor az elmúlt években készült négy korábbi és az idei két új film látható. A ködszínház esti fényjátékát egyrészt víz alatti halogén lámpatestek biztosítják, másrészt a vízpermetre vetített egyedi animációk és filmek.

A látványosság kedvelt célpontja a városba érkező hazai és külföldi turistáknak is. A szökőkút – a medencében egyszerre tárolt mintegy 770 köbméternyi víz visszaforgatásával, nagy teljesítményű vízforgató és -tisztító berendezés segítségével, óránkénti vízforgatás mellet -, egyetlen töltésnyi vízmennyiséggel akár több hónapon keresztül tud működni.

A vetítés a medencének a stadionnal átellenes oldaláról, egy vasbeton szerkezetű vetítőtoronyból lézer-, valamint videóprojektor segítségével történik. A tökéletes vizuális hatás elérése érdekében a projektorok egy speciális üvegfelületen vetítenek át, a megfelelő hangosításról pedig négy oszlopon elhelyezve összesen nyolc kültéri hangfal gondoskodik.

A különleges élményt a nézők a szökőkút stadion felőli oldaláról szemlélve élvezhetik.

Forrás: MTI