Velencei Filmfesztivál – Belmondo és Skolimowski Arany Oroszlán-életműdíjat kap

Jean-Paul Belmondo francia színész és Jerzy Skolimowski lengyel filmrendező kapja az augusztus 31-én megnyíló Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Arany Oroszlán-életműdíját.

Alberto Barbera, a fesztivál igazgatója csütörtökön méltatta a két életműdíjast, és bejelentette, hogy mostantól minden évben egy színészt és egy rendezőt jutalmaznak Velencében életműdíjjal.

Jean-Paul Belmondo 83 éves színészt, a Kifulladásig, A profi vagy a Bolond Pierrot sztárját a francia és a nemzetközi filmvilág ikonjának nevezte Barbera, felidézve, hogy a francia filmes Újhullám indította el a világhír felé. „Provokatív, csábító antihős alakításaival nagyon eltért a hollywoodi sztereotípiáktól”, drámákban, kalandfilmekben és vígjátékokban is megmutatta tehetségét, rendkívül sokoldalú játéka tette általánosan népszerű filmsztárrá – fűzte hozzá az igazgató.

Jerzy Skolimowski (Kés a vízben, Ölésre ítélve) a modern filmművészet egyik legreprezentatívabb alkotója – mondta Barbera a 78 éves lengyel rendezőről, akinek munkáit „szabad és innovatív, radikálisan rendhagyó és merész” filmekként jellemezte. Hozzátette, hogy Skolimowski és Roman Polanski nagyszerű filmjei hozzájárultak a hatvanas években a lengyel filmművészet megújulásához.

A Velencei Filmfesztivált augusztus 31 és szeptember 10. között rendezik meg.

Forrás: MTI
,