Újabb magyar sikerek New Yorkban – Fotóművészeti kiállítás és koncertek a Modernity X Hungary fesztiválon

A Modernity X Hungary (MxH) fesztivál júniusi programjai is nagy sikert arattak a New York-i közönség körében. Immár a keleti part három legjelentősebb lapja, a New York Times, a Wall Street Journal és a Washington Post is egyaránt foglalkozott a programsorozat egyik-másik vonatkozásával. Június második felében MxH események zajlottak a város nyári zsidó kulturális fesztiválján, a Guggenheim Múzeumban, több jazz-klubban, valamint Magyarország Főkonzulátusán és az MxH kiállítóhelyén, az Alma Galériában. A Modernity X Hungary fesztivál a júliusi programcsokorral három hét múlva folytatódik.

Kiállítás: VISSZHANGOK: város, társadalom, konfliktus és önábrázolás a magyar fotóművészetben

VISSZHANGOK: város, társadalom, konfliktus és önábrázolás a magyar fotóművészetben címmel nyílt kiállítás 2016. június 23-án. A Külgazdasági és Külügyminisztérium finanszírozásával megvalósuló tárlaton, amely a Balassi Intézet – New York-i Magyar Kulturális Központ és az Art Market Budapest közreműködésével, a New York-i Alma-On-Dobbin művészeti alapítvány szervezésében valósult meg, 31 modern és kortárs magyar művész munkájával ismerkedhetnek meg a látogatók.

A tárlaton bemutatkozó művészek: Bánkuti András, Bartha Máté, Brassaï, Robert Capa, Czigány Ákos, Gőbölyös Luca, Horitz Karina, André Kertész, Kinszki Imre, Koleszár Adél, Kudász Gábor Arion, Lõrinczy György, Moholy-Nagy László, Mari Mahr, Marinka Zsuzsanna, Máté Balázs, Maurer Dóra, Misetics Mátyás, Mucsy Szilvia, Martin Munkácsi, Tomas Opitz, Pinczehelyi Sándor, Piti Marcell, Sylvia Plachy, Rácmolnár Milán, Robitz Anikó, Sopronyi Gyula, Szilágyi Lenke, Szombat Éva, Tót Endre, Vető János.

A kiállítás kurátora: Gary Van Wyk

A tárlaton a XX. századi világhírű magyar mesterek – Moholy-Nagy László, André Kertész, Martin Munkácsi, Robert Capa vagy Brassaï – munkássága mellett hangsúlyos szerepet kapnak a magas művészeti kvalitású, de az amerikai és nemzetközi közönség számára még kevésbé ismert magyar fotóművész-generációk is. A bemutatott válogatás kiemelkedő művészeti értéke és különleges szakmai koncepciója a 20. századi magyar származású klasszikusok alkotásaira reflektálva New Yorkban eddig soha nem látott gazdagságban prezentálja a jelen és az elmúlt mintegy ötven év hazai fotóművészetét. A tárlatról nagyobb összeállítással készül a Musée szakfolyóirat, valamint a héten jelent meg a Washington Postban jelentős, több kiemelkedő alkotást reprodukáló írás. A két Alma-kiállítás az Egyesült Államokban kiváló visszhangra talált úgy a mainstream sajtóban, mint a szakfolyóiratokban, és további írások megjelenése várható a következő időszakban.

New Yorkban mutatkozott be a Párniczky Quartet és a Balázs Elemér Group

A Párniczky Quartet a Balassi Intézet – New York-i Magyar Kulturális Központ és a New York-i zsidó fesztivál, azaz a KulturFestNYC meghívásának eleget téve, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával mutatta be Bartók Electrified című programját 2016. június 19-én, a New York-i Public Theater részeként működő Joe’s Pubban, mely 1998 óta meghatározó helyszíne a New York-i kortárs zenei klubéletnek. Az elmúlt majdnem 20 évben olyan zenészek és zenekarok mutatkoztak itt be, mint Amy Winehouse, Adele, Lady Gaga, az Emerson String Quartet vagy a Capital Cities. A Bartók Electrifiedot a bartóki életmű, konkrétabban Kontrasztok című kamara műve, valamint a Mikrokozmosz darabjai ihlették. A jazzes hangzás mellett fontos szerepet játszott a kortárs zenei improvizáció bizonyos elemeinek beépítése is.

Párniczky Quartet

Párniczky Quartet

2016. június 21-én a Modernity X Hungary programsorozat részeként a Guggenheim Múzeumban zártkörű eseményen lépett fel a zenekar, akik a Bartók műsor mellett a Bauhaus induló feldolgozását is bemutatták, a világon először, New York egyik legjelentősebb és leginnovatívabb kulturális programjait is kínáló múzeumában.

A Balázs Elemér Group Magyarország Kanadai Nagykövetsége szervezésének köszönhetően 2016. június 24-én fellépett az ottawai jazzfesztiválon, nagy sikert aratva és figyelmet keltve a nagyon erős mezőnyben is. Az együtteshez az észak-amerikai körúton, mely a Balassi Intézet és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg, Tim Ries, a Rolling Stones turnészaxofonosa is csatlakozott. New Yorkban 2016. június 28-án a Dromban mutatták be a népzenei és bartóki alapokból építkező, a magyar kulturális örökséget és a modernizmust középpontba állító programjukat, újabb példát szolgáltatva arra, hogy a huszadik század első felének újító szelleme és a jelen művészi próbálkozásai között milyen termékeny dialógus bontakozhat ki.

b

Balázs Elemér Group

A fesztivál folytatódik

A Modernity X Hungary fesztivál nem utolsósorban a Külgazdasági és Külügyminisztérium által kiemelten támogatott Moholy-Nagy-kiállítás miatt zajlik éppen 2016. májustól augusztusig. A hatalmas retrospektív, melynek megvalósításában három nagy múzeum (a New York-i befogadó Guggenheim, a chicagói Art Institute és a Los Angeles County Museum of Art) működött közre, továbbra is nagy érdeklődést kelt a városban, emberek ezrei látogatják hétről-hétre. A tárlat kurátorai – Karole P. B. Vail és a művész lánya, Hattula Moholy-Nagy – erre a sikerre és az életmű változatlan aktualitására is reflektáltak azon az eseményen, melyet Magyarország New York-i Főkonzulátusa szervezett 2016. június 24-én. A rendezvényen Kumin Ferenc főkonzul bevezető szavai után pódiumbeszélgetés kezdődött, melynek moderátora Szarvasy Mihály műkereskedő, modernizmus-szakértő volt. A rendezvényt, melyen Szarvasy magángyűjteményéből kiválasztott Moholy-Nagy darabok is láthatóak voltak, nagy érdeklődés kísérte.

A Guggenheim és a Balassi Intézet közös prezentálásában 2016. július 21-én kerül sor az Optical Sound nevet kapott zászlóshajó-programra, amely a Rotundában, a múzeum legfontosabb és legnagyobb terében rendezett hang-kép műsor köré épül. A magyar elektromos zenei neo-avantgarde (Eötvös, Ligeti, Pongrácz és mások) és a Moholy-örökség közötti összefüggéseket kereső esemény zenei vezetője ifj. Kurtág György, a program a Budapest Music Centerrel és Gőz Lászlóval közreműködésben valósul majd meg, egyéb júliusi programok mellett.

Forrás: Art Market Budapest
, ,