Amphitryon – Bemutató az Aquincumi Múzeum nyári színházában

Heinrich von Kleist Amphitryon című darabját mutatják be július 1-jén az Aquincumi Múzeum nyári színházában Papp Dániel rendezésében.

Heinrich von Kleist pergő tempójú vígjátékában lehetetlen helyzetbe kerül isten és ember, komikus helyzetek során igyekszik bizonygatni ki-ki a maga igazát, és közben akaratlan is rákényszerül, hogy számot vessen önmagával – hangzott el az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

A darab története szerint Jupiter megkívánja Amphitryon thébai hadvezér feleségét, Alkménét, aki hűséges férjéhez. Ezért míg a férj hadba vonul, addig a főisten a távollévő férj alakját veszi fel, hogy együtt hálhasson Alkménével. A Jupiter kíséretében lévő Merkur Amphitryon szolgájának, Sosiasnak az alakját ölti magára. Amikor az igazi Sosias és az igazi Amphitryon hazatér, különösebbnél különösebb találkozások és helyzetek jönnek létre – ismertette a történetet Papp Dániel.

Felidézte, hogy főiskolásként Jupiter szerepét játszotta Ács János rendezésében. Mint mondta, úgy érezte, hogy a szereppel és a darabbal is dolga van még. Hozzátette: emellett éppen olyan élethelyzetben van, hogy azonosulni tud Amphitryon problémájával, akinek megvan mindene, ám egyszer csak hazajön és mindez nincs ott. „Én is éppen ott tartok az életemben, hogy teljesnek érzem az életemet, és azt hiszem, nem szabad elfelejtenem egy pillanatra sem, hogy ez bármikor elveszhet. Így tudom megbecsülni hosszú távon azt, ami adatott nekem” – fogalmazott Papp Dániel.

Az előadás díszletének nagy részét egy homokozó alkotja. A színpadképről a rendező elmondta: egy stilizált játszótér jelenik meg, mint az istenek játszótere, miközben körülöttük láthatók a romok, színvilágában a díszlet is a romokra emlékeztet, az antik és a mai világ keveredik. Hozzátette: úgy érzi, sikerült az antik témájú darabot úgy leporolniuk, hogy érvényes, mai formákat találtak.

A darabot – amelyet a pénteki bemutató után szombaton és vasárnap este is láthat a közönség – az alkotók 14 éven felül mindenkinek ajánlják.

Az előadásban Jupitert Kovács Ádám, Merkurt Szabó Zoltán, Amphitryont Mészáros András, Sosiast Molnár Áron alakítja. Alkméné szerepében Bata Éva, Charisként Rainer-Micsinyei Nóra, Phoitidasként Krausz Gábor látható. A zene Szegő Dávid, a mozgás Mezey Gábor munkája.

Az aquincumi színházi estek az Óbudai Nyár 2016 programsorozat keretében valósulnak meg.

Forrás: MTI