Kicsomagolták Modigliani aktját a Nemzeti Galériában

Kicsomagolták a Magyar Nemzeti Galériában (MNG) rendezendő Modigliani-kiállítás egyik főművét csütörtökön; az Oszakából érkezett, Fekvő akt kibontott hajjal című festmény június 29-től lesz látható.

Budapest, 2016. június 23. Az olasz Amedeo Modigliani Fekvõ akt kibontott hajjal címû festménye kicsomagolás után a Magyar Nemzeti Galériában (MNG), Budapesten 2016. június 23-án. Az Oszakából kölcsönzött képet a sajtó jelenlétében csomagolták ki, amely az MNG-ben június 29-tõl október 2-ig látható Modigliani-kiállítás egyik szenzációja lesz. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Az olasz Amedeo Modigliani Fekvő akt kibontott hajjal című festménye kicsomagolás után a Magyar Nemzeti Galériában (MNG), Budapesten 2016. június 23-án. Az Oszakából kölcsönzött képet a sajtó jelenlétében csomagolták ki, amely az MNG-ben június 29-tõl október 2-ig látható Modigliani-kiállítás egyik szenzációja lesz. – MTI fotó: Szigetváry Zsolt

Amedeo Modigliani életművéből még sosem nyílt kiállítás Magyarországon, az avantgárd egyik vezéralakjának munkásságát bemutató tárlattal párhuzamosan most ráadásul egy nagyszabású Picasso-kiállítás is megtekinthető az MNG-ben – emlékeztetett a múzeum főigazgatója.

Baán László hozzátette: a több mint nyolcvan alkotást felvonultató tárlatra 61 Modigliani-mű érkezik a világ vezető múzeumaiból és magángyűjteményeiből. Modiglianit többnyire festőként ismeri a magyar közönség, a Nemzeti Galéria június 29-től október 2-ig látható kiállításán azonban szobraival is megismerkedhetnek az érdeklődők – jegyezte meg.

Kiemelte, hogy az olasz művész életművén belül is az aktok a legnépszerűbbek, a most kicsomagolt alkotás ezek közül is a legritkábban látható darabok közé tartozik.

A Fekvő akt kibontott hajjal című festményt 1989-ben vásárolta meg Oszaka a japán város tervezett művészeti múzeuma számára. Mivel az intézmény csak 2021-ben nyílik meg, az értékes Modigliani-aktot raktárban őrzik, ahonnan az elmúlt 27 évben csak két alkalommal adták kölcsön európai kiállításra – hívta fel a figyelmet a főigazgató.

Baán László az MTI-nek elmondta: az Oszakából érkezett festmény értékéről nem adhat információt, emlékeztetett azonban arra, hogy Modigliani egy hasonló aktja 2015 végén 170 millió dollárért kelt el.

A Nemzeti Galériában Modigliani számos aktja, portréja és szobra lesz látható; a bemutatott anyag biztosítási összértéke meghaladja majd a 100 milliárd forintot – közölte Baán László.

Forrás: MTI