Kiállításokkal, koncertekkel és túrákkal várják az Őrségi Vásárra érkezőket

Kiállításokkal, koncertekkel, természetjáró túrákkal és az elmaradhatatlan kirakodóvásárral várják az érdeklődőket ezen a hétvégén az Őrségi Vásáron – tájékoztatta az MTI-t pénteken Őr Zoltán, a Vas megyei Őriszentpéter polgármestere.

Tájékoztatása szerint idén is több mint tízezer látogatóra számítanak a rendezvénysorozat szervezői. A programok már pénteken délután megkezdődnek, helyi alkotók munkáiból nyílik kiállítás Szőcén és Felsőjánosfán, a falusi háztartás gasztronómiai eszközeit bemutató tárlatot nyit meg pénteken délután Bajánsenyén V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára és a hagyományos Kapornaki Találkozót is megtartják a szlovéniai Kapornak községben.

Az Őrségi Vásár hivatalos megnyitóját szombaton reggel 9 órától tartják Őriszentpéter központjában, ahol már kora reggeltől térzene köszönti az érdeklődőket, az önkormányzati hivatal elől pedig útjára indul az első Őrségi Vásár Kerékpártúra.

Több kiállítás is megnyílik szombaton délelőtt a Őriszetpéteri Művelődési Házban, amelyek közül az egyik a családi élet jelentős eseményeit, szokásait, őrségi hagyományit mutatja be. A művelődési ház klubhelyiségében Gross Arnold grafikus alkotásaiból nyílik kiállítás.

Az Őrségi Vásárhoz kapcsolódó programok között a polgármester ismertetése szerint nagy hagyománya van a természetjáró túráknak, ezek közül egyre népszerűbb a 22 kilométeres Őrség-Goricko gyalogtúra amely az Őrség és a Mura vidék természeti szépségeivel ismerteti meg a résztvevőket, Szalafőről indulva Hodoson át Kapornakon és Domaföldön keresztül, Bajánsenye érintésével vissza Szalafőre.

Akik csak kisebb, mindössze öt kilométeres túrára vállalkoznak, azok Őriszentpéteren belül barangolhatnak, az Őrségi Nemzeti Park szakembereinek vezetésével bejárva a szeres települést.

A szabadtéri kulturális programok szombat délután a helyi református templom előtt felállított színpadon zajlanak majd, délután három órától fellép a Szökős Néptáncegyüttes, majd a Sipőc Band, végül pedig a Magna Cum Laude koncertje zárja a sort, amit utcabál követ.

Vasárnap a kirakodóvásár mellett gyermekprogramokkal, táncbemutatóval, este pedig a Holdviola zenekar koncertjével szórakoztatják az érdeklődőket.

Forrás: MTI