Francia Nyári Egyetem – július 4-8. (Francia Intézet, ELTE)

A már hagyományosnak számító francia nyári egyetem július 4. és 8. között ötödik alkalommal várja az ország és a régió franciatanárait az egyhetes továbbképzésre, amelyet ismét a Budapesti Francia Intézet, a Franciatanárok Egyesülete, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem, valamint a Francia-magyar Egyetemközi Központ szervez.

A francia nyelv továbbra is meghatározó szerepet tölt be Magyarországon: 25 000 franciául tanuló diák, 800 franciatanár, 10 két tanítási nyelvű francia tagozatos iskola, a Budapesti Francia Intézet, 5 Alliance française országszerte és számos felsőoktatási intézmény vesz részt a francia nyelv terjesztésében. Emellett a francia kormány továbbtanulási lehetőséget is biztosít Franciaországban, idén összesen 79 magyar hallgató tanulmányi ösztöndíját finanszírozza.

A munkaerőpiacon igen fontos a több nyelvre kiterjedő nyelvismeret, a szülők is egyre gyakrabban választják gyermekeik számára a francia nyelvet. A budapesti Francia Gimnáziumban, valamint a francia két tanítási nyelvű iskolákban egyre erősödő túljelentkezés tapasztalható.

A kiváló franciaoktatás fokmérője a tanárok megfelelő alap- és továbbképzése, a Magyarországi Francia Nagykövetség és a Budapesti Francia Intézet ezért nagy hangsúlyt fektet az ilyen típusú továbbképzések rendszeres megszervezésére.

A nyári egyetem keretében indul el az IF-Prof Hongrie elnevezésű, új internetes platform is, amely a magyarországi franciatanárok virtuális kapcsolattartását segíti elő.

A továbbképzés másik újdonsága, hogy a TV5 Monde televíziós csatorna Destination Francophonie című műsora összeállítást készít a nyári egyetem eseményeiről. Ivan Kabakoff, a csatorna világszerte ismert műsorvezetője nemcsak kamerákkal lesz jelen az eseményeken, hanem előadást is tart a képzésben részt vevő tanároknak.

A nyitónap díszvendége Magyar Levente, gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár.

Bár a továbbképzésre a jelentkezés lezárult, a szervezők továbbra is szívesen válaszolnak minden kérdésre a universitedeteorganisateurs@gmail.com email címen.

A nagyközönség az alábbi ingyenes programon vehet részt :
Filmvetítés a Francia Intézetben július 5-én 19.30-kor:
La Cour de Babel c. dokumentumfilm (2014, 89’)
R.: Julie Bertuccelli
Többek között ír, szerb, brazil, tunéziai, kínai, szenegáli fiatalok körében forgatott a francia rendezőnő. A film reményt ad a fiatalokról és az integrációról alkotott kép javulásához.

Forrás: Budapesti Francia Intézet
,