Koncertek, színházi előadások, gyermekprogramok a Tihanyi Levendulafesztiválon

Koncertek, színházi előadások és gyermekprogramok várják a látogatókat a június 24-én kezdődő és vasárnapig tartó 12. Tihanyi Levendulafesztiválon. A rendezvény kísérőprogramjai egészen július elejéig tartanak – tájékoztatta az MTI-t a település polgármestere.

lllusztráció – Fotó: Tóth Viktória

lllusztráció – Fotó: Tóth Viktória

Tósoki Imre elmondta, hogy a hagyományokhoz híven a levenduláé a főszerep a Nagy László Művelődési Ház és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park által szervezett fesztiválon, melynek névadó növényével többek között lekvárként elkészítve és szappanként, szörpként is találkozhatnak a látogatók.

Fontos küldetése a fesztiválnak a hagyományápolás, a gyermekek népi játékokkal játszhatnak, valamint a levendulalepárlás folyamatát is megismerhetik a látogatók – fogalmazott a polgármester.

A programok közül kiemelkedik a szombati, levendula jegyében tartott kézműves játszóház és vasárnap az ősi hangszerekkel való ismerkedés – fűzte hozzá.

Tósoki Imre elmondta azt is, hogy szombaton, csatlakozva a Múzeumok éjszakája programhoz, szerzetesi idegenvezetés indul a látogatóközpontból, és megnyitják az érdeklődők előtt a máskor nem látogatható 18. századi szerzetesi kriptát. Barokk orgonamuzsika csendül fel és apátsági ételeket és italokat lehet majd kóstolni.

Vidám színfoltja a rendezvénynek az Öreg-Levendulásban tett szombati túra, melyet a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szakemberei vezetnek. Szombaton lép színpadra a Budapesti Utcaszínház a Ludas Matyi című produkcióval, a Csopak Táncegyüttes, a Zabszalma Együttes és Szabó Balázs Bandája is, az estet utcabál zárja – foglalta össze a polgármester.

Tósoki Imre jelezte, hogy az 1930-as évekre visszanyúló levendulatermesztés a jövőben még nagyobb területet hódít meg, hiszen egy helyi vállalkozó újabb ültetvényt telepít a tihanyi bekötőútnál és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park is bővíteni fogja a területeit.

Forrás: MTI