A papírsárkányé a főszerep a Győrkőcfesztiválon

Tíz helyszínen ezer program lesz a július 1. és 3. között kilencedik alkalommal megrendezendő Győrkőcfesztiválon a Győr-Moson-Soproni megyeszékhely belvárosában, amelynek tematikája ezúttal a papírsárkány lesz – jelentette be a szervező Vaskakas Bábszínház igazgatója pénteken sajtótájékoztatón.

Kocsis Rozi hangsúlyozta, hogy a gyerekeknek szóló háromnapos programsorozat a város széleskörű összefogásának eredménye.

A programokat részletezve elmondta, hogy július 1-jén a Dunakapu téren a Makám Zenekar, a Pa-dö-dő, a 64U, valamint Dobrády Ákos koncertje után Borkai Zsolt polgármester átadja a város kulcsát a gyermekeknek.

Szombaton és vasárnap a Széchenyi téren autókat, kerékpárokat és repülőket próbálhatnak ki a gyerekek, a Kazinczy utcában pedig kreatív, logikai és ügyességi foglalkozásokat tartanak.

A Várágyúknál mások mellett a Rippel Akadémia növendékei artista-, Ungár Anikó előadóművész pedig bűvészmutatványokat ad elő. A Rába Kettős-hídon „jövőbe látó készülékeket” próbálhatnak ki a fiatalok, emellett lesz homokozó, hídi vásár és labdacsata.

A Bécsikapu téren jóságsütivásárt tartanak, lesz óriáskerék, az E.ON Zrt. pedig energiatudatosságra nevelő feladatokkal készül.

A Vársétányon pancsoló és kalandpark, a Mihálkovics sétányon pedig hullámvasúttal, mászófallal és csúszdával várják az érdeklődőket.

A Radó-sziget északi oldalán Csukás István mesekiállítása tekinthető majd meg, és kipróbálhatják a gyerekek a felhővadászatot, a győrkőcpancsolót, a vadászpróbát és a virtuális céllövöldét. A sziget déli oldalán egyebek mellett lóversenypálya, tekergőtér és játszóház lesz, de labdacsatázhatnak is a gyermekek.

A Bercsényi ligetben mások mellett a Reflex Környezetvédő Egyesület, a Magyar Madártani Egyesület és a Győr-Szol Zrt. tart  környezetvédelemre nevelő programokat.

A belvárosban gólyalábasok és a Bab Társulat tálcás játékai is várják a kicsiket.

A programokba bekapcsolódott a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum, amelynek munkatársai kézműves foglalkozásokkal idézik meg a sárkányokat, legyen az európai, vagy a keleti kultúrkörben szereplő sárkány.     Somogyi Tivadar, Győr alpolgármestere elmondta: a város büszke erre a rendezvényre, mert amellett, hogy a felnövekvő nemzedékről szól július első három napja, a város turizmusára is jó hatással van.

Szombati-Serfőző Eszter, a győri önkormányzat kulturális és sport főosztályának vezetője elmondta, hogy a fesztivál keretében nyolcadik alkalommal rendezik meg a Győrkőcolimpiát, amelyre 16 város több mint kétszáz gyermeke jelentkezett eddig, s Győr testvérvárosaiból, a németországi Ingolstadtból, a lengyelországi Poznanból és az Oroszországi Nyizsnyij Novgorodból is jönnek gyermekek. Ők mintegy nyolc sportágban, köztük labdarúgásban, váltófutásban, teniszben, strandröplabdában, vízilabdában és úszásban mérkőznek meg.

Forrás: MTI
,