Zenei programok a Dunapest fesztiválon – A cappella, A38 bulik, „egyszálgitáros” fellépők a június 16-19. közötti Dunapesten

A zenei programok lesznek túlsúlyban a csütörtökön kezdődő Dunapest művészeti és urbanisztikai fesztiválon, de a dunai helyszíneken rengeteg ingyenes színházi, filmes, képzőművészeti, irodalmi, urbanisztikai, közösségi, családi és sportprogramot is szerveznek.

Könnyűzene és filmek az A38-on

64762-1465993513-korte_tel

A Dunapest könnyűzenei programjainak központja az A38 Hajó, ahol fellép többek között az osztrák Dorian Concept Trio, a Mius és Jónás Vera is. Oliver Thomas Johnson, művésznevén Dorian Concept a kortárs európai elektronikus zene egyik vitathatatlan zsenije, első absztrakt downtempo lemezével hatalmas sikert aratott, a második már a Ninja Tune-nál jelent meg. A Mius Álmos Gergely egyszemélyes projektje, első albuma a német Sonar Kollektiv gondozásában nemrég megjelent Eigengrau. A fiatal dalszerző-gitáros-énekesnő, Jónás Vera az utóbbi idők egyik legnagyobb felfedezése: zenei tanulmányai nagy részét a londoni Centre of Contemporary Music-on végezte, évek óta Londonban és Budapesten él és alkot. Jónás Vera Experiment nevű zenekarának első nagylemezét, a Game-et a függetlenek egyik legfontosabb nemzetközi fórumán, az Independent Music Awardson több kategóriában is jelölték. Az A38-as koncertek után természetesen bulik is lesznek, pénteken a British mood brit zenéire, szombaton Ludmilla, a Dublic ikrek és a Ninjabreakz DJ Krueger születésnapi szettjére táncolhatunk, ráadásul belépődíj nélkül.

A cappella a Várkertben

64762-1465993513-tavasz_jazz

A Hangvető szervezésében fesztivál lesz a fesztiválban: nemzetközi Budapest A Cappella Fesztivál a Várkert Bazárban. A hangszer nélküli csoportos éneklésnek színes hagyományai vannak szerte a világban, és a Hangvető célja, hogy a legszebb, elsősorban többszólamú énekes hagyományokat megismertesse a magyar közönséggel és különleges kulturális eseményként a külföldi turistákkal is. A Várkert Öntőház Udvarát három napig zengik be a finn, grúz, svéd, zimbabwei, bolgár és magyar dallamok.

Egy szál gitárral a Kopaszi-gáton

Vasárnap 16 órától óránként más dalszerző-énekes lép fel egy szál gitárral a Kopaszi-gáton, köztük a magyar nyelvű dalait francia elemekkel színesítő Szeder, vagy a félig stockholmi, félig budapesti I Am Soyouz, Make Dávid The Devil’s Trade-je, sőt, A Dal Felfedezettje, Petruska és Beck Zoli is.

Filmek, színház, vizes installáció, családi programok

A zenei, filmes és utcaszínházi programok mellett különlegesnek és nagyon látványosnak ígérkezik a német Julius Popp szöveget formáló vízesés installációja, amelynek megnyitója egyben a fesztivál első eseménye is – a Ludwig Múzeum a művészet és a tudomány határait kutató világhírű alkotó nagyszabású, helyspecifikus installációjával csatlakozik a programsorozathoz. A londoni olimpián és a New York-i MoMA kiállításán is bemutatott Bit.Fall című munka egy látványos vízfüggöny: a lehulló vízcseppek folyamatosan változó, „folyékony” szavakat formálnak, amiket egy számítógépes algoritmus választ ki magyar honlapok leggyakrabban előforduló tartalma alapján. Az installáció a fesztivált követő időszakban is látható lesz a Ludwig Múzeum előtti téren.

Kenuépítés, tematikus séták, városi játék

64762-1465993513-augusztus_pikula

A Duna mindezek mellett témája is a fesztiválnak: a BUPAP sétáján például Dunajcsik Mátyás író, költő mutatja meg, hol volt a város világítótornya és az egykori hajóhidak a Dunán, a Mindspace pedig városi kalandtúrára várja az érdeklődőket. Sőt, a pesterzsébeti, gyönyörűen felújított Hullám Csónakházaknál a TECHNIKA1 Nyitott Műhely és az Amatőr Hajóépítők Közössége tart közös hajóépítő workshopot: az itt, a résztvevők által készített hajók haza is vihetőek. De sportolni magán a fesztiválon is lesz lehetőség: a SUHANJ! mozgásukban vagy látásukban korlátozottakkal együtt szervez rövidebb közösségi futást, a Kvázibárki futóközösség pedig „gerilla” félmaratonnal és maratonnal készül a Duna mentén.

A szervezők természetesen a családokra is gondoltak: többségében a Kopaszi-gáton, a BVA Öbölben készülnek sok gyerekprogrammal, például művészeti és kézműves foglalkozásokkal, ügyességi játékokkal és Rutkai Bori Bandájával.

A június 16-19. között megrendezett Dunapest művészeti és urbanisztikai fesztivál programjainak többsége ingyenes, és mindegyik kapcsolódik valamilyen formában a Dunához, akár a témát, akár a helyszínt tekintve. A négynapos esemény tizenegy úszó és vízparti helyszínén összesen hetven művészeti és urbanisztikai programot szervez a Kultúrkombinát Kft. Budapest Főváros Önkormányzatával és a BVA-val összefogásban. A rendezők szándéka, hogy fontos kortárs alkotókat mutassanak be és új együttműködéseket indítsanak el, miközben a Dunára és a városlakók folyóval való kapcsolatára irányítják a figyelmet.

A részletes műsor elérhető a dunapest.hu oldalon, illetve a rendezvény Facebook oldalán (facebook.com/dunapest).