Ismét megfestik a belvárosi tűzfalakat – pályázat indul falfestő alkotók számára

Augusztus végén újra megrendezik az egy hónapos falfestő programsorozatot, a Színes Város Budapest Fesztivált. Az idei tematika a városra, a vízre és a budapesti fejlesztésekre épül majd.

Színes Város Budapest 2015 - Régiposta utca

Színes Város Budapest Fesztivál 2015 – Régiposta utca

A 2014-ben indult fesztivál célja, hogy magyar és külföldi alkotók színesítsék Budapest belvárosának tűzfalait, és egyéb kültéri felületeit. Idén is számos új felületet festenek majd meg, e mellett a programok területén is jó pár újdonságot ígérnek a szervezők.

– Nagyon fontos Budapest arculata szempontjából az a küldetés, amit a Színes Város csapata már évek óta magára vállal, hiszen alulról jövő kezdeményezésként indultak, és mostanra szinte egy egész ország tudja, mit jelent a művészeti célú tűzfalfestés a fővárosban – mondta el Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes, majd hozzátette: idén is azért álltak a kezdeményezés mellé, mert az ilyen sorozatok képesek arra, hogy Budapest kreatívabb arcát is megmutassák mind a magyarok, mind a külföldiek számára.

– Élőfestés, gyerekprogram, koncertek, bulik, kiállítás – ez csak néhány példa azok közül a programok közül, amelyek a falfestéseket kísérik majd – mondta el Nádudvari Noémi, a fesztivál kurátora. Ezzel azt szeretnék elérni, hogy a vizuális művészeten kívül egyéb kreatív ágazatok is helyet kapjanak a szeptember végéig tartó rendezvények között.

Színes Város Budapest Fesztivál 2015 - Kazinczy utca

Színes Város Budapest Fesztivál 2015 – Kazinczy utca

Az egyik újdonság idén az, hogy olyan alkotók jelentkezését várják a szervezők, akik szeretnének kültéren alkotni, képesek is erre, vagyis megvan hozzá a megfelelő tudásuk, és örömmel mutatnák meg azt a nagyobb közönségnek is. A pályázathoz nem szükséges más, csak egy portfólió elküldése a szinesvaros.hu-n található elérhetőségek bármelyikére. Az alkotókat és a terveket szakmai zsűri bírálja el.

– Az Olimpia2024 elsősorban azért is fontos a budapestiek számára, mert olyan lényeges fejlesztésekkel bővül a főváros, amelyek formálják és átalakítják a város szövetét. A Színes Város Budapest Fesztivál is ezért jelentős kezdeményezés, mert a művészeti koncepció mögött jelentős városfejlesztést is végrehajtanak, hiszen gigantikus méretű tűzfalakat hőszigetelnek, ezáltal évtizedekre újítanak meg omladozó felületeket – jelentette ki Dr. Fürjes Balázs, a 2024-es olimpia pályázat vezetője, a fesztivál védnöke.

Eddig 22 művész, több mint 20 művészeti projektet valósított meg a Színes Város Budapest Fesztivál keretein belül, amit Magyarország első tűzfalszínesítő szervezete, a Színes Város Csoport szervez. A szervezet nevéhez immár közel 20.000 m2 falfelület kiszínesítése fűződik az egész országban. A fesztivál idén Budapest Főváros Önkormányzata, a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. és a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt. támogatásával jön létre.

Színes Város Budapest Fesztivál 2015 - BAH-csomópont

Színes Város Budapest Fesztivál 2015 – BAH-csomópont