Három premierrel készül az új évadra a Játékszín

Három premierrel, a Kölcsönlakás, az Életrevalók és Az eastwicki boszorkányok bemutatójával készül 2016/17-es évadjára a Játékszín.

Az új évadot bemutató keddi sajtótájékoztatón Bank Tamás, a Játékszín igazgatója elmondta, hogy Ray Cooney és John Chapman Kölcsönlakás című vígjátékát december 10-én láthatja először a közönség Kapitány Iván rendezésében. A darab főbb szerepeit Dobó Kata, Lévay Viktória, Debreczeni Csaba, Lengyel Tamás, Szulák Andrea, Erdélyi Tímea, Molnár Áron, Klem Viktor és Szabó Erika játsszák.

A nagy sikerű Életrevalók című könyv és film színházi feldolgozása március negyedikén mutatkozik be először magyar színpadon Horgas Ádám rendezésében, aki egyben a darab írója és zeneszerzője is. A produkció két főszereplője Hirtling István, valamint a békéscsabai Vadász Gábor.

Horgas Ádám szerint az Életrevalók című francia mozi azért válhatott kultuszfilmmé, mert nagyon húsba vágó témát boncolgat, az elfogadást. A gazdag és művelt mozgássérült arisztokrata, valamint a fiatal, külvárosi bevándorló különös barátságának története a roma kultúrába ágyazva jelenik meg a színpadon.

Az Életrevalók bemutatójáról szólva Bank Tamás kiemelte, a teátrum nagy odafigyelést tanúsít a társadalmi-lélektani kérdéseket felvető színművek iránt, ezt bizonyítja a repertoárján szereplő Acélmagnóliák és a Virágot Algernonnak is.

A harmadik premier rendezője Bagó Bertalan, aki Az eastwicki boszorkányok című darabot állítja színpadra, ezt április 21-én láthatják a nézők. John Updike regényéből Tasnádi István készít adaptációt, amelyben az emberi kapcsolatok kerülnek a középpontba.

Bagó Bertalan, a sajtótájékoztatón levetített videoüzenetében abszurd, furcsa, pszichedelikus történetként aposztrofálta a darabot, amely nagyon mély tanulságokkal bír. Mint hozzátette, rendezőként az erotika mélyebb megfogalmazására fog törekedni. A darab főbb szerepeiben Gáspár Sándort, Pokorny Liát, Parti Nórát és Lévay Viktóriát láthatja a közönség.

Bank Tamás a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a nyári hónapokban a társulat Kaposváron, Gyulán, Debrecenben, Balatonföldváron, Tihanyban és Szarvason lép fel.

A Játékszín 2015/16-os, negyedik évadáról kiemelte: sikeres év van mögöttük, és, bár egyelőre nem szolgálhat pontos adatokkal, annyi biztos, hogy június 14-ig 361 előadást tartottak és június 10-ig 101 ezer fizető nézőjük volt. Vidéken 48 előadást bonyolítottak le, ami további 17 ezer 577 nézőt jelent, így a július 10-i évadzáráskor várhatóan elérik a 130-140 ezres nézőszámot. Mint hozzátette, a jelen állás szerint 99,38 százalék a színház kihasználtsága.

A jövőről szólva elmondta, jelenleg új menedzsment felépítésén dolgoznak és ősztől a színház arculatának megváltoztatásába is belekezdenek. Az új évadban folytatják a már megkezdett projekteket: a Játékszín Galéria és Bock Színpad is nagyobb szerephez jut.

A tavaly megkezdett együttműködés a villányi Bock Pincével sikeresnek bizonyult, így hosszú távú stratégiai együttműködést kötöttek. Ennek részeként a színház kávézójában található Bock Színpadot olyan közösségi hellyé alakítják, ahol kulturális programokkal, pódiumbeszélgetésekkel és a társulat művészeink előadóestjeivel fogják várni a közönséget.

Az igazgató szerint a jelenleg játszott darabokat tovább viszik a következő évadra és a Játékszín is megpróbálkozik egy új játszóhellyel, amelynek részleteiről várhatóan az évadnyitón fognak beszámolni.

Forrás: MTI