Idén is a Várkertbe költözik a Budapest A Cappella Fesztivál! Fellépők a grúz polifonikus férfikartól a finn folk hopig

Izgalmas nemzetközi produkciókkal és a műfaj legjobb itthoni előadóival jelentkezik Budapest friss zenei fesztiválja, a tisztán vokális zenéket felvonultató Budapest A Cappella Fesztivál.  A program a Várkert Bazár Öntőház udvarán lesz látható, június 17-19 között.

Acapella_fb_ad_date

Könnyed nyár  esti  szórakozást  ígér Budapest  zenei  fesztivál kínálatának egy friss gyöngyszeme, a hangszer nélküli énekes zenéket felsorakoztató Budapest A Cappella Fesztivál. A tavaly hagyományteremtő szándékkal indult rendezvény a nagy érdeklődés miatt időben is, programban is bővült. Az immár három napig tartó esemény a hazai fellépők mellett nemzetközi együtteseket is kínál.

A fesztiválon fellép a finn Tuuletar, mely meggyőző bizonyítéka annak, hogy a természetközeli finn hagyományból is születhet valami igazán vagány és városi. Akinek már volt szerencséje  a bolgár többszólamú énekléshez, az tudja, milyen átható és különleges ez a hozzánk egyszerre közeli, mégis vonzóan  más  dallamvilág. Ezt képviseli hűen és tehetséggel az Abagar, négy fiatal énekesnő képzett hangján megszólaltatva. Az éneklés öröme hatja át Vusa Mkhaya, a Bécsben élő, zimbabwei származású énekes-dalszerző zenéjét. Grúziából érkezik és hozza el nekünk különleges grúz polifonikus ének csodáját az Alaverdi, míg a svéd Kongero négy  énekesnőjének előadása bepillantást  ad a  svéd  népdalok többnyire kedvesen indázó, néha visszafogottan melankolikus világába. A zárónap sztárvendége Mamadou Diabaté, aki elsősorban a 13. századig visszanyúló griot hagyomány modern mestere, dalaiban Mali zenei hagyományát szólaltatva meg.

Természetesen az acappella műfaj itthoni képviselői is fellépnek majd a fesztiválon, így érkezik a hazai acappella  pop  kiemelkedő  együttese, a Fool  Moon,  de  fellép  a több  mint  tíz  éve magas színvonalon alkotó Jazzation, valamint a Romengo együttes  is, melynek koncertjén Lakatos Mónika mágikus hangja és az autentikus szatmári oláh zene alkot csodás egységet.

A  Budapest A Cappella Fesztivál támogatói: Nemzeti Kulturális Alap, Várkert Bazár, Dunapest, Skandináv Ház, Bolgár Kulturális Intézet, Finnagora, Osztrák Intézet Budapest, Appeninn Holding Nyrt.

Június 17. péntek
19:00-20:00 ABAGAR (Bulgária)
20:00-21:00 VUSA MKHAYA (Ausztria, Zimbabwe)
21:00-22:00 JAZZATION (Magyarország)

Június 18. szombat
18:00-19:00 TUULETAR (Finnország)
19:00-20:00 ALAVERDI (Grúzia)
20:00-21:00 KONGERO (Svédország)
21:00-22:00 FOOL MOON (Magyarország)

Június 19. vasárnap
19:00-20:30 LAKATOS MÓNIKA ÉS A ROMENGO (Magyarország) sztárvendég: MAMADOU DIABATÉ (Burkina Faso)

A programról bővebben ide vagy ide kattintva olvashat.

Forrás: Várkert Bazár