Mi vagyunk a Grund! – Eszenyi Enikő vígszínházi sajtótájékoztatója

Nagy sikerszériák, nagy nézőszámok, nagy alakítások, nagy nemzetközi figyelem – ez jellemezte a Vígszínház 120. évadát. A társulat jelenleg a 121. évadra készül, színházi grundján különleges alakokkal találkozhatnak majd a nézők, ott lesz Raszkolnyikov és Porfirij, Nemecsek és Boka, Puck és Zuboly, II. Erzsébet és Churchill, Pentheszileia és Achilles, Don Juan és Sganarelle.

A 120 éves Vígszínház egy éve az Európai Színházak Uniójának tagja, az Unió Európa legfontosabb színházai között tartja számon. Ez egy igazán fontos előrelépés még egy 120 éves színház történetében is. Ebből kifolyólag egyre több rangos meghívást kap a társulat Európából és a világ legtávolabbi helyeiről is, egyre több nemzetközi alkotó érkezik a Vígbe, és nézi meg az előadásokat, viszi hírét szerte a világba.

A Vígszínházba nagyon hűséges közönség jár, ezt a kiemelkedő nézőszámok is mutatják. A Víg nagyszerűen zárta a 2015/2016-os évadot, három játszóhelyen 575 előadást 354 869 néző látott. A Vígszínházban 253 előadásra 226 431 ember látogatott el, a Pesti 258 előadása 124 114 nézőt, a Házi 64 előadása 4 324 nézőt vonzott be.

Nagy érdeklődés és siker fogadta a 120. évad bemutatóit. Az ifjú közönség szívét meghódította az Óz, a csodák csodája, amit hatvan ezren láttak egyetlen évadban. Nádas Péter darabja, a Találkozás sikerét mutatja, hogy meghívást kapott Kínába, a guangzhoui színházi fesztiválra. Magyar színházi társulat még nem járt e kínai városban. A másik nagy elismerés, hogy az Istenítélet meghívást kapott a POSzT versenyprogramjába.

A Vígszínház 121. évadára készül a társulat. A 121 négyzetszám, 11-szer 11, így nagyon szerencsés. Érdemes bérletet váltani, a Vígszínház nézőinek hűséges táborához tartozni, hiszen nagyon különleges az idei műsorterv.

Újra a Vígszínházban rendez a nagyszerű alkotó, Michal Dočekal. Dosztojevszkij Bűn és bűnhődése az orosz irodalom meghatározó remekműve, és ugyanakkor egy fordulatos krimi, egy brutális gyilkosság és az azt követő nyomozás története. Raszkolnyikov szerepében Orosz Ákos, Porfirijként Stohl András látható. A Vígszínház az előadást a 100 éve született Jurij Petrovics Ljubimovnak ajánlja.

Három új magyar bemutatóra készülnek a Vígszínházban. Az egyik legjobban várt Molnár Ferenc szívbe markoló alkotása: A Pál utcai fiúk. A Dés László- Geszti Péter szerzőpáros most Grecsó Krisztián íróval dolgozott együtt a zenés színházi adaptáción, a dramaturg Radnóti Zsuzsa, a koreográfus Horváth Csaba és a rendező Marton László. Nemecsek szerepében Vecsei Miklós először mutatkozik be a Vígszínház színpadán, Bokaként az előző évadban már számos nagy szerepben bizonyító Wunderlich József látható.

Bartis Attila a Vígszínház számára írta új darabját, a Rendezést, melyet Szikszai Rémusz rendez a Házi Színpadon. A Vígszínház számára mindig fontosak a női alkotók, és szerzők, most egy filmrendezőnő mutatkozik be saját írásával. Kincses Réka A Pentheszileia Program című darabját szintén a Házi Színpadon láthatják Szilágyi Csenge főszereplésével.

Hosszú idő után újra színházban rendez Szabó István Oscar-díjas filmrendező. A Távoli dal című színmű egy vallomás, egy fiú útkereséséről szól. A Házi Színpad előadásának Willem szerepében Józan László.

A Víg harmadik bemutatója Shakespeare Szentivánéji álma, az előadást Kovács D. Dániel állítja színpadra, ezzel folytatva a Vígszínház immár hagyománnyá vált Shakespeare-sorozatát. Stohl András, mint Zuboly a drámatörténet egyik legvarázsosabb átváltozásán megy keresztül, Eszenyi Enikő pedig Puckként kerít negyven perc alatt övet a föld körül.

Az Audiencia, az utóbbi évek egyik sikerdarabja a Broadway és a West End színházai után a Pesti Színházba érkezik Valló Péter rendezésében. II. Erzsébet királynő, azaz Halász Judit audienciáin fogadja miniszterelnökeit, Churchillt, azaz Lukács Sándort, John Majort, azaz Fesztbaum Bélát, Harold Wilsont, azaz Hegedűs D Gézát. Nemcsak a kormányzás nehézségeibe nyerünk betekintést, hanem megismerhetjük korunk egyik legmegkapóbb személyiségét és minisztereit.

Don Juan az egyik legrejtélyesebb, legkülönösebb alakja a világirodalomnak. A Pesti Színház második bemutatójának rendezője Kovács D. Dániel, Don Juanként Hajduk Károly, elválaszthatatlan szolgájaként Hegedűs D. Géza látható.

Woody Allen nagysikerű filmjének adaptációja, a Szentivánéji szexkomédia a Pesti Színház harmadik bemutatója. Kern András egy újabb Woody Allen műben látható majd, egy szórakozott filozófia professzort alakít. Az előadás színpadra állítója a kiváló orosz rendező, Aleksandr Bargman.

A grund, amit annyian szeretnek, a társulat számára maga a Vígszínház. Legyen Ön is a részese, rágja velük együtt a gittet!

Forrás: Vígszínház