Japán napok a Hopp Ferenc Múzeumban és a Kogart Házban

Teaceremóniával, zenei bemutatókkal, képregényekkel, japán rajzfilmekkel és jelmezversennyel is várják a keleti ország kultúrája iránt érdeklődőket a Japán napok programjai szombaton és vasárnap a Hopp Ferenc Múzeumban és a Kogart Házban.

A Magyar-Japán Baráti Társaság által szervezett rendezvény fő célja, hogy betekintést nyújtson az érdeklődőknek Japán különleges és misztikusnak tűnő kultúrájába, hangulatába és gasztronómiájába – olvasható a társaság MTI-hez eljuttatott közleményében.

A Hopp Ferenc Múzeumban a gasztronómiai élményre vágyókat teaceremónia, a japán sportok iránt érdeklődőket a karatésok és kardművészek bemutatója, míg a zenekedvelőket Kenéz László bambuszfurulya-művész és a Kiyo-Kito Taiko együttes dobkoncertje várja.

Készülnek bemutatóval a japán képregény- és rajzfilmrajongóknak is, a cosplayversenyen pedig a szerepjáték-kedvelők mutatják be különleges öltözékeiket. A múzeum kertjében az origami mellett kalligráfia-bemutató is lesz, amely a betűírás művészetét ismerteti meg az érdeklődőkkel, a gyerekek pedig a japán mesevilágból kaphatnak ízelítőt a mesesarokban. A játékos kedvűeket Makó Péter négy danos mester és társai avatják be a tradicionális táblajáték, a go rejtelmeibe.

A kulturális programok mellett a rendezvény ideje alatt ki lehet próbálni a siacu masszázst, amelyben a modern és a keleti gyógyászat több ezer éves hagyományai keverednek.

A Kogart Házban ezúttal tudományos ismeretterjesztő előadások várják az érdeklődőket, amelyek bemutatják a japán fametszetek, sírfreskók, vezetéknevek, továbbá az animék világát, illetve ismertetik a furosiki kendő használatát. Ezeken túl olyan témakörök is szóba kerülnek majd, mint a japán gazdaságpolitika, a japán hangszerek világa, vagy a magyarországi japán nyelvoktatás. Ugyanitt várja a látogatókat a manga, haiku, cosplay és kard kiállítás is.

Forrás: MTI