Már csomagolják a szegedi Pompeji-kiállítás tárgyait Nápolyban

Megkezdődött a szegedi Pompeji-kiállítás tárgyainak becsomagolása Nápolyban. A szállító cég szakemberei több napon keresztül pakolják speciális ládákba és dobozokba a többmilliárdos értékű, pompeji katasztrófát megélt műtárgyakat. A kollekciót június 25-től láthatják az érdeklődők a Móra Ferenc Múzeumban.

Pompeji

Pompeji

Már csomagolják a hamarosan Szegeden látható Pompeji-kiállítás műtárgyait Olaszországban, a Nápolyi Régészeti Múzeumban. A többmilliárdos értékű tárgyak túlélték a 79-es katasztrófát, a Vezúv kitörését: a vulkáni hamu alatt konzerválódtak közel kétezer évvel ezelőtt.

Összesen 120 műtárgy érkezik majd: a tárgyakat jelenleg a nápolyi múzeumban őrzik, melyek szállításához rendkívül szigorúan meghatározott körülmények kellenek. Különleges, duplafalú ládákban és dobozokban klimatizált, speciális kamion szállítja a kollekciót Szegedre. A pakolást már végzik a szállító cég munkatársai: a nagy precizitást igénylő munka több napot vesz igénybe, mielőtt útnak indulhat a szállítmány Magyarország felé.

A Pompeji-kiállítást június 25-től láthatja a nagyközönség a Móra Ferenc Múzeumban és a Fekete házban Szegeden. A tárlat a katasztrófa pillanatai mellett igyekszik bemutatni Pompeji és a Római Birodalom titkait, az akkor élt emberek mindennapjait.

Forrás: Móra Ferenc Múzeum