Harminc hangverseny a vízparti koncertsorozatban

A Balaton, a Velencei-tó és a Duna-part ad helyszínt a Klassz a pARTton! elnevezésű nyáresti komolyzenei koncertsorozatnak június 23. és augusztus 28. között a Cimbora Alapítvány szervezésében, a rendezvényen harminc hangverseny várja a közönséget.

Az ingyenes fesztiválon többek között Mozart- és Beethoven-darabok szólalnak meg több alkalommal – mondta el É. Szabó Márta, a Klassz a pARTon sorozat producere, a Cimbora Alapítvány elnöke a rendezvény keddi sajtótájékoztatóján Budapesten.

Hozzátette: a program akár kamarafesztiválnak is nevezhető, hiszen fellép mások mellett a Kelemen Kvartett, az Accord Quartet, a Corridor Quartet, az Eckhardt Kvartett, az Ewald Rézfúvós Együttes és a Grazioso Quartett. Kiemelte: egyes művek, így például Mozart C-dúr zongoraversenye is több helyszínen elhangzik majd.

Latorcai Csaba kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkár rámutatott: eddig a vízpartokról hiányzott a magas szintű kultúra, de a fesztivál betölti ezt az űrt. Emlékeztetett, hogy a tavalyi 15 helyett idén már 30 hangverseny várja a közönséget, s minden korosztály megtalálhatja a neki szóló kulturális élményt. A rendezvénysorozatot a miniszterelnökség idén is támogatja – hangsúlyozta.

Az Óbudai Danubia Zenekar a Velencei-tónál június 25-én interaktív koncerttel várja a gyerekeket Mozart, a csokigolyók sztárja címmel, este Érdi Tamás zongoraművésszel Mozart Cosi fan tutte nyitányát, a C-dúr zongoraversenyt és a Kis éji zenét adják elő – ismertette a részleteket Hámori Máté, a zenekar művészeti vezetője.

A Várkert Bazárban augusztus 28-án az Óbudai Danubia Zenekar, az Anima Musicae Kamarazenekar és Érdi Tamás Beethoven estjén a Fidelio-nyitány, a c-moll zongoraverseny és a VII. szimfónia hangzik el, vezényel Uri Mayer.

Érdi Tamás zongoraművész a sajtótájékoztatón arról szólt, hogy nagyon sok muzsikus barátja van szerte a világban, s nehéz volt a választás, kiket hívjanak meg a fesztiválra. Érdi Tamás művészbarátai között idén nyáron is lesznek fiatalok: a Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekar Demel Eszter, a Solti György Zeneiskola Vonószenekara Bolla Milán vezényletével adnak koncertet.

Kertesi Ingrid és Gulyás Dénes operaénekesek tanítványaikkal, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatóival Mozart-áriákat énekelnek. A MOL Tehetségtámogató Program nyertesei is színpadra lépnek: Vida Mónika Ruth zongoraművész Szabó Ildikó csellóművésszel lép fel, Radnóti Róza Ránki Fülöppel ad négykezes zongorakoncertet.

A fesztiválon fellép még mások mellett Csordás Klára operaénekes, Fenyő László csellóművész, Görög Enikő és Görög Noémi zongoraművészek.

A hangversenyeknek Velence, Kápolnásnyék, Balatonalmádi, Balatonfűzfő, Tihany, Keszthely, Balatonfüred, Gyenesdiás, Gyulakeszi, Paloznak, Csopak, Szigliget, Esztergom, Alsóörs, Tapolca és a Várkert Bazár ad otthont.

Forrás: MTI